AYGÜL KONAR

Keşan TSO, üyeleri ile gerçekleştirdiği 2020 yılı anket sonuçlarına göre üyelerin talepleri doğrultusunda gerçekleştirecekleri eğitimler 26 Aralık’ta başlıyor.

Keşan Ticaret Ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Orkun Özkaya, Oda’nın faaliyetlerinden ve 2020 yılı  için yaptırmış oldukları üye memnuniyet anketinden bahsederek, “Odamızın ve üyelerimizin gelişimi açısından bu anketleri her yıl yaptırıyoruz. Yaklaşık 2700 üye, 14 meslek komitesi var ve bu meslek komiteleri içinden yaklaşık 616 kişiye ulaştık. Her komiteden yüzde 25 üye katılım sağlamaya çalıştı. Meslek komitelerimiz eşit anlaşılabilsin diye bu memnuniyet anketinde de odamız meclis yönetim kurulumuz, komitelerimiz, çalışma arkadaşlarımızda da memnuniyet oranımız yüzde 94 civarında çıktı. Üyelerimize teşekkür ederiz. Bu anketi yaparken üyemizin ihtiyaçları, eğitim ihtiyaçları, bizden neler istiyorlar, talepleri neler diye yaptık ve yaklaşık yüzde 72 civarında eğitim ihtiyaçları ortaya çıktı. Ticari gelişim ve meslek eğitimi olarak talepte bulundular. Bizde bu bağlamda Trakya Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi ile görüşme sağladık. Üyelerimizin eğitimi için belli bir program yaptık. Beklentimiz büyük. Güzel projeler çıkacağını düşünüyoruz. Yoğun bir katılım bekliyoruz. Hocalarımızın hepsi gerçekten çok değerli. Çok kaliteli eğitimler olacak. Bunu Trakya’da yapan ilk odayız. Bu çalışmalar için altyapımız hazır” ifadelerine yer verdi. 

“BUNU TRAKYA’DA YAPAN İLK ODAYIZ”

Daha sonra söz alan Trakya Üniversitesi Yusuf Çapraz Uygulamalı Bilimler Keşan Meslek Yüksekokulu Müdürü Ahmet Atakişi de, “Keşan Ticaret Ve Sanayi Odası, anket ve bilimsel bir yol ile ilerliyor. Bu yönde de her şekilde çalışmaları takdire şayan. Daha önce görüşmelerimiz oluyordu. Bu süreçte özellikle anketten çıkan sonuçlar çok olumlu. Keşan esnafının da ne kadar öngörülü, bilgili ve eğitimli olduğunu biliyoruz. Beklentiyi de karşılamak adına ‘Ne yapabiliriz?’i planladık. Neticesinde de bir online eğitim planlayıp, üyelerin gereksinimine göre düzenledik. Bunu da hafta sonu planladık çünkü hepinizin bildiği bir sokağa çıkma yasağı var. bu süreçte 26 Aralık 2020 Cumartesi günü, saat 14.30’da planlamıştık. Soru cevap kısımlarımız da olacak. Bu şekilde bir giriş yapalım dedik. Finansal okur-yazarlık en güncel konulardan bir tanesiydi. Özellikle sermayeyi nasıl değerlendireceği, finansal aktörler neler, bunların Borsa ile diğer yatırım araçlarıyla ilişkisi FOREX gibi, Bir Coin gibi birçok yeni yatırım aracı çıktı. Bunlar baş döndürücü bir hızla değişiyor ve bunun ile ilgili de dünyayı çok iyi izleyen, analizler yapan Sabri Burak Arzova hocamız ile bir mutabakata vardık ve 6 Ocak 2021 Çarşamba günü bir aksilik olmazsa akşam saat 20.00-21.30 arasında devam edeceğiz. Pandemi döneminde de çok iyi anladık ki, sosyal medya, dijital pazarlama, dijital dünya bizim için çok önemli. Özellikle üreticiler için, ticaret erbapları için de çok önemli bir mecra. Bunun ile ilgili de konunun uzmanı Zeynep Koçyiğit hanımefendi ile görüştük ve 7 Ocak 2021 Perşembe günü yine aynı saatlerde bir eğitim yapacak. Bunlar hepsi birer başlangıç. Önümüzdeki projeler için, girişimler için yeni bir başlangıç olarak düşünebiliriz. Bu şekilde bir yola çıkıyoruz. Temel muhasebe bir şirketin ya da işletmecinin en önemli takip etmesi gereken bir konu. Bunun püf noktaları neler, esnafında işine yaracak şekilde Özgür hocamız 13 Ocak 2021 Pazar günü aynı saatte bunu yapacak. E-ticaret ve e- ihracat bu da yine elektronikleşen dünyada karşımıza çıkan en önemli konulardan biri. Buna karşı donanımlı olmamız gerekiyor. Burada da yine bizim doktora öğrencimiz Nil Sirel Öztürk arkadaşımız bu konuda hem pratik hem de teorik yönden 14 Ocak 2021 Pazartesi günü bir sunumumuz olacak. Akşam 20.00-21.30 saatleri arasında. Pazarlama konusunda da 20 Ocak 2021 Pazar günü yine aynı saatte Selin Küçükkancabaş hocamız sunum yapacak. Soru-cevap kısımları da olacak. Katılımcılar merak ettikleri her şeyi buradan sorabilecek. Diğer bir önemli konu, ulusal iletişim konusu. İletişim hayatın her alanında bizim önümüzü açan bazen de tıkayan bir unsur. Kurumsal anlamda bir ticaret insanı nasıl iletişim kurmalı. Çalışanları müşteri ile nasıl ilişkilerini gerçekleştirmeli. Bunları nasıl planlamalı konusunda Mehmet Emin hocamız ile 21 Ocak 2021 Pazartesi günü saat 20.00-21.30 arasında uygulamaya dönük bir şekilde sunum yapacak.” şeklinde konuştu.

