“2020 yılı tahmini bütçe 9 milyon 503 bin 339 TL”

SONGÜL KONAR

Saat 10.00 sıralarında, Keşan Şoförler ve Otomobilciler Odası Derviş Günday Eğitim Salonu'ndaki toplantı; Birlik Müdürü Bülent Sorut'un, tüm katılımcılara "Hoş geldiniz" demesinin ardından, Keşan Kaymakamı ve Birlik Başkanı Nuri Özder başkanlığında, Yayla Köyü Muhtarı Emine Arıcan ile Çelebi Köyü Muhtarı Ayşe Sever'in Divan Heyeti'ndeki yerlerini almasıyla başladı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Nuri Özder'in genel kurulun hayırlı olması temennisinde bulunmasıyla devam eden toplantıda, toplantıya katılan daire amirlerinin mesailerine devam edebilmeleri için dilek ve temenniler bölümü öne alındı.

KEMİK: “GEREKLİ MERCİLER İLE İLETİŞİME GEÇTİĞİMİZ DE DAİRE AMİRLERİ CEPHE ALIYOR

Toplantının bu bölümünde ilk olarak Gökçetepe Köyü Muhtarı Abdullah Kemik söz aldı. Kemik, toplantılarda muhtarların sorunlarını dile getirmesinden sonra bazı daire amirlerinin muhtarlara cephe aldığını dile getirerek, "Sıkıntı yaşadığımız konular ile ilgili gerekli merciler ile iletişime geçtiğimiz de daire amirleri cephe alıyor. Bizler sorunlarımızı bu ve bu gibi ortamlarda dile getirmeyeceksek nerede dile getireceğiz. Bizim dile getirdiklerimiz şikayet değil, vatandaşlarımızın rahat etmeleri için gerekli olan taleplerimizdir. Bu anlamda da TREDAŞ ile sorun yaşıyoruz. Geçtiğimiz gün köyde yaşanan elektrik kesintisi için tam 17 defa TREDAŞ'ı aramamam rağmen cevap veren olmadı. TREDAŞ, muhtarlar için Alo Muhtar Hattı kurmuştu. Madem cevap verilmeyecek niye bu hat kuruldu? TREDAŞ'ı bir türlü aşamıyoruz. Burada dile getirdiklerimiz dedikodu değil, eksik olan hizmetlerin tamamlanmasına yönelik taleplerdir. Bizler, seçilmiş muhtarlar olarak, bizleri seçen vatandaşlarımızın taleplerini ilgili birimlere iletmek ile yükümlüyüz." diye konuştu.

Aynı konu ile ilgili olarak Yayla Köyü Muhtarı Emine Arıcan da TREDAŞ'ta yetkililere ulaşımda sorun yaşadıklarını, daha önce bu sorunu dile getirmelerine rağmen değişen bir şeyin olmadığını aktardı. 

Bu konuyla ilgili söz alan Maltepe Köyü Muhtarı Naci Narlı da, sorunları dile getirdiği için bazı müdürlerin kendisine cephe aldığı iddiasında bulundu.

KARACA: "DANIŞMENT SAHİLİ DIŞINDA MAĞDUR OLAN YER YOK"

TREDAŞ ile ilgili dile getirilen sorunlar ile ilgili söz alan TREDAŞ İşletme Başmühendisliği Temsilcisi Dinçer Karaca, muhtarların dile getirdiği Alo Muhtar Hattı'na ulaşım ile ilgili sorunları not alarak ilgili yerlere ileteceği bilgisini vererek, bahse konu hattın Keşan ile ilgili olmadığını söyledi. Etkili lodos nedeniyle Danişment Sahili dışında, 2 gün boyunca elektrik kesintisi yaşanmadığını söyleyen Karaca, Danişment'e giden hatta 3 elektrik direğinin devrildiğini kaydetti.

Bu konuda konuşan Kaymakam Özder, ilgili firmanın özelleştirmeden sonra bazı sorunlar yaşandığını, ancak kamu hizmetinin her şeyden önce geldiğini vurgulayarak, "Bu hizmet, kar gibi birçok etkenden önce gelir. Dolayısıyla bu sorunu biran önce çözelim." dedi.

PAŞAYİĞİT TELEFON DİREKLERİNDEN, KOZKÖY İSE TAŞIMALI SİSTEMDEN DERT YANDI

Toplantının devamında konuşan Paşayiğit Mahallesi Muhtarı Orhan Mutlu, mahalle içerisindeki telefon direklerinin, şiddetli lodosta evlerin çatılarına ve sokaklara devrildiğini ifade ederek, yine bu kurumdan yetkililere ulaşmakta güçlük çektiklerini, ulaştıklarında ise sinirli tavırlar ile karşılaştıklarını söyledi. Kozköy Muhtarı Kadir Uzun da, taşımalı eğitim sisteminden faydalanarak, merkezdeki okullara taşınan öğrencilerin, taşıma yapan servislerin sürücüleri tarafından 45 dakika önce okullarına teslim etmesinin rahatsız edici olduğuna dikkat çekerek, "Öğrenci 45 dakika erken gidiyor. Nedenini sorduğumuzda ise ilgili servis sürücüsü, İpsala'ya servisi olduğunu söylüyor. Bunun için ilgili kuruma başvurduk ancak herhangi bir değişim olmadı. Bu konuda bir cezai yaptırım olmayacak mı?" diye sordu. Bu konuda söz alan İlçe Milli Eğitim müdürü İlhan Saz, bu konuda bilgisi olmadığını, ancak gerekli denetimlerin artırılarak yapılacağını, bu gibi konularda, kendilerine plaka bildirilmesini istedi. Kaymakam Nuri Özder de, Emniyet Müdürlüğü ve Jandarma Komutanlığı'na, öğrenci servis denetimlerinin arttırılması talimatını verdi.

