HABER MERKEZİ

Toplantı, saat 10.00 sıralarında, Keşan Belediyesi Selim Sesler Konferans ve Tiyatro Salonu'nda, Keşan Kaymakamı ve Birlik Başkanı Cemalettin Yılmaz başkanlığında başladı. Köy muhtarlarının da katıldığı toplantıda ilk olarak saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı okundu. Divan Heyeti'nin yerini aldığı toplantıda, Çelebi Köyü Muhtarı AyşeSever'in rahatsızlığı nedeniyle yerine Sazlıdere Muhtarı Mehmet Özdemir oy birliği ile Divan Heyeti'nde yer aldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Yılmaz, toplantıda alınacak kararların hayırlı olması temennisinde bulundu. Toplantı, Gökçetepe ve Sazlıdere sahilleri içme suyu işletmesi ile ilgili KHGB Birlik Başkanı'na yetki verilmesi ve KHGB İçme ve Kullanma Suyu Grubu içme suyu tarifelerinin belirlenmesinin görüşülmesiyle devam eti. Toplantının bu bölümünde bilgi veren Birlik Müdürü BülentSorut, Gökçetepe ve Sazlıdere sahillerine Çokal Barajı'ndan içme suyu getirildiğini hatırlatarak, "İshale kontrol hattı İl Özel İdaresi'nde olan bu hattın işletilmesiyle ile ilgili protokol yapmak için yetki verilmesi gerekiyor. Ayrıca, yine bu hat ile ilgili Sazlıdere, Erikli ve Gökçetepe'deki abone olacak yazlıkların abone bedellerini belirlememiz gerekiyor. Yine verilecek suyun ücretiyle ilgili bir fiyatı da belirlemeliyiz. Bunu belirlerken, Birliğimizi kurtarabilecek bir fiyat belirlemeliyiz" dedi.

YAZLIKLARA ABONELİK 2 BİN TL

Yapılan bu bilgilendirmenin ardından, Gökçetepe, Sazlıdere ve Erikli'deki su hattına abone olacak yazlıklardan 2 bin TL abonelik bedeli alınmasına karar verildi. Ayrıca, bu hattan kullanılacak suyun İl Özel İdaresi'nin maliyet hesabına göre belirleneceği ve ilerleyen günlerde kamuoyu ile paylaşılacağı bildirildi.

Bahse konu su hattı ile ilgili olarak evlere su çekilmesi için harcanacak maliyetin oldukça yüksek olabileceğine dikkat çekilerek, "Su hattı çekilmesindeki maliyetler çok yüksek. Ayrıca, aran borudan evlerine su çekmek isteyen yazlıkların mesafeleri değişken. Metrelerce hat çekecek olan da var çok az hat çekecek olan da var. Ayrıca, hattın geçeceği bölgede birinin arsası ya da evi olması durumunda izin işi nasıl olacak?"sorularına cevap arandı.

BİRLİĞİN ELEKTRİK BORCUNUN OLDUKÇA YÜKSEK

Bağlantı ile ilgili karşılıklı görüş alışverişinde bulunulmasının ardından, KHGB İçe ve Kullanma Suyu Grubu içme suyu tarifelerinde artış yapılmasıyla ilgili gündem maddesine geçildi. Bu konuda söz alan Birlik Müdürü BülentSorut, özellikle elektrik maliyetlerinin arttığını dile getirerek,"Eski fiyatlar kurtarmıyor. Elektrik konusunda felaket borcumuz var. Hatta yapılandırma yaptık. Bu sular terfi istasyonu yoluyla gelen sular. Bu konuda yüzde 20 artış konusunda bir çalışma yaptı"diye konuştu

ABONE BEDELİ 250 TL OLARAK BELİRLENDİ

Yeni abonelik bedelinin artırılması yönünde görüş bildirilirken, bazı muhtarlar, 140 TL olan abonelik bedelinin 500 TL olmasını önerirken, bazı muhtarlar ise bu rakama karşı çıkarak, 250 TL olmasının daha makul olacağı yönünde görüş bildirdi. Buna göre yeni abone bedeli, 3 muhtarın ‘Ret’ oyuna karşı oy çokluğu ile 250 TL olarak belirlendi.

