Keşan Belediyesi’nin davetlisi olarak Keşan’a gelen Bulgaristan Dimitrovgrad Dobriç Köyü Yeni Yol 2011 Halk Toplum Merkezi Ekibi, 18 Aralık 2013 Çarşamba günü akşamı gösterisini sundu.

Saat 19.30’da Ahmet Yenice İlköğretim Okulu Sevim Yenice Kültür Merkezi’nde gerçekleşen geceyi Keşan Belediye Başkan Yardımcıları Cemil Kılavuz, Sabri Küçükkarakaş, Belediye Meclis üyeleri İlhan Boz ve Nurettin Soysal ile 50’e yakın vatandaş izledi.

Sunuculuğunu Keşan Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü’nden  Gamze Özkan’ın yaptığı gecede ilk olarak Gençler Halk Oyunları Grubu Hıdırellez öncesi yapılan bir bahar geleneğini yansıtan oyunları sergilediler.

Ardından Kadın Türkü Grubu Dobriç Yöresi’ne ait Hasat Mevsimini anlatan türküleri seslendirdiler.

Hasat Mevsimi’nin ardından Bağbozumunu anlatan türküler söylendi.

Kadın Grubu’nun ardından Sahneye gelen çocuk grubu da şarkılarını seslendirdiler.

Daha sonra Kadın Grubu tekrar sahne aldı ve türkülerini sundu. Bu grupta bulunan 86 yaşında olan ve çift bastonla sahneye çıkan Trakya’nın bülbülü ve altın madalya sahipli Stanka Dineva söylediği türkülerle salondakilere güzel bir müzik ziyafeti çekti ve coşturdu.

Son olarak Kadın ve Çocuk Grubu sahnede şarkılar ve türküler söyleyerek gösterilerini tamamladılar.

Gösterinin ardından sahneye gelen Keşan Belediye Başkan Yardımcısı Cemil Kılavuz, “Sevgili komşularım” diyerek başladığı konuşmasını şöyle sürdürdü. “Bunu niçin söylüyorum. Balkanlarda benim büyüklerim yaşadı. Bu gece onların kokusunu getirdiniz. Bizlere gerçekten çok güzel bir seyir zevki yaşattınız. Öncelikle benim burada Mayko diyeceğim biri var. Yani Stanka Dineva elini öpmek istiyorum onun” dedi ve elini öptü.

Kılavuz daha sonra konuşmasına devam ederek, “5 yaşından 65 yaşına kadar Dineva anaç bir tavuk gibi evlatlarını da etrafında toplamış kültürünü koruyor yaşatıyor, yetmedi yaymaya çalışıyor. Ben onun elini öpmeyeyim de ne yapayım. Şimdi Haskova’dan Dobriç’ten geldiniz bize çok güzel şeyler sundunuz. Bunun dünya barışına ne kadar katkısı olduğunu herhalde benden daha iyi biliyorsunuz. Dünya kaynıyor, ülkemiz kaynıyor, sizin bölgenizde kaynıyor. Bunun önüne geçmenin tek yolu kültürel ve sosyal etkinlikleri yayarak kardeşliği yaymaktan geçer. Biz bu bilinçle Keşan Belediyesi olarak başta Belediye Başkanımız Mehmet Özcan’ın önderliğinde bu etkinliklere destek veriyoruz. Bundan böyle daha çok destek vereceğimizin sözünü de veriyoruz. Ama ne olur bu kültürel etkinlikleri yayma adına bizlerin de katkısı olsun. Bunlara sahip çıkalım. Bunlara sahip çıkmazsak bugün birileri şu anda ülkemizde yaşanan olayı bizlere yaşatır ondan sonra biz de karşıdan bakarız. Ötekileşiriz. Senin rengin bu sen busun. Benim dediğimi yapmazsan maazallah yanarsın. Yok böyle bir şey, bunu yıkmanın tek yolu el ele vererek kültürlerimizi yayacağız. Hepinize çok çok teşekkür ediyorum. Sağ olun var olun.”

Kılavuz konuşmasının ardından  Stanka Dineva’ya grup adına bir çiçek, Dimitrovgrad Belediye Meclis Üyesi Kalina Moneva ve Dernek Başkanı Zhaneta Dineva’ya da bu gecenin anısına birer plaket takdim etti.

Kalina Moneva’da Dimitrovgrad Belediyesi adına Keşan’da olmaktan mutluluk duyduklarını belirterek bu gece Keşan Belediyesi’ne teşekkür etti.