OSB ALANINA ATILAN ÇÖPLER GÜNDEME GELDİ

Karacaali Köyü Muhtarı Hasan Kocaalili, Gıda İhtisas OSB'nin yapılması için ayrılan alana, her türlü çöpün yanı sıra hayvan ölüsünün dahi atıldığından dert yanarak, bu konuda defalarca şikayette bulunduklarını ancak bahse konu alana çöp dökülmeye devam edildiğini söyledi. Nuri Özder, alana çöp dökülürken, fotoğraf çekilerek belgelendirilmesi ve şikayetin yapılması durumunda cezai işlem uygulayacaklarını kaydetti.

Çelebi köyü Muhtarı Ayşe Sezer ve Gökçetepe Köyü Muhtarı Abdullah Kemik, köylerin yakınlarına, özellikle yazlıkçıların, tatil dönüşünde geride bıraktıkları köpeklerin, aç kaldıkları için köylerdeki tavuklara saldırmaya başladıklarını dile getirirken, Özder, bu sorunun Türkiye genelindeki 5. sorun olarak tespit edildiği bilgisini verdi ve bu konuda herkesin suçu birbirine attığını söyledi.

Toplantının devamında konuşan Mustafa Kemalpaşa Mahallesi Muhtarı Bayram Ali Kalfalar ise PTT'den muhtarlıklara bırakılan evrakların, alınmadığını, vatandaşlara ceza çıkması durumunda da avukatların "Muhtarınız evrakı size vermemiş" dediğini ve hedefe muhtarların konulduğunu söyledi.

2020 YILI TAHMİNİ BÜTÇE 9 MİLYON 503 BİN 339 TL

Toplantı, muhtarların bu sorunları dile getirmesinin ardından, Birlik Müdürü Bülent Sorut'un 2019 yılı faaliyet raporunu okumasıyla devam etti. Faaliyet raporunun oy birliği ile kabul edilmesinin ardından, 2019 yılı bütçesi "Fasıllar Arası Aktarma" da görüşülerek karara bağlandı. Toplantıda 2020 tahmini gelir ve gider bütçesi de açıklandı. Buna göre, 2020 yılı tahmini gelir ve gider bütçesinin, 9 milyon 503 bin 339 TL olduğu bildirildi.

KHGB 2019 YILINDA 375 TL'YE YAKIN ZARAR ETTİ

Keşan KHGB İçme-Kullanma Suyu Grubu İçme Suyu Tarifelerinin belirlenmesiyle devam eden toplantıda konuşan Birlik Müdürü Sorut, sağlıklı su verilebilmesi için en düşük su bedelinin 2,20 TL olması kararının iletildiği bilgisini vererek, birliğin bu konuda 2019 yılında 375 bin TL'ye yakın bir zararı olduğunu söyledi.

YENİ ABONELİK BEDELİ 50 TL OLDU

Bu konuşmanın ardından tarifeler şu şekilde belirlendi; Karasatı, Maltepe, Küçükdoğanca, Altıntaş, Karacaali, Çobançeşme ve Pazardere köyleri 4 TL, Çeltik, Beyköy, Dişbudak, Yeşilköy 3 TL, Mahmutköy, Seydiköy, Şükrüköy, Kadıköy 3 TL, Paşayiğit Mahallesi, Beyendik Beldesi ve Hacıköy 4 TL, Akçeşme, Boztepe, Büyükdoğanca, Karahisar, Kılıçköy, Müsellim Çiftliği, Türkmen ve Yeniceçiftlik köyleri de 4 TL. Yeni abonelik bedeli de 25 TL'den 50 TL'ye yükseltilirken, katı atık bedeli de hane başına aylık 7 TL'den 8 TL'ye çıkarıldı.

Toplantının bu bölümünde, çöp toplanmasıyla ilgili yatırılması gereken ücretlerin tahsilinde yaşanan sorun yinelenirken, yeni yıl ile birlikte köy bütçelerinin bu konuda borçlandırılacağı bilgisi verildi. 

KADIKÖY VE SİĞİLLİ KHGB'NDEN AYRILDI

Toplantının devamında, Kadıköy ve Siğilli köylerinin, Keşan KHGB'nden çıkma talepleri oy birliği ile kabul edildi.

PLAN BÜTÇE KOMISYONU BELİRLENDİ

Toplantıda, Plan ve Bütçe Komisyonu üyeleri de belirlendi. Buna göre Plan ve Bütçe Komisyonu, İsmail Keleş, Erdoğan Gümülcineli, Abdullah Kemik, Nevzat Durgun ve Serhat Hesapçı'dan oluştu.

Toplantının son bölümünde konuşan Edirne İl Genel Meclisi'nin AK Partili Üyesi İsmail Keleş, muhtarların, yaşadıkları sorunlarda kendileri ile de irtibata geçebileceğini, bu anlamda her zaman muhtarların taleplerine açık olduklarını söyledi. Toplantı, Kaymakam Nuri Özder'in alınan kararların hayırlı olması temennisinde bulunmasından sonra sona erdi.