SONGÜL KONAR

Sazlıdere Köyü Sahili’nde bulunan FSRU Doğalgaz Limanı ve Kara Boru Hattı inşaat alanında düzenlenen basın açıklaması, saat 11.15 sıralarında başladı.

Keşan Kent Konseyi ve Saros Gönülleri Dayanışması organizesinde düzenlenen açıklamaya; il ve ilçe siyasi parti temsilcileri, milletvekilleri, bazı belediye başkanları, il genel meclisi üyeleri, dernek, oda ve sendika temsilcileri Sanatçı Haluk Levent katıldı.

Basın açıklamasında, şehit ve gaziler için saygı duruşunda bulunuldu. 

Basın açıklamasında, ESTAB (Edirne Saros Turizm Merkezi Turizm Altyapı Hizmet Birliği) Başkanı Süleyman Paçaman söz aldı.

Paçaman, açıklamasına helikopter kazasında hayatını kaybeden şehitleri anarak başladı. 

Süleyman Paçaman, daha sonra bölgeye kurulmak istenen FSRU Doğalgaz Limanı ve Kara Boru Hattı inşaatıyla ilgili hazırlanan ortak basın metnini okudu.

“DENİZİMİZİ DOLDURMAYA, AĞAÇLARIMIZI KESEREK TALANA DEVAM EDİYORLAR”

BOTAŞ şirketi, hukuksuzluğu bildiği halde Saros Körfezi’nde FSRU Doğalgaz Limanı ve Kara Boru Hattı inşaatına halka rağmen inatla devam etmekte olduğunu belirten Paçaman, “BOTAŞ, Trakya'nın incisi Türkiye'nin Özel Çevre Koruma Bölgesi olan Saros Körfezi'ni gaz ticaretine kurban ediyor. Üç ayrı bilirkişi heyetinin bilimsel mahkeme raporlarına göre T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının BOTAŞ'a verdiği ÇED Olumlu kararı ile T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığının onayladığı BOTAŞ imar planları ÇED mevzuatına ve İmar Kanununa açıkça aykırıdır. Saros Körfezimize liman ve boru hattı yapımı bilime, hukuka ve uluslararası sözleşmelere göre uygun değildir. 2018 yılı haziran ayından bu yana bu projeye karşı mücadele eden bölge halkının iradesini tanımayan BOTAŞ kamu kurumu olduğu halde Mahkeme Bilirkişi Heyetlerinin resmi bilimsel raporlarına da saygı göstermeyerek hukuk tanımaz bir şekilde denizimizi doldurmaya, ağaçlarımızı keserek talana devam ediyor. BOTAŞ, 4 ay içinde tarım alanlarına, denize ve ormanlara telafisi imkansız büyük zararlar vermiştir. Eğer bu ülkede bilime ve hukuka saygı var ise, BOTAŞ'ın bilim ve hukuk tanımaz tavrına dur denilmelidir. Saros ile ilişkisi olan halkın %99’u FSRU Limanı ve Kara Boru Hattını istemiyor. Bu projeye 45 bini ıslak, 115 bini cheng org'ta olmak üzere 165 bin imza ile ‘hayır’ dedi ve demeye de devam ediyor. Her fırsatta ‘milli iradeye’ vurgu yapan, ‘Halkım istemiyorsa izin vermem’ diyen sayın Cumhurbaşkanı halkın bu feryadını bu isyanını duymalıdır. BOTAŞ'ın hukuk tanımazlığına dur demelidir. Bizler, kurum ve kuruluşlar olarak BOTAŞ'ın bu bilim ve hukuk tanımaz tavrına, Saros Körfezimizdeki talana karşı çıkıyoruz. Devlet kurumu olan BOTAŞ ve T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığını bu talana son vermeye çağırıyoruz” diye konuştu. 

Daha sonra İYİ Parti Edirne İl Başkanı Ekrem Demir söz aldı.

DEMİR: “BURASI BİZİM İÇİN VATAN TOPRAĞI”

Demir, konuşmasında şunlara yer verdi: “Bugün Saros Körfezimize sahip çıkmak için çalışıyoruz. Burası bizim için vatan toprağıdır. Saros bizim için çok önemlidir. Saros’un güzelliklerini herkes biliyor. Saros’ta yaşananları, yetkililer inşallah sesimize kulak verir ve bu talandan biran önce vazgeçilir.”  

Daha sonra CHP Edirne İl Başkanı Fevzi Pekcanlı söz aldı.

PEKCANLI: “TRAKYA’DA KATLİAM HAD SAFHADA”

Pekcanlı konuşmasında şunlara yer verdi: “Trakya’da katliam had safhada. Ergene’den tutun en son Edirne merkezde Geçkinli merasındaki 7 bin 500 dönümlük alan katledilmek isteniyor. Kaz Dağları’nda ve Kırklareli ve Mecidiye’de taş ocaklarıyla katliam devam ediyor. Örgütümüz olarak, tüm gücümüzle sizlerin yanında olacağız. Bu birliktelik bozulmasın ve haklı mücadelemizi kazanacağız.”

Son olarak, Edirne Milletvekili Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu söz aldı.

GAYTANCIOĞLU: “DOĞA TALAN EDİLDİ VE EDİLMEYE DEVAM EDİYOR”

Gaytancıoğlu konuşmasında şunlara yer verdi: “Projenin yapılacağı alanın 7 kilometre ilerisinde fay hattı var. 14 bilirkişi heyetine raporlar teslim edildi ve 2 aylık süre verildi. Ama 2 aylık süreyi beklemeden 15 gün içerisinde bölgeye dozerle girildi. Bölgede şu anda, 10 bin tane ağaç kesildi. Doğa talan edildi ve edilmeye devam ediyor. Kendi kendini temizleyen körfez bu şekilde devam ederse, gelecek nesillere bir şey aktaramayacak duruma geleceğiz. Biz, adalet istiyoruz. Adalet bir elbet gelecek.” 

Daha sonra bazı katılımcılar söz alarak, konuşmalarda bulundu. Basın açıklamasının ardından sanatçı Haluk Levent tarafından konser verildi.