SONGÜL KONAR

Keşan’da da yerleşkesi bulunan Trakya Üniversitesi’nde okuyup Keşan’da evlerde kalan öğrenciler, koronavirüs ve uzaktan eğitim nedeniyle Keşan’da olamadıkları için boş yere kira parası ödememek adına evlerini devretmeye başladılar.

Keşan Umum Emlak Müşavirler Derneği Başkan Yardımcısı İbrahim Öztürk, üniversitelerin uzaktan eğitime geçmesinden sonra, Keşan’da evde kalan öğrencilerin yavaş yavaş eşyalarını aldıklarını, kiralamalardan vazgeçtiklerini dile getirdi.  

“ÖĞRENCİLERİN ÇOĞU EVLERİNDEN EŞYALARINI ALMAYA GELİYOR”

Öğrencilerin eşyalarını alıp kiralamalardan vazgeçtiklerini belirten Öztürk, şunları söyledi:“Kiralık daire arayanlar arttığı için, kira fiyatları da arttı. Normal kiralar bin TL iken, bin 500’e kadar çıktı. Keşan gibi yerde bu fiyat çok. Şimdi ev tutanlar iki üç kişi birden kalıyor, para aralarında bölündüğü için de onlara çok gelmiyor. Okullar tam netleşmedi, üniversiteler uzaktan eğitime döndü. Öğrenciler belirsizlikten dolayı evlerini devretmeye başladı. Öğrencilerin birçoğu evde kalıyordu, acaba gelecekler mi gelmeyecekler mi diye düşünmeye başladılar. Baya bir ev boşalacak gibi. Evler boşalacağı için de kiralarda düşüşler olacak diye düşünüyorum. Öğrenci evini önceden tutmuş, nasılsa gelmeyeceğim kirayı boşuna ödemeyeyim diyor. Üniversiteler uzaktan eğitime geçince öğrencilerin çoğu evlerinden eşyalarını almaya geliyor. Bu sürecin ne kadar devam edeceği de belli değil. Kiraların aşağıya düşeceğini düşünüyoruz, çünkü evi boş kalan adam kiraya vermek zorunda kalacak.”

“KEŞAN’DA KİRALAMAYI ÖĞRENCİ VE ASKERLER BELİRLİYOR”

Vatandaşların evlerini kiraya verirken seçici davrandıklarını fakat Keşan’da kiralamaları askerler ve öğrencilerin belirlediğini hatırlatan Öztürk, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Korona yüzünden eşyalı evlerde kiralama sıkıntıları da mevcut. Vatandaşımız temizlik açısından tedirginlik yaşıyor, eşyalı evi tercih etmiyorlar. Boş evler daha çok tercih ediliyor. Kiralık ev bulmak zor değil aslında kolay, elimizde şu an baya ev var. Mal sahiplerimiz seçici. Memur kiracı arıyorlar, öğrenciler evlerinden çıkınca mecbur seçici davranmayacaklar. Eğer evlerini vermezlerse evleri boş duracak. Zaten genel olarak ekonomik sıkıntıda var. İnşallah bu korona uzun sürmez. Keşan’da asker ve öğrenci çok. Asker veya öğrenci gelirse evimizi kiraya veririz diye düşünüyoruz. Keşan’da kiralamayı öğrenci ve askerler belirliyor. İşlerimiz baya yavaşladı, koronadan dolayı çok zahmet çekeceğiz. Faizler arttığı için satılık evlerde de baya azalma var. Geriye dönüyoruz daha da kötü olacak gibi gözüküyor. Mecbur kalmayan şu an ev almıyor, alanlarda evlenecekse almayı düşünüyor. Faizler yükseldi sıkıntı büyük. Kiralamada önceden evi tutan tuttu, şimdi çıkan olursa daha da zorluk çekilecek. Evi kiraya biz verirsek, komisyon da alacağız, ev sahibini düşünüyoruz ama kendimizi de düşünmemiz lazım. Şu anda hiç kimsede para dönmüyor. Satışı da kiralamayı da geçelim, yabancı hiç gelmiyor. Önceden arsa da aranıyordu, artık o da aranmıyor. Saros’un güzelliğini keşfedenler önceden yatırım amaçlı arsa da alıyordu. Bu sene yazlık satışımız da olmadı. Ya insanlar yatırım yapacak para bulamıyor ya da Saros’taki gelişmelerden dolayı geri adım attılar.”