ERDOĞAN DEMİR
Prof. Dr. Akalın, pek çok akademisyenin daha iyi yaşam standartları ve çalışma koşulları arayışıyla yurtdışına gittiğini ve hayatlarına orada devam etmek istediklerini ifade etti.
İYİ Partili Prof. Dr. Akalın, “Örnek vermek gerekirse; ABD'de akademisyenlerin başlangıç maaşı Türkiye’nin yaklaşık 10 katı. Dolayısıyla mali açıdan daha iyi koşulların peşinde olan birçok akademisyenimiz, kariyerlerine yurtdışında devam etmeyi seçiyor.” dedi.
Prof. Dr. Akalın, bir akademisyenin yurtdışına taşındığında hayat standartları ve çalışma koşulları neticesinde ortalama verimliliğinin yüzde 28 artış gösterdiğini, yurtdışı ile bağlantılı çalışan akademisyenlerin veriminin ise yaklaşık yüzde 10 arttığını söyledi.
Akalın, Türkiye’ye dönen akademisyenin veriminin, yaşadığı çalışma koşulları neticesinde yüzde 10’a düştüğünü kaydetti ve bu durumun ülkenin akademik çevrelerindeki sorunların bir göstergesi olduğunu ifade etti.
Milletvekili Akalın, “Ülkemizde bilime katkı sunan birçok meslek erbabı yetiştirmeye çalışan akademisyenlerin, ülkemizde kalmaları için öncelikle mali ve sosyal hakları ivedilikle düzeltilmeli, çalışma koşulları da gerekli verimlilik esasına göre düzenlenmelidir.” diyerek çözüm önerilerine vurgu yaptı.
Prof. Dr. Akalın, “Türkiye'deki bilim ve araştırma alanındaki bu beyin göçü sorunu sadece akademisyenleri değil, tüm toplumu ve gelecekteki nesilleri etkiliyor. Dolayısıyla, bu sorunun çözümü, sadece üniversitelerin ve akademisyenlerin değil, tüm toplumun ve politika yapıcıların sorunudur. Akademisyen göçün önüne geçmek için acilen akademik zamların yapılması gerekiyor.” diyerek bu sorunun çözülmesi için gerekli adımların hızla atılması gerektiğinin altını çizdi.