HÜSEYİN ÜNSAL YÜCEL

Saat 10.00’da, Keşan Cumhuriyet Meydanı’nda başlayan törene Keşan Kaymakamı Cemalattin Yılmaz, Keşan 4. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Mustafa Özay, CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, daire amirleri, siyasi parti temsilcileri, muhtarlar, askeri erkan ve vatandaşlar katıldı. Yusuf Çapraz Anadolu Lisesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Esin Balcı sunumunda yapılan program Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı’na çelenklerin sunulmasıyla başladı. Saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı söylendi. Anma ve kutlama mesajlarının okunmasından sonra Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu tarafından günün anlam ve önemini belirten konuşma yapıldı.

Belediye Başkanı Helvacıoğlu, Keşan’ın kurtuluşunun 99’uncu yıldönümünü kutlayarak, “Sizi bir asır öncesine götürmek istiyorum. O yıllardan bilgileri şöyle paylaşmak isterim. O günlerden acı bir anı. Yunanlılar, Keşan-Malkara yolunda pusu kuruyor. Neredeyse her gün ölüler, yaralılar. Neredeyse 100 yıl önce. Bir başka gün yine kötü bir haber düşüyor Keşan’a. Keşan’da jandarma bölük çavuşu ve askerler öldürülüyor. Öldürülenler üzerindeki kıyafetler değiştirilerek kaçırılıyor. O günler her taraf hüzün. Yine Keşan’da haberler hep acı, hep acı. İşte başka bir vaka Keşan’da işgalciler hanelere giriyor. Gasplar artıyor. Yine bir başka haber, Keşan’da düşmanların cinayetleri, gaspları, saldırıları, hırsızlıkları durmuyor. Bir asır öncesinde tarihte başka bir gün. Bu sefer yer Ankara. Meclise Keşan halkının telgrafı okunuyor. Düşmanlar 15 yaşından 60 yaşına kadar, Keşanlıları toplayıp götürüyor, katlediyor, işkenceler artarak sürüyor. Sizlere o karanlık yıllardan birkaç anekdot aktarırken bunlar ve fazlasının bu topraklarda yaşandığını bilmenizi isterim. Bunları bizlerin ataları yaşadı. Keşanlı atalarımızda yaşadı. Onlar acıyla, gözyaşıyla, kayıpla sınandı. Edirne’mizi 660 yıl önce topraklarımıza kattık. Dile kolay 660 yıl. Bu topraklarda hep huzur ve barış oldu. Ama sonra kara günler geldi. Önce Balkan Savaşlarıyla, Bulgarlar geldi. O günler bir vahşetti. Sonra Yunanlılar geldi. 99 yıl önce acıyla sınandık. Yoklukla imtihan edildik. Bunları görmüşçesine Arif Nihat Asya şiirinde, ‘Kalk yiğidim, yine dağ başını duman aldı. Parçalandı bir kıtanın toprakları, aslan payını aslan olmadı’ diyor” dedi.

BURADA BU KAZANIMI KUTLUYORSAK KEŞANLI KAHRAMAN ATALARIMIZ SAYESİNDEDİR

Mustafa Helvacıoğlu, 99 yıl önce Keşanlı atalarımızın ayağa kalktığını ifade ederek, “Boyun eğmedi, kendine kelepçe taktırmadı. Salamızı okutmadı. Dünyaya gözdağı verenler, Keşanlıların sinesine tosladı. Atalarımızı yok etmeye çalışanların defteri burada dürüldü ve kazandık. Bugün burada bu kazanımı kutluyorsak Keşanlı kahraman atalarımız sayesindedir. ‘Hattı müdafaa yoktur sathı müdafaa vardır. O sathı bütün vatandır’ diyen Mustafa Kemal Atatürk sayesindedir. Onlara şükranlarımızı sunuyoruz. Onlar ki Fazıl Hüsnü Dağlarca’nın ifade ettiği gibi ‘Çok değil, göğsümüzün üzerine çizsek seni isterse bundan sonra ufuk yansın, gök yansın çünkü sen bu milletin umduğu kahramansın’ dediği kahramanlardır. Bir an maziye gidelim. 99 yıl önce bugün Binbaşı Mehmet bey ve komutasındaki askerler Keşan’ımıza giriyordu. 99 yıl önce tam bu saatlerde Keşanlılar sevinç gözyaşlarını döküyordu. 99 yıl önce işte bu saatlerde Keşan’ın sokakları coşkuyla inliyordu. 19 Kasım öyle sıradan bir gün değil sevgili Keşanlılar. 19 Kasım sadece düşmanı kovmak değil, 19 Kasım Keşan’ın cesareti demek. 19 Kasım, ‘Bu topraklarda, hür yaşadım, hür yaşarım, hangi çılgın bana zincir vuracakmış şaşarım’ demektir. Çünkü her işgal aynı zamanda bir başkaldırıdır, direnmektir, mücadeledir. Sonuçta vatandır, bayraktır ve de bayramdır. Bugün bizim bayramımız sevgili hemşerilerim. Kanla, çileyle, yoklukla sınanan Keşanlıların düğünüdür bugün. Bugün Keşan’ın gurur günüdür. Keşanlıyım diyenlerin övüncüdür. Keşan’ın bayramı kutlu olsun sevgili hemşehrilerim. Bugün zaferini gururla kutla Keşan. ” diye konuştu.    

