MEHMET AYTAÇ

Keşan Belediyesi ve meslek odaları işbirliği ile Selim Sesler Konferans Salonu’nda yapılan etkinlikte, Keşan’da faaliyet gösterdiği meslek dallarında uzun yıllar emek veren esnaf ve sanatkarlara plâket verildi.

Törenin açılış konuşmasını yapan Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, insanların ekonomik bir meta olarak görüldüğü bir dönemde olduğumuzu söyleyerek, “Paylaşmayı esas alan ahilik ilkelerinin kıymetini bugün daha iyi anlıyoruz” dedi.

“ESNAF VE SANATKÂRLARIMIZI KORUMAKLA MÜKELLEFİZ”

Helvacıoğlu şunları söyledi: “Bakın bugün burada sizler bu salonu doldurdunuz. Ekonomimize değer katıyorsunuz. Her sene daha çok iş daha çok aş sağlamaya gayret gösteriyoruz. Bu camianın içinde yıllarca görev yapmış ve hizmet etmiş bir kardeşinizim. Çok iyi biliyorum ki bu camianın mensupları yaşadıkları sıkıntılara rağmen dün olduğu gibi bugün de şehrimizi ve bölgemizi daha güçlü ve daha zengin yapmak için üretmeye ve emek veremeye devam edeceğiz. Ahilik kurumu doğruluğu dürüstlüğü ahlaklı olmayı helal kazancı, yardımlaşma, dayanışmayı temel alan felsefesiyle, esnaf ve sanatkârlarımızın, mesleğinde yükselmesine katkıda bulunmuştur. Bugün Türkiye’ye örnek olan esnaflarımız aramızda. Onları bu gün onurlandıracağız. Ekonomimizin bel kemiği olan esnaf ve sanatkârlarımızı da tarihten aldığımız bu güçle korumakla mükellefiz. Evrensel değerlerle de bütünleşeceğimizi ifade ediyorum. Bu yüzde bu önemli buluşmaya Ticaretin Derin Kökleri adını verdik. İşte bu derin mirası yaşatmak için “Keşan, esnafına sahip çık” dedik. Allah bize bir coğrafya vermiş. Keşan’da yok yok. Dört yol ağzındayız. Bu potansiyeli zenginleştirmemiz lazım. Dağımız, ormanımız, suyumuz denizimiz, insan kaynaklarımız, girişimcimiz, dört yol ağzındaki konumuz, yurt dışı ve İstanbul’a yakınlığımız, Saros Körfezi’miz. Bunları bir arada düşündüğümüzde Keşanı’n geleceğinin aydınlık ve parlak olduğunu, bu günde bu kıymetli esnaf ve sanatkârlarımızla birlikte ileriye taşımamız gerektiğine inananlardanım.”

GAYTANCIOĞLU: “ESNAF ZOR DURUMDA”

Helvacıoğlu’nun ardından CHP Edirne Milletvekili Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu konuştu.

Kendisinin de bir esnaf sanatkâr oğlu olduğunu ifade eden Okan Gaytancıoğlu, şu konuşmayı yaptı: “Keşan’da doğmuş büyümüş terzilik yapmış sonra Havsa’ya gitmiş, Terzi İsmet’in oğluyum. İğne ucuyla okudum. Esnafın ve sanatkârın nasıl çile çektiğini iyi bilirim. Esnaf orta direktir. Orta direk ülkemizin aydınlık yüzüdür. Esnaflar devletçidir, devletlerine çok bağlıdırlar. Vergilerini düzenli öderler. Hele birini çalıştırdığında çok mutlu olurlar. Kimseye kazık atmazlar, çok çile çekerler, akşama kadar dükkânlarını açık tutarlar. Ama son zamanlarda esnaflarımızın zor durumda olduğunu biliyoruz. Özellikle zincir marketler ve alışveriş merkezleri bir yer bu esnaflığı da öldürmüştür. Esnaf size her zaman yardımcı olur ama o soğuk duvarların ardındaki alışveriş merkezinde dayanışma bulamazsınız. 2003 yılından beri Meclis’te bekleyen bir yasa var. Bu yasa ile alışveriş merkezlerinin şehir dışına taşınması öngörülüyordu. Bu teklifin artık yasalaşmasını talep bekliyoruz. Biz de bu yasaya destek verelim esnafımızı kurtaralım. Zaten pandemide çok çileler çekildi. Özellikle yerel esnafımızı korumak zorundayız.”

AKSAL: “ESNAFIN VE ÜRETENİN HER ZAMAN YANINDA OLDUK”

Gaytancıoğlu’ndan sonra söz alan Ak Parti Edirne Milletvekili Dr. Fatma Aksal ise şunları söyledi: “Çok zor bir dönem geçiyoruz son bir buçuk yıldır. Tüm dünyayı kasıp kavuran Covid-19 salgınıyla mücadele ediyoruz. Tabi esnaflarımız bu süreçte çok fedakârlık yaptılar. Ama tabii ki bütün dünyada yaşanıyordu. Öncelikle insanların sağlığını korumamız gerekiyordu. Çok şükür bugün dünyanın birçok gelişmiş ülkesi vatandaşlarına bir tane ağrı kesici bulamazken biz herkesi tedavi ettik. Şimdi de tüm vatandaşlarımızı aşılamaya çalışıyoruz. Toplumsal bağışıklığı kazanmamız çok önemli. Biliyorsunuz pandemi kısıtlamalarının kalkmasıyla birlikte ekonomi canlandı. İnşaattan gıdaya kadar bütün sektörler hareketlendi. Şu anda elimizdeki en önemli silah aşı. Lütfen aşılarımızı olalım. Tekrardan işyerlerimizin ve okullarımızın kapanmaması için mutlaka aşı olmamız gerekiyor. Bizim kültürümüze Ahilik çok önemli. Dünyanın hiç bir yerinde olmayan bir geleneğimiz, toplumuzun temel taşı. Bizim beraberliğimizin temeli. Bu zor dönemde de hükümet olarak her zaman esnafımızın üreticimizin yanında olduk. Her zaman da olmaya devam edeceğiz.”

Konuşmaların ardından Keşan Belediyesi Halk Dansları Topluluğu, dans gösterisini sundu.

Ödül töreninde ise Keşan’da, mesleğinde uzun yıllar hizmet veren esnaf ve sanatkârlara plâketleri takdim edildi.

Keşan Ticaret ve Sanayi Odası, Keşan Ticaret Borsası, Keşan Lokantacılar Kahveciler ve Otelciler Odası, Keşan Şoförler ve Otomobilciler Odası, Keşan Berberler ve Kuaförler Odası, Keşan Sebze Meyve ve Bakkallar Odası, Keşan Dülgerler İnşaat Sanatkârları Elektrik Tesisatçıları Odası ve Tuhafiye ve Manifaturacılar Odası üyelerine ödülleri, protokol mensupları tarafından verildi.

Etkinlik, Müze Keşan tarafından hazırlanan Keşan’ın tarihi fotoğraflarının yer aldığı sergi ziyareti ve öğlen ikramının ardan sona erdi.