SONGÜL KONAR

“İNSANLAR BÜYÜKŞEHRİN KALABALIĞINDAN UZAK DURMAK ADINA SAHİLLERDE KALMAYI TERCİH EDİYOR”

Yaz mevsiminin sona erdiğini ancak, sahillerde doluluk oranlarının devam ettiğini belirten Özdemir, “Sahillerimizde doluluk oranı, yüzde 75-yüzde 80 seviyesindedir. Yaz sezonunda, bölgeye gelen insanlar dönüş yapmadılar ve halen evlerinde olduğunu görüyoruz. Yaklaşık 7 bin kişinin olduğunu düşünüyorum. Geçmiş yıllarda, bu kadar doluluk oranı yoktu. Pandeminin yaşanması nedeniyle, bu yıl ciddi bir yoğunluk yaşandı. İnsanlar büyükşehrin kalabalığından uzak durmak adına sahillerde kalmayı tercih ediyor” dedi.

“SAHİLLERDE YAŞANAN SORUNLARIN ALTINDAN KÖY MUHTARLIKLARININ KALKMASI MÜMKÜN DEĞİLDİR”

Yaz sezonunun nasıl geçtiği hakkında değerlendirmelerde bulunan Mehmet Özdemir sözlerini şöyle sürdürdü: “Sezon, pandemi ve sahillerde yaşanan yoğunluk nedeniyle sıkıntılı geçti. Bunun yanı sıra; sahillerimizde su anlamında sıkıntılar yaşanıyor. Bunun çözümü içinde ana şebekenin borusunun uzatılması gerekiyor. Bölgemizde, sahillerde yaşanan sorunların altından köy muhtarlıklarının kalkması mümkün değildir. Sahillerde yaşanan sorunlar, muhtarlıkları aşmaktadır. Bundan ötürü de, sahil belediyesi kurulmalı ya da Keşan Belediyesi’ne bağlanması gerekiyor. Çünkü belediyelerin hizmet verme anlamında imkanları daha fazladır. Belediyenin personeli, araç ve gereçleri çok fazla. Belediyeler, emlak vergisi, su ve çöp parası gibi birçok kalemden geliri söz konusudur. Muhtarlıkların bu imkanları yok. Belediye bağlanma ya da sahil belediyesi konusuna sıcak bakıyoruz.”

“BİZ, SAROS KÖRFEZİ VE GELECEK NESİLLER İÇİN MÜCADELEMİZE DEVAM EDECEĞİZ”

Sazlıdere-Gökçetepe sahilleri arasına yapılması planlanan FSRU Limanıyla ilgili konuşan Özdemir, sözlerini şöyle tamamladı: “Sahilde yapılan herhangi bir çalışma yok. Ancak, köyde yaşayan vatandaşlarımızdan edindiğimiz bilgiye göre, ihaleyi alan firma yetkilileri bölgede incelemelerde bulunmuş. FSRU Limanı’nın yapılmaması konusunda mücadeleye devam ediliyor. Bilim insanları, bölgeye liman yapılmasının sakıncalı olacağını ve Saros Körfezi’nin geleceğini yok edeceğini ifade ediyorlar. Hazırlanan bu rapor dikkate alınmadı. Pandemi sürecinde, yeniden ÇED raporu hazırlandı. İhale alan firma incelemelerde bulunuyor ama sonuç olarak, ne olacak bilmiyorum. Mahkeme süreci devam ediyor. FSRU Limanı yapılırsa; balık türleri yok olacak, deniz ve doğa kirlenecek. Bunun yan sıra; bölge turizmi yok olacak. Sazlıdere’de bağcılık, meyvecilik ileri düzeyde ve liman hayata geçerse, tarıma zararı büyük olacaktır. Biz, Saros Körfezi ve gelecek nesiller için mücadelemize devam edeceğiz.”