HÜSEYİN ÜNSAL YÜCEL

Keşan Kent Konseyi, Keşan Kent Çevre Ekoloji Platformu üyeleri ve çevre sakinleri, önceki gün, saat 18.30 sıralarında taş ocağı önünde toplanarak duruma tepki gösterdi.

Aşağı Zaferiye Mahallesi sınırları içinde kalan ve Yeni Mahalle’deki Belkoop evlerine 160 metre mesafede bulunan ve 20 yıl aradan sonra yeniden faaliyete geçen eski taş ocağında patlatma yapıldığı öne sürüldü. Keşan Kent Konseyi ve Keşan Kent Çevre Ekoloji Platformu üyeleri ile bölge halkı taş ocağı önünde toplanarak, taş ocağında patlatma yapılmasıyla ilgili basın açıklaması yaptı. Açıklamaya CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu ve CHP Keşan İlçe Başkanı Recep Pekcan da katıldı.

Keşan Kent Konseyi Başkanı Hasan Karagöz, 21 Aralık 2021 tarihinden bu yana taş ocakları ile ilgili mahalle sakinlerinin tepkisini ortaya koyduklarını belirterek, “21 Aralık’ta buradan taşı kaçak almaya başladılar. İtiraz edildi, dilekçeler verildi durduruldu 15 gün aradan sonra tekrar başlandı. Bir daha itiraz edildi. Bu sefer karşımıza BOTAŞ’ın hazırlattığı proje tanıtım dosyası çıktı. 2 Mart’ta Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı sitesinde yayınlandı. Bu proje dosyasında açık ve net olarak şu yazıyor, ‘hiçbir biçimde patlatma yapılmayacak’. Ancak 3 gün önce delici makine geldi. Böyle bir şeyi kabul etmemizi hiç kimse beklemesin. Proje tanıtım dosyasında 1 tane ekskavatör, 1 yükleyici ve 3 taşıyıcı çalıştırarak, sesi asgaride tutacakları yazıyor. Hiçbir biçimde patlatma yapmayacakları taahhüt ediliyor. Buna uyulmadığı takdirde ÇED yönetmeliğine göre faaliyetin durdurulması gerekiyor. Ama ne yazık ki saat 16.05’te burada patlatma yapıldı. Evlerde yaşayan vatandaşlar alabildiğine panikledi, polis tutanak tutmuş. Biz adalete inanmak, güvenmek istiyoruz. Devlet kurumlarının işleyişine güvenmek istiyoruz. Yetkilileri göreve davet ediyoruz” dedi.

YAŞAM ALANIMIZA MÜDAHALE EDİLİYOR

Bu konuda dava açıldığını hatırlatan Karagöz, “Belgelerimizi hazırladık ve avukatımıza ulaştırdık. Artık telafisi mümkün olmayan bir sürece girildi. Bunun anası Saros’da yapılmak istenen FSRU limanıdır. 30 Mayıs 2018’de başlatıldı süreç. O gün, bu gündür ne hukuk, ne bilim, ne adalet ne de yargı tanınıyor. Keyfi bir şekilde dış alım, dış satım eksenine oturmuş Katar doğalgazını Avrupa’ya pazarlayacağız diye hem buradaki yaşam alanımıza müdahale ediliyor hem de Saros Körfezi talan ediliyor. Buna artık bir an önce ‘dur’ denilmelidir. Buradan tüm yetkililere sesleniyoruz. Proje tanıtım dosyasındaki taahhütlere uyulmasının sağlanmasını istiyoruz. Sayın başkanımız 23 Mart’ta, buradan taş alma işinin Mayıs sonu, Haziran ortalarında biteceğini söylemişti. Geçen gün mecliste soru önergesi verildiğinde de bayrama kadar biteceğini söyledi. Botaş’la görüşeceğini söyledi ama görüşmesine gerek yoktu. Yetki onun kendisindeydi. Her fırsatta çevre duyarlılığından dem vuruyor. Buraya izin verdikten sonra o kişinin çevreye duyarlılığını anlamak çokta mümkün değil” diye konuştu.

BİZİM BÖLGEMİZDE VE SAROS’DA ÇOK SAYIDA ÇEVRE KATLİAMI VAR

CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu ise adaletin herkese lazım olduğunu ifade ederek, “Bu bir hukuksuzluk. FSRU doğalgaz limanı yapılmamış olsaydı yani orada hukuk işlemiş olsaydı bugün biz burada toplantı yapmıyor olacaktık. Çünkü o inşaatın devamı için bugün burada taş ocağı hukuksuzca çalıştırılmak isteniyor. Türkiye’nin 5 temel sorunundan biri adalet dedik. Bugün bu hukuksuzluklara izin verenler yarın yargı karşısında gerekeni nasıl söyleyebilecekler, kendilerini nasıl savunabilecekler, ‘ben yargı kararlarını uygulayamadım’ nasıl diyebilecekler? Bu son derece yanlış bir durum. Halkımız burada tüm gücüyle mücadele ediyor. Şurada 160 metre mesafede evler var. Buradaki çocuklar, insanlar her patlamada sıkıntı içerisine düşüyor. Bu nedenle bir gün gelecek hukuk herkese lazım olacak. Özellikle bizim bölgemizde ve Saros’da çok sayıda çevre katliamı var. Biz çevrenin katledilmeden sürdürülebilir bir şekilde kalkınmanın olabileceğini, tarımın, sanayinin olabileceğini ve bunun hukuku da işleterek yapılabileceğini herkesin bilmesini istiyorum” ifadelerini kullandı.

DERİN BİR SES DUYDUM

Patlatma anına şahit olan Muammer Alan ise yolda yürürken patlatmanın yapıldığını ifade ederek, “Tam şantiyenin önündeyken önce duman çıktı daha sonra ise derin bir ses duydum. Yukarıda piknik yapanlar sesi duyduklarını söyledi. Polis geldi. Herhalde tutanak imzalattı. Görevliyle konuştular. Bende çevreyle ilgili olan arkadaşlarla konuyu paylaştım” diye konuştu.   

Öte yandan taş ocağının Edirne Valiliği’nin vermiş olduğu ‘ÇED gerekli değildir’ kararının yürütmesinin durdurulması ve iptali için Edirne Bölge İdare Mahkemesi’ne dava açıldı.