SU TARİFESİNE YÜZDE 20 ZAM DAHA YAPILDI

Yapılan oylamada, su tarifelerine mart ayında yapılan toplantıda yüzde 40 oranda zammın ardından yüzde 20 daha zam yapıldı. Buna göre, KHGB İçme ve Kullanma Suyu Grubu'na üye olan köyler ve su tarifeleri şöyle; Karasatı, Maltepe, Küçükdoğanca, Altıntaş, Karacaali, Çobançeşme ve Pazardere köylerinin 9,90 TL olan su ücreti 11.88 TL'ye, Kozköy 9.70 TL'ye, Çeltik, Beyköy, Dişbudak ve Yeşilköy 7,92 TL'den 9.50 TL'ye, Erikli 12.83 TL'den, 15.40 TL'ye, Mahmutköy, Seydiköy ve Şükrüköy 7,92 TL'den 9.50 TL'ye, Paşayiğit Mahallesi ve Beyendik Beldesi 9,90 TL'den 11.88 TL'ye, Hacıköy ise 7,92 TL'den 9.50 TL'ye çıkarıldı. Esetçe Grubu'ndan dahil olan Akçeşme, Boztepe, Büyükdoğanca, Karahisar, Kılıçköy, Müsellim Çiftliği, Türkmen ve Yeniceçiftlik köylerinin su ücreti de 11.88 TL'ye çıktı. Yeni abonelik ücretinin 250 TL, katı atık bedeli 20 TL, kart ücreti 80 TL, pil ücreti de 70 TL olarak belirlendi.

HANE BAŞI AYLIK 20 TL ARAÇLARIN YAKITINI VE BAKIMINI DAHİ KARŞILAMIYOR

Toplantının devamında konuşan Çamlıca Köyü Muhtarı ArifBüyükyatıkçı, çöp toplama paralarının da gündeme alınmasını talep ederek, çöp paralarının toplanmasının son derece güç olduğunun altını çizdi. Büyükyatıkçı, çöp toplama ücretlerinin su ücretlerine dahil edilerek alınmasını önerip, aksi halde elden toplanamayacağını söyledi. Konuyla ilgili Siğilli Köyü Muhtarı KadirYotaz da söz aldı. 2 yıldır çöp konteyneri için talepte bulunmalarına karşın herhangi bir gelişme yaşanmadığından yakınan Yotaz, bazı vatandaşların eksiklik nedeniyle çöp atamadığını, dolayısıyla da çöp parası vermek istemediğini kaydetti. Bu konuda söz alan Sorut, çöp toplama ücreti olarak alınan hane başı aylık 20 TL'nin araçların yakıtını ve bakımını dahi karşılamadığını, şuanda bir tane çöp konteyneri fiyatının 4 bin TL olduğunu söyledi. İl Özel İdaresi'ne bu konudaki taleplerin iletildiğini, ancak henüz taleplerin karşılanmadığını ifade eden BülentSorut, gelmesi durumunda derhal köylere dağıtım yapılacağını söyledi.

KELEŞ VE YOTAZ ARASINDA ‘KONTEYNER’ TARTIŞMASI

Kadir Yotaz ve Sorut'un bu konudaki açıklamalarının ardından söz alan Edirne İl Genel Meclisi'nin AK Parti'li Üyesi İsmailKeleş, çöp konteyneri ihtiyacını, AK Parti Edirne İl Başkanı Belgin İba ve Edirne Valisi Hüseyin Kürşat Kırbıyık'a ilettiklerini ve bu konuyu en kısa sürede çözeceklerini söyledi. Muhtar Yotaz'ın, 2 yıldır beklediklerini hatırlatmasının üzerine, Keleş, "Sorunuza cevap verdim. Ancak sen bundan da memnun olmadın." derken, Kadir Yotaz'ın"Olmayacağını biliyorum" sözlerine de şöyle karşılık verdi; "Geçmişte oldu mu? Sen gelmesin diye dua ediyorsun ama merak etme gelecek"

KOMİSYON OLARAK ÇALIŞMA YAPTIK

Konuyla ilgili konuşan Edirne İl Genel Meclisi'nin CHP'li Üyesi Sezgin Gündoğdu, bu konuda komisyon olarak bir çalışma yaptıklarını ve çöp konteynerlerinin ihalesinin yapıldığını ifade ederek, "En kısa zamanda konteynerler gelecek. Bunun siyaset ile İl Başkanı ile bir alakası yok"ifadelerini kullandı. Toplantının son bölümünde, köylerdeki kayıp-kaçakların önüne geçilmesi gerektiği vurgulanarak, bu konuda eski saatlerin sökülmesi nedeniyle yerlerine takılan borunun kaçak olarak göründüğü, dolayısıyla su saatlerinin biran önce takılmasıyla bunun önüne geçilebileceği belirtildi.

Toplantı, Köy Muhtarları Hizmetiçi Eğitim Programı ile devam etti. Burada, köy muhtarlarında, köylerdeki içkili yerlerin tespit edilerek bildirilmesi gerektiği konusunda da bilgilendirme yapıldı.