SONGÜL KONAR

Keşan Belediyesi Konferans ve Tiyatro Salonu’nda sosyal mesafeli şekilde gerçekleştirilen ve saat 15.00’te başlayan toplantıya Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu başkanlık etti. 

Toplantıda görüşülen ve karara bağlanan maddeler şöyle;

1- Belediyemizde, Ülkemizde yaşanan Covid-19 salgınından dolayı vergi, kira, harç, su vb. tahsilâtlarında düşüşler olduğundan, personel maaşlarının ödenmesinde kullanılmak üzere 3 ay ertelemeli 36 ay vadeli 4.500.000,00 TL kredinin İller Bankası (İlbank) A.Ş.’den kullandırılması için Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu'na yetki verilmesinin görüşülerek karara bağlanması,

HELVACIOĞLU: “PERSONELİMİZİN KULAĞI BU MECLİSTE”

1. madde ile ilgili görüşlerini belirten Başkan Mustafa Helvacıoğlu, şunları söyledi: “3 ay ciddi bir koronavirüs sorunu yaşadık. Şirketlerimiz maaşlarını ödeyemez hale geldi ama çok şükür devletimizden, hükümetimizden büyük destekler geldi. Bu destekler sayesinde hep beraber başarılı bir koronavirüs ekonomisi ile bugüne geldik. Bundan sonra da tedbirlerimizi arttırmamız gerekiyor. Sadece maaşlara verilmek üzere İller Bankası’ndan az sayıda belediyelere verilen bu imkanı Keşan Belediyesi meclisine taşıdık. Karar meclisin. Burada alın terini, emek terini korumak için birinci maddeye koyduk çünkü personelimizinde kulağı bu mecliste. Önümüzdeki günlerde alınamayacak bir maaş sistemi var. En az üçte birlik İller Bankası’ndan pay geliyor. Meclisimizin personelimize sahip çıkmasını bekliyorum.”

Başkan Helvacıoğlu’ndan sonra grup başkanları söz aldı. 

TOPÇU: “KREDİYE RED VERİYORUZ”

İYİ Parti Grup Başkanı Zafer Topçu şunları söyledi: “Biz grup olarak bu krediye red veriyoruz. Red vermemizin sebebi de belediyemizin kendi imkanlarıyla işçilerimizin parasını ödeyeceğine inanıyoruz.”

Topçu’dan sonra sözrü Cumhuriyet Halk Partisi Grup Sözcüsü Feridun Tümer söz aldı. 

TÜMER: “KEŞAN BELEDİYESİ’NİN MAAŞLARI ÖDEYECEK PARASI VARDIR”

Tümer de maddeyi grup olarak red ettiklerini, Keşan Belediyesi’nin maaşları ödeyecek parası olduğunu dile getirerek şunları söyledi: “Geçen ay İller Bankası’ndan tüm belediyelere 1 buçuk milyon TL para gönderildi. Bu ay 2 milyon 500 bin TL para gelecek. 4 gün içerisinde de yaptığımız tespitlerde Keşan Belediyesi’nin gişelerinden 2 buçuk milyon TL gibi ama vergiler ama su paraları ama 2 ay ertelenen kiraların dönüşü başladı. Önümüzde 26 gün var. Keşan Belediyesi’nin Haziran ayı total tahsilâtta 7 buçuk, 8 milyon TL’yi bulacaktır. ‘8 ay maaş alamamışlar’ söylemine o dönemin içinde bende bulunduğum için açıklık getirmek istiyorum. Pazaryeri yapılırken İller Bankası burasının yapılışı ile ilgili 2 arkadaşı aldığı için o dönemde 8 ay değil, 5 buçuk ay gibi bir dönem belli miktarlarda maaşlar eksik yatırılmıştır. Gerekçeside buydu. 2017’nin ikinci ayından sonra 2019’da siz devralana kadar da hiçbir personelin alacağı yoktur. Keşan Belediyesi’nin 4 günde 2 buçuk milyon TL tahsilatı olmuş, 2 buçuk milyon TL’ye yakın bir bedel İller Bankası’ndan gelmiş. Bu önümüzdeki ayda 3 milyon TL’nin üzerinde gelecek. Ödeyeceğiniz maaş tutarı 2 milyon 800 bin TL. Ön görülen tahsilatta 7 milyon TL’yi geçecek. Bu şartlarda Keşan Belediyesi’nin maaş ödememe gibi bir zaafiyeti yoktur. Koronavirüs sıkıntısı atlatıldı. İller Bankası da önümüzdeki ay normale dönüyor. Ödemeleri normale dönüyor. Çünkü nasıl Keşan Belediyesi 4 günde 2 buçuk milyon TL aldıysa, devlette şu anda vergi topluyor. Keşan Belediyesi’nin maaşları ödeyecek parası vardır. Olacaktır da.”

GERGİN: “KREDİ BAŞKA BIR HİZMET İÇİN KULLANILMAYACAKTIR”

Tümer’den sonra sözü AK Parti Grup Başkanı Nehir Gergin söz aldı. 

Maddeyi grup olarak olumlu bulduklarını ifade eden Gergin, sözlerine şöyle devam etti: “Biz bu maddeyi grup olarak olumlu buluyoruz. Şu anda kullanılmasını istediğimiz bu krerdi maaşlarda kullanılacak. Kredi başka bir hizmet için kullanılmayacaktır. Hizmetlerin aksamasından taraf değiliz. Belediyenin hizmetlerinin ve ödemelerinin tümünün yapılmasından yanayız.”

