<p style="margin-bottom:.0001pt"><span style="line-height:normal"><span style="font-size:10.0pt"><span style="font-family:"Tahoma","sans-serif""><span style="color:black">Tuzlu besinler tüketmekten kaçının </span></span></span></span></p> <p style="margin-bottom:.0001pt"><span style="line-height:normal"><span style="font-size:10.0pt"><span style="font-family:"Tahoma","sans-serif""><span style="color:black">Kronik hastalığı olanlar Ramazan ayı öncesi muhakkak doktora kontrole gitmelidir. Normalde günde ikiden fazla öğün yemek yerken, bir anda sadece iki öğüne düşmenin sağlık açısından riskleri vardır. Bu nedenle de iftar ve sahurda yenecek besinlere dikkat etmek gerekir. Gün boyu tüketmek istenilenleri bir anda yemek ve gün boyu alınacak kaloriyi bir anda almak vücuda zarar verebilir. Tuz oranının fazla olduğu besinleri tüketmek vücutta su kaybına neden olduğu için fazla tuzlu besinler tüketmemekte fayda var. </span></span></span></span></p> <p style="margin-bottom:.0001pt"><span style="line-height:normal"><span style="font-size:10.0pt"><span style="font-family:"Tahoma","sans-serif""><span style="color:black">Yağlı, acılı, baharatlı yiyeceklerden kaçının</span></span></span></span></p> <p style="margin-bottom:.0001pt"><span style="line-height:normal"><span style="font-size:10.0pt"><span style="font-family:"Tahoma","sans-serif""><span style="color:black">Oruç tutulan saatler dışında günlük su ihtiyacını karşılamak önemli. Vücut sıcaklığına yakın sıcaklıkta su tüketmek ise en ideali. İftarda; sulu, yağsız, az tuzlu besinler tüketmek ve yavaş bir şekilde, iyi çiğneyerek yemek gerekiyor. </span></span></span><span style="font-size:10.0pt"><span style="font-family:"Tahoma","sans-serif"">Ramazan ayının özellikle ikinci yarısında ülseri olanların ağrılarında artma veya ülsere bağlı kanama veya delinme gibi istenmeyen durumların sıklığında artış görülür. Reflüyü artıran veya kolaylaştıran besinlerden (yağlı yiyecekler, kızartmalar, acılı-baharatlı yemekler, aşırı kahve ve demli çay, gazlı içecekler, sigara, alkol vb) kaçınılmalıdır. </span></span></span></p> <p style="margin-bottom:.0001pt"><span style="line-height:normal"><span style="font-size:10.0pt"><span style="font-family:"Tahoma","sans-serif"">Fazla kilo karaciğer yağlanmasına sebep oluyor</span></span></span></p> <p style="margin-bottom:.0001pt"><span style="line-height:normal"><span style="font-size:10.0pt"><span style="font-family:"Tahoma","sans-serif"">Ramazan’da öğün sayısı ve sıklığının azalmasıyla birlikte, vücut yeterli enerji alamadığı sinyalini alır almaz enerji tasarrufu yapmak için metabolizma hızını yüzde 30-40’lara varan oranlarda azaltma yoluna gider. Bu savunma mekanizmasına gereğinden fazla ve dengesiz beslenme, fiziksel aktivitenin azalması gibi faktörler de eklenince, Ramazan ayını oruçlu geçirenlerin pek çoğunda kilo alımı meydana gelir. Böylece kısa sürede meydana gelen fazla kilo alımı karaciğerde yağlanmaya yol açabilir. Bu nedenle her zaman tavsiye edildiği gibi sık ve az beslenilmeli, iftar ve sahur arasında ek bir öğün yapılmalıdır. </span></span></span></p>