AYGÜL KONAR

Kocaman, Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi, KDV (Katma Değer Vergisi), MTV (Motorlu Taşıtlar Vergisi), ÖTV (Özel Tüketim Vergisi), tüm idari para cezaları, KYK borçları, Hazine alacaklarını kapsayan vergi borcu yapılandırmasına ilişkin önergeler TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildiğini hatırlatarak, bu yapılandırmada 2 ayda bir ödeme yapılacak şekilde, 18 ay vadeli yapılandırmadan faydalanacak olan esnafın olacağını söyledi. Bu yapılandırmanın esnafın geneline baktığında yeterli olmayacağı görüşünü dile getiren Hasan Kocaman, "Esnafımız da bizimle aynı şeyleri paylaşıyor. Bu yapılandırma, vergi, trafik cezası, SGK, Bağkur ödemelerinin tamamını kapsıyor. Dolayısıyla bunların hangisini taksitlendirip nasıl ödeyecekler? Zaten mevcut sigorta primini ödeyemeyen esnaflarımıza 2 ayda bir 18 taksit biraz az oldu gibi geliyor” dedi.

BUNUN DIŞINDAN OLUMLU SONUÇLAR GELECEĞİNE OLAN İNANCIMIZ ÇOK YOK

Taksit sayısının 36'ya çıkartılması durumunda yapılandırmanın daha faydalı olacağını belirten Kocaman, “Bu yapılandırma, sadece emekliliği dolan ancak sigorta prim borçlarını ödeyemeyen arkadaşlarımıza yarayacaktır. Bunun dışından olumlu sonuçlar geleceğine olan inancımız çok yok. Ödenmesi beklenen paranın büyük bir bölümü yine devletin alacak hanesinde duracaktır” diye konuştu.

TAKSİTLE ÖDEMEDE Yİ-ÜFE ORANI BAZ ALINACAK

Sözlerinin son bölümünde, yapılandırma ile ilgili bilgi veren Hasan Kocaman, şunları söyledi; “Vergi borçlarında yapılandırma kapsamında; 2020 yılı sonuna kadar başvuru yapılabilecek, en fazla 18 taksit yapılacak, yapılandırılan borçlarda ilk ödeme Şubat 2021’de, taksitler 2 ayda bir ödenecek, peşin ödemede faizler silinecek, taksitle ödemede Yİ-ÜFE (Yurtiçi Üretici Fiyat Endeksi) oranı baz alınacak. Ayrıca, yapılandırma kapsamına giren veri borçlar; vergi ve SGK prim borçları, öğrenim kredisi borçları, trafik ve köprü cezaları, Motorlu Taşıtlar Vergisi, Gelir ve Kurumlar Vergisi, KDV, ÖTV borçları, Emlak ve Çevre Temizlik Vergisi, belediyelerin su alacakları olarak açıklandı.”