“ÜYELERİMİZİN BİZDEN İSTEĞİ BİR EĞİTİM BEKLENTİSİ OLDUĞUNU GÖRDÜK”

Keşan TSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kadir Mutaf ise, “Eğitim programımızın lansmanını yapmak için buradayız. Pandeminin kötü etkileri dünyada ve ülkemizde devam ediyor. Üyelerimizin de bu dönemde sıkıntılarını, taleplerini ilgili kurumlara iletiyoruz. Yaptığımız görüşmelerde üyelerimizin bizden isteği bir eğitim beklentisi olduğunu gördük. Bizde bu konuda Trakya Üniversite’si sürekli eğitim merkeziyle bir çalışma yürüttük ve online eğitimler programı belirledik. Böyle bir organizasyonu odamız ve Trakya Üniversitesi ile birlikte yaptığımız için kıvanç ve mutluluk duyuyoruz. Bu çalışmanın ücretsiz olduğunu söylemek istiyorum. Kendini geliştirmek isteyen herkes bu eğitimlerden faydalanabilir. İlk eğitimimizi 26 Aralık Cumartesi günü Prof. Dr. Sadi Uzunoğlu ile başlayacak. Hafta sonu belirlememizin sebebi sokağa çıkma kısıtlaması olduğu için katılımın fazla olacağını düşündük. Hafta içi eğitimlerimizi de 20.00 ve 21.30 saatleri arasında belirledik. Tüm üyelerimizin ve vatandaşlarımızın katılım göstereceğini ümit ediyoruz. Emeği geçen oda personalimizeve üniversite hocalarına çok teşekkür ediyorum. Umarım bölgemize faydalı olan bir eğitim süreci yaşarız” dedi.

“BÖLGEMİZ GİRİŞİMCİLİK EKOSİSTEMİ ANLAMINDA BÜYÜK BİR POTANSİYELE SAHİP”

Keşan TSO Yönetim Kurulu Üyesi Sevtap Engin, pandemi dönemini fırsata çevirmek istediklerini ifade ederek, “Bu dönemin yaratıcılığı geliştirme noktasında büyük bir fırsat olduğu kanaatindeyiz. Bölgemiz girişimcilik ekosistemi anlamında büyük bir potansiyele sahip. Pandemi sürecinde gerek işletmeler içe dönüp kendilerine tekrar baktılar gerek kişiler kendi potansiyellerini, yapabileceklerini yapılandıracak bir fırsat ele geçirdiler. Bizde bu fırsatı eğitimle taçlandırmak istedik. Bu eğitimi alma fırsatı bulamayanlar ya da kendilerini güncellemek isteyenler için zamanı mekanı engel olmaktan çıkartıp keyifli bir öğrenme süreci başlatıyoruz. Umarız çok fazla insan bu eğitimlerden faydalanır. Eğitimimizin sonunda soru cevap kısmı da olacak. Bu da taçlandıracak eğitimimizi ve proje döngü eğitimi sonrasında da esnafımızın fikirlerini ortaya çıkaracağı projelere de hazırlamayı düşünüyoruz. Bu eğimlerin sonunda da katılımcıların hocalarımızdan bir talepleri olursa yardımcı olacaklarını bize taahhüt ettiler. Bu sürecin devam edeceğini de şimdiden müjdesini vermek isterim. Sadece 2 aylık bir eğitim programı olmayıp uzun zamana yayılan bir program olacak. Devamında da yeni eğitimlerimiz, planlamalarımız olacak” şeklinde konuştu.