SONGÜL KONAR

Kırım değerlendirmesinde; “2018 yılı bal üretimi sezonu kapandı. Bölgede önce ilkbahar balı sonra da ayçiçeği balı yetiştiğinden ayçiçeği ağırlıklı. Ayçiçeği üretimi bitiminden sonra da bölgemizde Gökçetepe, Sazlıdere ve Mecidiye Köyü taraflarına çam balı için arıları götürüyoruz. Bal üretimi orada çam balı olarak üretime devam ediyor. Çam balı üretimi de daha güzel geçti. Verimi çok güzel, aroması da oldukça iyi ama fiyatları iyi değil. Öyle bir kartel oluşmuş ki biz bunu bilemiyoruz, çözemiyoruz sadece varsayımlarla tahminde bulunuyoruz. Fiyatlar dip yapmış durumda. Elinde olan malını satmak istiyor. Geçimi bal üretimiyle alakalı olan üreticilerimiz fiyat yükselir diye ürünü elinde tuttu bıçak kemiğe dayandı. Ne olursa olsun satacak ama alan da fiyat veren de yok. Durum fiyatlar bakımından hiç iç açıcı değil” dedi.

“BALIN KİLOGRAM FİYATI 15, 18 TL’DEN AŞAĞIYA OLMAMALI”

Balın satış için kilogram fiyatına da değinen Kırım sözlerini şöyle sürdürdü; “Balın kilogram fiyatı toptan olursa 15, 18 TL’den aşağıya olmamalı. Yani bir teneke bal ortalama 25 kilogram ise 18 TL’den satış fiyatıyla 400 TL ve yukarısında olmalı ki o üretici evini geçindirsin. Mevcut fiyatlarla geçinmek kolay olmaz. 2018 yılı bir önceki seneye göre üretim çok iyi hem kalite hem miktar olarak ama fiyat dersek, fiyat hüsran. Durum bu şekilde seyrediyor.”

Kırım sözlerini şöyle sonlandırdı; “Sadece küçük birer üreticiyiz, bağlı olduğumuz merkez birlikler var. Bizim en büyük sorunlarımız merkez birliklerimize iletiliyor. Merkez birliklerimizle Tarım Bakanlığı arasında olan istişareler ne safhalardadır zaman zaman bilgi yolluyoruz ama neticeyi hiçbir zaman göremiyoruz.”