AK Parti Grubu tarafından kabul, İYİ Parti ve Cumhuriyet Halk Partisi tarafından ret oyu alan madde oy çokluğu ile ret edildi. 

Toplantıda daha sonra ikinci maddeye geçildi. 

2- Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca 08 Nisan 2020 tarihinde yayımlanan Resmi Gazetenin tasnif cetvelinde D-12 grubunda olan Belediyemizin D-13 grubunda değerlendirilmesi sonucunda Mevcut Norm Kadrolara ilave olarak 25 adet memur kadro ihdasına ait (I) sayılı cetveldeki değişikliklerin görüşülerek karara bağlanması oy birliği ile kabul edildi. 

Daha sonra üçüncü maddeye geçildi. 

3-  Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca 8 Nisan 2020 tarihinde yayımlanan Resmi Gazetenin tasnif cetvelinde D-12 grubunda olan Belediyemizin D-13 grubunda değerlendirilmesi sonucunda mevcut Norm Kadrolara ilave olarak 12 adet sürekli işçi kadro ihdasına ait (V) sayılı cetveldeki değişikliklerin görüşülerek karara bağlanması oy birliği ile kabul edildi. 

4- İlçemizde bulunan At Arabalarının Keşan Şehir Merkezi ve Mücavir Alanlarında  her türlü amaç için kullanımının yasaklanmasının görüşülerek karara bağlanması

Konu ile ilgili görüşlerini belirten Başkan Mustafa Helvacıoğlu, şunları söyledi: “Burada radikal karar almamız lazım, kendileriyle de konuştuk. At arabacılığı ile uğraşan vatandaşlarımıza istihdam adına bir kooperatif kuralım istedik. Adı da ‘Küçük Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi’ olsun dedik. Taksi-dolmuş plakası gibi değerlendirtip, garajlarını yapacağız. Ekmek parası için bu günlere gelinmiş, bundan sonra iyileştirme zamanı. Ehliyet almalarını sağlayacağız. Şimdi uygulama zamanı. Eleştirenler, eksiklikler olabilir ama ileriye bakacağız.”

Başkan Helvacıoğlu’ndan sonra grup başkanları da alınan kararın Keşan’ın iyileşmesi ve gelişmesi için doğru bulduklarını ifade ederek maddeyi oy birliği ile kabul etiler. 

5- İlçemizde bulunan At Arabalarının Motorlu Yük Taşıma (Triporter) aracına dönüştürülmesine ait proje kapsamında 100 adet Triporter aracının Belediyemiz tarafından satın alınması ve daha önce kayıt altına alınan At Arabası sahiplerine bedelsiz olarak verilmesi hususunda Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu'na yetki verilmesinin görüşülerek karara bağlanması kararı oy birliği ile kabul edildi. 

6- Keşan İlçe Merkezi ve Mücavir Alanlarımızda bulunan seyyar satış arabalarının standart hale getirilmesi kapsamındaki projede yer alan 24 adet örnek seyyar satış arabalarının Belediyemiz tarafından satın alınması ve daha önce kayıt altına alınan seyyar araba sahiplerine bedelsiz olarak verilmesi hususunda Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu'na yetki verilmesinin görüşülerek karara bağlanması kararı oy birliği ile kabul edildi. 

7- İller Bankası A.Ş. kontrolünde hazırlatılan İzzetiye (Keşan-Edirne) 1/5000 ölçekli İlave Nazım İmar Planı (NİP) 40155 ve İzzetiye (Keşan-Edirne ) 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planının (UİP) 3194 Sayılı İmar Kanununun 8/b maddesi gereğince askı süreci sonrası yapılan itiraz düzeltmelerinin görüşülerek karara bağlanması, oy birliği ile kabul edildi. 

8- Keşan Çok Amaçlı Pazaryeri Kompleksinin Açık Pazar yeri olarak kullanılan kısmının üzerinin Uzay Çatı Sistemi ile kapatılması ve çatı üzerine güneş enerji panellerinin yapılması amacıyla hazırlatılacak projeler hakkında meclise bilgi verildi. Konu oy birliği ile İmar Komisyonuna havale edildi. 

9- Yukarı Zaferiye Mahallesi 842 adada yer alan Belediye Hizmet Alanında yapılması düşünülen kapalı otopark, giyim pazarı, gençlik merkezi ve nikâh salonu için hazırlatılacak projeler hakkında meclise bilgi verildi. Konusu oy birliği ile İmar Komisyonuna havale edildi. 

10- Yukarı Zaferiye (Yeni Mahalle) Mahallesi 1310 adada mülkiyeti Keşan Belediyesi adına kayıtlı 3-4 parseller için hazırlatılacak konut projesi hakkında meclise bilgi verildi. Konu oy birliği ile İmar Komisyonuna havale edildi. 

Olağanüstü Meclis Toplantısı, 5393 Sayılı Belediye Kanununun 20. Maddesi’ne 5675 Sayılı Kanunla eklenen "Belediye Başkanı acil durumlarda lüzum görmesi halinde yılda üç defadan fazla olmamak üzere ve her toplantı bir birleşimi geçmemek üzere olağanüstü toplantı yapabilir" hükmü ve Edirne Valiliği’nin izni ile yapılacak. 

Haziran ayı meclis toplantısı 10 Haziran Çarşamba günü saat 15.00’de yapılacak.