SONGÜL KONAR

“ŞU ANDA, GEREKLİ KONTROLLER YAPILMIYOR”

Keşan’da doğalgaza geçilmesine rağmen hava kirliliğinin belirli periyotlarda yaşanmaya devam ettiğini belirten Şapçı,“Keşan’a doğal gaz geldi ama geçiş konusunda halen herhangi bir mecburiyet yok. Daha temiz bir hava için ve kirliliğin yaşanmaması için doğalgaz hattı geçen yerlerde konutların geçişleri sağlanmalıdır. Ayrıca, belediye tarafından apartmanların baca ölçümleri yapılmalı. Ama şu anda, gerekli kontroller yapılmıyor. Mahallede bir evden çıkan kötü duman rüzgar yoksa, o bölgeyi komple kaplamaktadır. Bu durumda, insanlar arasında şikayete neden olmaktadır. Biz, benzer durumlarla karşılaşıyoruz. Örnek vermek gerekirse; Belkoop’un yarısı kömürle diğer yarısı da, doğal gazla ısınıyor. O bölgede, doğal gazın olmasının çok fazla bir avantajı yok. Çünkü yanan kömür olduğu gibi o bölgeye çöküyor. Aşağı Zaferiye ve Büyük Cami mahallelerinde halen doğal gaz kullanmama ısrarında bulunan binalar var. İnsanlar hem kendi sağlıkları ve bütçeleri için hem de başkalarının sağlıkları için doğal gaza geçmeliler” dedi.

“BU AİLE BÜTÇESİNİ SARSACAK BİR RAKAM”

“Bir konutun doğal gaza geçiş maliyeti ne kadar?” şeklindeki soruya cevap veren Tanju Şapçı şunları söyledi: “Bir konutun şu anda doğal gaza geçmesi 13 bin-14 bin TL arasında tutmaktadır. Bu aile bütçesini sarsacak bir rakam. Maliyetin yüksek olması nedeniyle, insanlar geçiş konusunda kaçınıyor. Fakat yıllara yayıldığında maliyetin yüksek olmadığı görülecektir. İnsanlar ‘soba yakıp, bir odada ısınırım’ diyor. Ama çevreye ve mahalleye verilen zararlar düşünülmeli. Bundan ötürü de, bir takım yaptırımların olması gerekiyor.”

“KAZAN DAİRELERİNİN DENETLENMESİ LAZIM”

Keşan’da kömür denetimlerinin yapılıp-yapılmadığı hakkında değerlendirmelerde bulunan Şapçı “Keşan’a dışarıdan gelen kömürlerle ilgili denetimler yapılıyor. Standartlara uygun kömür gelmediği zaman gerek konut sahibi gerekse komşuları şikayette bulunuyor. Keşan Belediyesi de, bu konuda gerekeni yapıyor. Ama kazan dairelerinin denetlenmesi lazım. Kötü yanma sonucu oluşan kirliliği azaltmak için baca gaz emülsiyonu uygulamasına geçilmeli. Ölçümler yapıldığında, çıkan gazın insan sağlığına zararlı olduğu tespit edilip, apartman yönetimini doğal gaza geçmek için zorlanabilir. Kimsenin kimseyi zehirlemeye hakkı yok. Doğal gaza geçmemiş binaların önünden geçerken, çıkan duman nefes almamızı engelliyor. Geçmiş yıllarda, Keşan’ın her yerinde durum böyleydi. Ama şu anda, sadece belli noktalarda kaldı. Yaşanan kirlilikte, yaşam kalitemizi etkilemektedir. Keşan’da doğalgaza geçişler yüzde 70-yüzde 75 seviyelerini buldu. Fakat, halen kurallara uyulmaması nedeniyle, hava kirliliği sorununu tam düzeltmiş değiliz” şeklinde konuştu.

“HAVA KİRLİLİĞİNİN ASGARİ DÜZEYE İNMESİ İÇİN DOĞALGAZA GEÇİLMESİ GEREKİYOR”

Doğalgaza geçişler arttıkça, Keşan’da 1-2 yıl içerisinde hava kirliliğinden eser kalmayacağını ifade eden Tanju Şapçı sözlerini şöyle sürdürdü: “Hava kirliliğinin asgari düzeye inmesi için doğalgaza geçilmesi gerekiyor. Keşan’da geçmiş yıllarda, kirlilik konusunda 1000 ve 3000 seviyelerini görmüştü. Şu anda yaşanan kirlilik oranı az ama yine de insan sağlığı açısından zararlıdır. Doğal gaza geçişler arttıkça, Keşan’da 1-2 yıl içerisinde hava kirliliğinden eser kalmayacaktır. Doğal gaza geçiş yapılmıyorsa, elektrikli kombiler kullanılabilir. Alternatiflerimiz çok.”

“YALITIM OLMAZSA, DOĞALGAZ KULLANMAMIZIN PEK BİR FAYDASI OLMUYOR”

Doğalgaz kullanılırken yapılması gerekenler hakkında önerilerde buluna Şapçı, sözlerini şöyle tamamladı: “Doğalgaza geçiş yapacak binanın yalıtıma önem vermesi gerekiyor. Yalıtım olmazsa, doğal gaz kullanmamızın pek bir faydası olmuyor. Yalıtımı olan ve olmayan ev arasında yüzde 50’den fazla ücret ödenmektedir. Kombi alınırken de, dikkat edilmeli. İnsanlarımız kombi alırken, 500 TL kâr edeyim düşüncesiyle yarı yoğuşmalı kombi alıyorlar. Ama her ay 300 TL fazla yakıt ücreti ödüyorlar. Bundan ötürü de, tam yoğuşmalı kombi alınmalı ve evlerinde gerekli yalıtımı yaptırmaları gerekiyor. Ayrıca, kapı fitillerinin değiştirilmesi lazım. Sabah kapatıp, akşam açmak yakıt sarfiyatını daha da artırır. Kombi, sabit sıcaklıkta tutularak, kullanmakta fayda var.”