AYGÜL KONAR

İşletmelere %30’u hibe olmak üzere 1 milyon TL’ye kadar destek yapıldığını kaydeden Tunç, yeni iş kuracakları ve işletmelerini büyütmek isteyenleri Keşan TSO bünyesinde bulunan KOSGEB Başkanlığına davet etti.

Tunç, KOSGEB destekleri kapsamında KOBİGEL çağrılarının olduğunu, işletmelere yönelik desteklerinin devam ettiğini belirterek sözlerine şöyle devam etti: “Destlerimizin ana hedef gurubu girişimcilerimiz, iş kuracak olan kişiler ve mevcut işletimlerimizdir. KOSGEB olarak mevcut işletmelerimize ARGE, endüstriyel yatırım, stratejik ürün, KOBİGEL yatırımları ve işletme geliştirme yatırımları ile desteklerimize devam etmekteyiz. İnsanlar genellikle KOSGEB’i sadece yeni iş kuracak olan, vergi kaydı olmayan mevcut işletmeler dışında kalanlara destek sağladığını zannediyor. Burada bir büyük bir yanılgı var, ona istinaden KOSGEB'in KOBİGEL-KOBİ GELİŞTİRME destek programı ile ilgili bilgi vermek istiyorum.”

KOSGEB olarak ARGE,  ÜRGE (ürün geliştirme) araştırma geliştirme projeleri ile mevcut işletmelere destek sağladıklarını kaydeden Kadir Can Tunç:“KOSGEB’in aktif yedi gün yirmi dört saat başvurabileceğiniz projelerinin dışında yüksek meblağlı hibeleri içeren KOBİGEL destek çağrıları da bulunmaktadır. Yılda iki veya üç kere çağrı esaslı olarak sektörel ve konu bazlı değişiklikler yapılarak bu çağrılar uygulanmaktadır” İfadelerini kullandı.

2021 yılı için KOSGEB başkanlığından iki tane çağrı aktarıldığını kaydeden Tunç: “Bunlar imalat sanayiinde dijitalleşme temalı proje teklif çağrılarıdır. İmalat Sanayi sektöründe milli imkânlar ağırlıklı olarak dijitalleşme için yerli ve yetkin teknoloji geliştiricisi KOBİ envanterini genişletmek ve imalat sanayindeki KOBİ’lerin yerli teknolojilerini geliştirmek amacıyla bu KOBİGEL çağrılarımız mevcut işletmelerimize, özellikle ihracat ithalat potansiyeli yüksek olan ve üretici işletmelerimize, üyelerimize yönelik bu çağrılar duyurulmuştur. 2021 teklifi çağrıları kapsamında birinci teklif proje çağrımızda İmalat Sanayi sektöründe dijitalleşme sürecine katkı sağlayabilecek projelerimiz değerlendirecektir. İkinci teklif çağrımızda ise İmalat Sanayi sektöründe faaliyet gösteren KOBİ’lerin üretim ve ilişkili iş süreçlerinde dijital teknolojilerden yararlanma düzeyinin arttırılması için iki proje çağrısı sunulmuştur”  Şeklinde konuştu.

Her KOBİGEL çağrısının tüm sektörlere, işletmelere, üyelere ve halihazırda devam eden fabrikalara yönelik olarak devam etmediğini söyleyen Tunç: “Her Çağrı'nın kendi içerisinde sektörel ve özellikle alt sektör diyebileceğimiz yani bunun adı üretim ise otomotiv üretimi ya endüstriyel üretim gibi alt başlıkları bulunmaktadır. Bu teklif çağrısında da yine bu alt başlıklar bulunmaktadır. Özellikle imalat sanayindeki dijitalleşmeye yönelik olarak bu teklif çağrıları yapılmıştır. Yani makine ekipman yenileme konusunda bir dijitalleşme içeren üreticilerimiz varsa mutlaka bizimle iletişime geçmeleri gerekmektedir. Bu kapsamda KOSGEB olarak mevcut işletmelerimize yüzde otuzu hibe yüzde yetmişi de teminat karşılığıyla kredi desteği sağlamaktayız. 300 bin lira hibe 700 bin geri ödemeli olmak üzere Total de 1 milyon TL'ye kadar KOBİ’lerimize işletmelerimize ve üretici firmalarımıza bu desteği sağlamaktayız. Özellikle de diğer bir konu bu KOBİ-GEL çağrısı yılın belli dönemlerinde aktarılmaktadır. Yalnız bu Çağrı kapsamında son başvuru süreci 17 Mayıs 2020 birdir bütün başvurular KOSGEB'in sistemi üzerinden e-devlet kanalı ile yapılacaktır. Yine de konu ile ilgili bilgi almak isteyen, danışmak isteyen mevcut işletmelerimizi, işini geliştirmek isteyen özellikle dijitalleşme konusunda destek almak isteyen mevcut kobilerimizi odamızın KOSGEB temsilciliğine mutlaka bekliyoruz” Şeklinde konuştu.

EVREN: “KOSGEB PROJESİ KAPSAMINDA ALDIĞIMIZ İLAVE YENİ EKİPMAN DESTEĞİ İLE ÜRETİM KAPASİTEMİZİ ARTIRDIK”

Daha sonra söz alan Hasan Evren de: “Özevren firması olarak 2018 yılında başvurduğumuz KOSGEB KOBİ Gel çağrısı kapsamında başvurduğumuz projemiz toplamda 24 ay sürerek, 2020 yılında nihai halini alarak tamamlandı. Bu süre kapsamında fabrikamızda özellikle üretim kapasitemizin artırılması ve verimliliğimizin yükselmesi için gerekli makine ekipmanları aldık. Normalde, ilk olarak bir tane makine ekipmanla bu işi yapıyorken KOSGEB projesi kapsamında aldığımız ilave yeni ekipman desteği ile üretim kapasitemizi artırdık. Tabi o zaman KESGEB desteğine yönelik bu çağrı kapsamında bizde firmamız olarak gerekli başvurularımızı yaptık ve KOSGEB desteğinden yararlandık. Özetle söyleyecek olursak bu desteklerle üretim kapasitemiz, üretim hacmimiz  %80’nin üzerinde artış gösterdi. Ve bu geri ödemesiz desteklerden yararlanarak işimizi geliştirdik. Mevcut üretici firmaların KOSGEB gibi kamu destekleri proje çağrılarını internet veya Keşan Ticaret ve Sanayi Odası kanalıyla güncel destekler hakkında takip etmesini ve araştırmasını tavsiye ederim. Bu sayede işinizi geliştirecek destekler hakkında bilgi sahibi olarak yararlanabilirsiniz’’ Açıklamalarında bulundu.