HABER MERKEZİ

Geçtiğimiz hafta Erdoğan Demir’in konuyla ilgili olarak yaptığı yayın ve haberin ardından Hastane Caddesi’ndeki anıtın kötü hali bir kez daha gündeme gelmişti.

DEMİR: “ŞEHRİN GÖBEĞİNDEKİ ANITIN DURUMU BENİ ÜZDÜ”

Geçtiğimiz Cuma günü yapılan ortak yayında ilk olarak Erdoğan Demir konuştu. Yaptığı haberle ilgili bilgiler veren Demir; “Biz Keşan Postası ve Keşan sayfası olarak Hastane Caddesi’nde bir canlı yayın yapıyorduk. Bu sırada Şehitlik Anıtı’na da geldik. Her gün önünden biri sürü insanın geçtiği bir yer. Burasının hali kötü bir durumdaydı. Bugün en azından otların biçildiğini gördük. Bunun için teşekkür ederiz. Asri Mezarlık’ta gerçekten çok güzel bir şehitlik yapıldı. Ama orada öyle bir yer yapılırken, şehrin göbeğindeki Şehitlik Anıtı’nın durumu beni üzdü. Bununla ilgili de bir haber yaptım” dedi.

İki gün sonra durumu tekrar görmek için buraya geldiklerini ifade eden Demir, en azından bugün itibariyle otların temizlendiğini gördüklerini söyledi.

AYTAÇ: “BİZİM MEZARLIĞI ZİYARET ETME ŞANSIMIZ YOK”

Daha sonra gazetemiz editörü Mehmet Aytaç söz aldı. Bu alana gazeteci kimliğinden ziyade şehit yakını olarak geldiğini ifade eden Aytaç; “1974 Kıbrıs Barış Harekatı Şehidi Astsubay Coşkun Tezelli benim dayımdır. Biliyorsunuz ki savaş şehitleri, vefat ettikleri yerde gömülüyorlar. Dayımın da kabri Kıbrıs Lefkoşa’daki bir şehitlikte bulunuyor. Ben hayatımda bir kez gidip ziyaret edebildim. Bizim savaş şehitleri yakınları olarak mezarları ziyaret edememe sıkıntımız var. Biz her istediğimizde şehidimizin kabrini ziyaret edemiyoruz. O yüzden böyle anıtlar, bizler için çok önemli ve değerli” şeklinde konuştu.

Hastane Caddesi’ndeki Şehitlik Anıtı’nın uzun yıllardır burada bulunduğunu ve bir şekilde korunduğunu bildiren Aytaç, şu anki durumunun pek parlak olmadığını, taşlarının kırıldığını ve sahipsiz bir görüntüsü olduğunu ifade etti.

“BURASI KALDIRILACAK MI?”

Tekrar söz alan Erdoğan Demir ise Hastane Caddesi’nde bir düzenlemenin söz konusu olduğunu ifade etti. Bu çalışmalar kapsamında anıtın da düzenlenmesi gerektiğini söyleyen Demir; “Burası bu düzenleme içinde kaldırılır mı, böyle bir çalışma var mı, bilmiyoruz. Herhangi bir açıklama yapılmadı. Buradan kafalardaki soru işaretini kaldırmak için soruyoruz. Keşan’a mâl olmuş bu anıt, düzenlemeler kapsamın da kaldırılacak mı? Sayın Belediye Başkanımız (Mustafa Helvacıoğlu) belki bu konuda bir açıklama yapar” dedi.

“ÇANAKKALE VE KURTULUŞ SAVAŞI ŞEHİTLERİNİN İSMİ DE EKLENSİN”

Erdoğan Demir’in bu sözleri üzerine konuşan Aytaç ise şöyle dedi: “Bu konuda net olunması lazım. Burası güzel ve değerli bir meydan. Nefes alınan bir yer. Yan tarafta da park var zaten. Bir şehit yakını olarak derim ki, bu meydanın kaldırılıp, anıtın yıkılmasından ziyade daha çok toparlanıp, daha güzel ışıklandırılıp, insanların burada daha çok vakit geçirmesi sağlanmalı ki burada ismi olan şehitlerimizin neden şehit olduğu, bu ülkeye, bu vatana ne hizmetler ettiklerinin farkındalığının daha da çok arttırılması gerekir. Asri Mezarlık’ta çok güzel bir şehitlik düzenlemesi oldu. Tebrik ederim, teşekkür de ederim. Ama oradaki anıtta da meselâ sadece mezarları Keşan’da olan şehitlerimizin isimleri yazıldı. O yüzden burada isimleri kalan isimler için bakım ve düzenleme yapılıp halkla buluşturulmasından yanayım. Hatta ve hatta daha önce Keşanlı Tarihçi Dr. Fatma Orhun hanımla birçok çalışmalar yaptık. Kurtuluş Savaşı ve Çanakkale Savaşları sırasında da şehrimizi savunarak köylerde ve kasabalarda şehit olmuş çok fazla insanımız var. Onların da isimlerinin bir derlemeyle anıta bir ek yapılacak olabilir, onlar da yad edilmeli. Bu konuda belediyeden, kaymakamlıktan, tugaydan komutanlığından ilgi ve alaka bekliyorum. Bu konuda her zaman takipçi olacağıma söz veriyorum.”

“KEŞAN BUNU EN İYİ ŞEKİLDE YAPABİLECEK BİR ŞEHİR”

Bu alanın önünden her gün binlerce insan geçiyor. Ama insanlar buraya girmiyorlar. Neden girmiyorlar? Çünkü burası böyle kendi halinde bırakıldı. Halbuki buradan geçen özellikle gençlerimizin, yeni kuşakların, burada ne var, neden bu isimler var deyip merak edip okuması, öğrenmesi lazım. Burada mesela bir savaş topu vardı. O da aşağıya taşında. Gençlerimizi, ülkemize sahip çıkmaları konusunda hep uyarıyoruz, konuşuyoruz ama onlara bunu sağlayacak bir malzeme vermiyoruz. Elimizdekileri biz korumuyoruz. Benim ricam, lütfen bu konuda adım atılsın. Keşan, bunu en güzel yapabilecek güçte bir şehir. Keşan Belediyesi de Sayın Helvacıoğlu da en iyi adımları atacak vizyon sahibi insanlardan biridir. Şimdiden kendilerine teşekkür ediyorum.”

SAYLAM: “PROJE AÇIKLANMALI”

Anıtın üzerinde arkadaşlarının isimleri olduğunu da söyleyen Bülent Saylam ise sözü edilen Hastane Caddesi düzenleme projesinin kamuoyuna açıklanması gerektiğini belirtti. Şehitlik Anıtı’nın korunmasını ve iyileştirilmesini vurgulayan Saylam, bu konuda yetkililere olan çağrısını yineledi.