BİZLER TAŞ ÜSTÜNE TAŞ KOYUYORUZ

Atalarımızın üzerine düşen sorumlulukları ziyadesiyle yerine getirdiğini dile getiren Helvacıoğlu, “Şimdi sıra bizde. Bizde şanslı zaferlerimizi yarınlara taşıyacağız. Türk istiklalini, Türk Cumhuriyetini ilelebet muhafaza ve müdafaa edeceğiz. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın ifadesiyle ‘artık hedeflerin çoğuna ulaştığımız ve menziline de yaklaştığımız 2023 vizyonumuzu yeni ve daha büyük adımlarlarla tahkim ettiğimiz bir döneme girdik’ Bu istikamette Cumhuriyetin 100. yılına hep beraber emin adımlarla ilerleyeceğiz. Yapmamız gereken bir şey daha var hep birlikte. 99 yıl önce yaşadığımız bayram gibi Keşan’ı daima bayram yerine çevirmeliyiz. 99 yıl öncekiler gibi birlik ve beraberliğimizi yüceltmeliyiz. Cumhurbaşkanımızın dediği gibi ‘birliğimize, beraberliğimize, kardeşliğimize sımsıkı sarılarak büyük ve güçlü Türkiye davamızı hayata geçirmenin mücadelesini vermeliyiz. Bu toprakların üzerindekiler olarak bizler, toprağımızın altındakilere layık olmalıyız. Bunun içinde her zamankinden daha çok çalışmalıyız. Bugün buralara neren geldiğimizi unutmadan çalışmalıyız. Keşan’ı 100. yılında önümüzdeki yıl daha güçlü kavuşturmalıyız. Keşan Belediyesi olarak ilhamımız atalarımızdır. Atalarımız zorluk mu çekti. Bizde torunları olarak bu zorlukları kolaylaştırıyoruz. Onlar kan mı döktü, bizde izlerinde ter döküyoruz. Onlar ayağa mı kalktı. Bizde yatırımla, üretimle, istihdamla, gelişimle Keşan’ı ayağa kaldıracağız. Bize bağımsızlığın yolunu açanların izinde yollar yapıyoruz. Bizler taş üstüne taş koyuyoruz” ifadelerini kullandı.

Konuşmanın ardından Keşan’ın kurtuluşu ile ilgili düzenlenen şiir yarışmasında ilçe birincisi seçilen Yenimuhacir Ortaokulu öğrencisi Sudenaz Gücüyener eserini okudu. Etkinlikler, okullar arasında düzenlenen resim, şiir ve kompozisyon yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödüllerinin verilmesiyle sürdü.

Keşan Belediye Başkanlığı Halk Oyunları ekibi, Yenimuhacir Kültür ve Dayanışma Derneği Halk Oyunları folklor ekibi ve Keşan Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü Halk Oyunları ve Folklor ekibi gösterilerini sundu. Etkinlik, gruplar ile resmi ve sivil araçların geçiş töreniyle son buldu.

Bu yılda araçlardan vatandaşlara eşantiyon ve yiyecek atıldı. Ancak görevlilerin uyarısıyla bir süre sonra araçlardan eşantiyon ve yiyecek atılması sonlandırıldı.