• Akıllı Atık Tanıma Sistemi ile vatandaşlar kartlarına TL yüklüyor
  • Mobil Atık Toplama Aracı mahalleleri gezerek atıkları topluyor
  • Plastik atığın kilosu 2 TL,  atık yağın kilosu 85 kuruştan alınıyor

MEHMET AYTAÇ

Bu projeleri uygulamaya koyan başta belediyeler olmak üzere bazı kurumlar, vatandaşların geri dönüşüm bilincine ulaşmasında etken rol üstlenmiş durumda. Sıfır atık ve çevreci belediye örnekleri Trakya’da da hızla artarken Lüleburgaz Belediyesi, önemli çalışmaları hayata geçirdi.

AKILLI ATIK TANIMA SİSTEMİ

Lüleburgaz Belediyesi’nin ilk projesi, geçtiğimiz Kasım ayında çalışmaları tamamlanarak hayata geçirilen Akıllı Atık Tanıma Sistemi oldu. Birleşmiş Milletler Kalkınma Örgütü Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları doğrultusunda uygulamaya konulan Akıllı Atık Tanıma Sistemi, vatandaşlar tarafından benimsendi. İlk olarak Gençlik Parkı’na kurulan sistem, vatandaşlardan gelen talep üzerine Kongre Meydanı’nda da yerini aldı. Vatandaşlar, evlerinde ayrıştırdıkları plastik, metal, kağıt gibi atıklar karşılığında, belediyeden aldıkları Geri Dönüşüm Kartları’na TL yükleyebiliyor ve alışveriş yapabiliyor.

63 BİN PET, 21 BİN METAL ATIK TOPLANDI

Gençlik Parkı’nda Kasım ayından bu yana hizmet veren Akıllı Atık Tanıma Sistemi’ne ise 3 ayda atılan pet ve metal sayısı da açıklandı. Lüleburgaz Belediyesi’nin açıklamasına göre kurulduğu günden bu yana toplam 63 bin 560 adet pet şişe ile 21 bin 250 adet metal kutu, sistem aracılığıyla geri dönüşüme kazandırıldı.

BAŞKAN GERENLİ, İLK DENEMEYİ YAPTI

Öte yandan Akıllı Atık Tanıma Sistemi’nin Kongre Meydanı’ndaki makinesinde ilk denemeyi Lüleburgaz Belediye Başkanı Dr. Murat Gerenli yaptı. Başkan Gerenli yanında getirdiği plastik ve metal atıklarını makineye atarak kartına puan yükledi. Burada bir açıklama yapan Başkan Gerenli, vatandaşı geri dönüşüme destek olmaya davet etti.

MOBİL ATIK TOPLAMA ARACI MAHALLERİ GEZİYOR

Lüleburgaz Belediyesi’nin Şubat ayında başlattığı bir diğer proje ise Mobil Atık Toplama Sistemi oldu. Belediyeye ait mobil atık toplama aracı, belirlenen program dahilinde Lüleburgaz’ın mahallelerini gezerek vatandaşların ayrıştırdıkları atıkları topluyor.

METALİN KİLOSU 2 TL, KARTONUN KİLOSU 1 TL

Lüleburgaz Belediyesi’nin sosyal medya hesapları ve internet sitesinden yapılan duyuruda, atık toplama aracının hangi gün, hangi saatlerde ve hangi mahallelerde olacağı vatandaşlara bildiriliyor. Mahalleye gelen araçlara atıklarını getiren vatandaşlar, bunların karşılığında kartlarına belirlenen tarifeye göre anında TL yüklüyor. Lüleburgaz Belediyesi, karışık atıkların kilosunu 50 kuruş, plastik ve metal atıkların kilosunu 2 TL, karton atıkların kilosunu 1 TL ve atık yağların kilosunu 85 kuruş olarak belirledi.

HELVACIOĞLU, EYLÜL MECLİSİ’NDE KEŞAN KENT KARTI TANITMIŞTI

Öte yandan Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, 2021 yılının Eylül ayı olağan meclis toplantısında Keşan Kent Kart yönetmeliğinin hazırlandığını söylemiş ve konuyla ilgili olarak; Keşan Kart Projesi akıllı şehirler vizyonunun bir ayağının daha hayata geçirilmesi anlamına geliyor. Keşan Kart ile sosyal kültürel ve ekonomik anlamda yeni bir uygulama olacak. Tüm Keşan halkının kullanacağı bir kart olacak. Geri dönüşümlerde kart puan toplanabilecek. Mesela vatandaşlar tarafından toplanan atık cam ve plastikler karşılığında bir tiyatro bileti verilebilecek. Bu kart esnafımıza ve ekonomimize de destek sağlayacak” demişti. Ancak aradan geçen 6 aylık zamanda hem atık yönetimi hem de bunu teşvik edici herhangi bir uygulama henüz hayata geçirilemedi. Çevre hassasiyeti olan Keşanlı vatandaşlar, belediyenin de Lüleburgaz Belediyesi’ninki gibi projelere başlamasını bekliyor.