MEDYA KEŞAN 4.5 YIL ÖNCE ATIK DEPOLAMA ALANININ YAPILACAĞINI YAZMIŞTI
Turizm bölgesinde olumsuz görüntüler
Kılıç: “Bölge halkı tedirgin”
BÜLENT SAYLAM
Öte yandan gazetemizin 13 Şubat 2019 tarihli sayısında Enez Sultaniçe sınırları içinde Karagöl mevkiinde yılda 20 bin ton atık depolanacak alanın ÇED (Çevresel Etki Değerlendirmesi) sürecinin başladığını, atık depolama alanının yapılmasının planladığını duyurmuştu.
İL MAHALLİ ÇEVRE KURULUNDAN YER ONAYI VERİLMİŞTİ
Haberde, 15 Ocak 2019 tarihinde gerçekleştirilen Edirne İl Mahalli Çevre Kurulu toplantısında Edirne Valisi Ekrem Canalp başkanlığında gündemde bulunan 2 maddeden biri olan 2. sınıf (Tehlikesiz Atık) Düzenli Depolama Tesisine ilişkin yer seçiminin uygun olduğuna karar verildiği ve Enez Kaymakamı Elif Canan Tuncer’in toplantıya katılmadığı, İl Mahalli Çevre Kurulu üyeleri ve üyeler arasında bulunan Keşan TSO (Ticaret ve Sanayi Odası) adına Cüneyt Yüksekdağ’ın da kararı imzaladığı bilgisi yer almıştı.
KILIÇ: “KOKU DAYANILACAK GİBİ DEĞİL, KİLOMETRELERCE UZAKTAN HİSSEDİLİYOR”
Yoğun şikayetlerin bölge halkından geldiğinin söyleyen Kılıç, ziyaretle ilgili olarak şunları söyledi: “Bölge halkı ve yazlıkçılarımızdan gelen yoğun şikayetler üzerine Enez Karagöl mevkinde incelemelerde bulunduk. Görüntü ve koku, turizm bölgesi Saros’un gelişimini tehdit edecek kadar kötü. Koku dayanılacak gibi değil, kilometrelerce uzaktan hissediliyor. Enez sahilinde yaşayan onbinlerce vatandaşımız bu durumdan olumsuz yönde etkilenmişler ve haklı olarak şikayet etmekteler.”
ATIKLARIN ANALİZİ YAPILMALI, HALKLA PAYLAŞILMALI
Atıkların analizinin mutlaka yapılması gerektiği ve analizlerin halkla paylaşılması gerektiğini kaydeden İl Genel Meclisi Üyesi Kılıç, açıklamasına şöyle devam etti: “Sağlık İl Müdürlüğü, Tarım İl Müdürlüğü, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü bu atıkların analizini mutlaka yaptırmalılar ve bölge halkıyla şeffaf şekilde paylaşmalılar. Atıklar Çerkezköy tarafından getirilmekte.”
ATIKLAR ÇERKEZKÖY’DEN ENEZ’E NEDEN TAŞINIYOR?
Atıklar ile ilgili bölge halkının soruları olduğunu dile getiren Edirne İl Genel Meclisi Enez Üyesi Şenol Kılıç, soruları şöyle sıraladı: “Bölge halkı tedirgin ve haklı olarak şu soruları sormakta. ‘O bölgede atık depolama alanları mutlaka vardır, ekonomik olarak ek yük getirdiği halde 250-300 km uzakta olan Enez’e neden taşınmakta? O bölgedeki depolama alanları bu atıkları kabul mü etmemekte? Yoksa atıklar insan ve çevre sağlığına tehdit mi oluşturmakta? Tarım, hayvancılık, arıcılık ve orman alanı olan, ayrıca Karagöl taşkın sahası içinde kalan bu yere nasıl ruhsat verilebildi? Bu soruların cevap bulması için yetkili kurumların vakit kaybetmeden harekete geçerek gereğini yapmaları bölge halkı tarafından beklenmektedir.”