CHP (Cumhuriyet Halk Partisi) İpsala İlçe Başkanı Ahmet Uğraş Uybaş ve İpsala Belediye Meclisinin CHP’li üyeleri İpsala Belediyesi tarafından yapılması planlanan Lisanslı Depoculukla ilgili bir basın açıklaması yaptı. Açıklamada; İpsala Belediyesinin İpsala’ya ait olan değerli gayrimenkulleri kuracağı yeni şirkete hibe edileceği iddia edildi. 

CHP İpsala İlçe Başkanı Uybaş’ın açıklaması şöyle:

LİMİTED ŞİRKETE HİBE EDİLECEK

“İpsala Belediye Başkanlığı İpsala’mıza ait olan pek çok değerli gayrimenkulü şirket sermayesinde kullanma amacıyla İpsala Belediyesinden, yani İpsala Halkından alacak ve kurulacak yeni şirkete bedelsiz olarak hibe edecektir. Bu da İpsala Belediyesinin geleceğinin ipotek altına alınması demektir.
Son dönemlerde İpsala Belediye Başkanlığınca halkın bilgisinden uzak bir biçimde Lisanslı Depoculuk diye bir çalışma yapılmaktadır. Daha öncesinde de bir Limited şirket kurulup İpsala Belediyesine hibe edilmesi gibi bu sefer de Lisanslı Depoculuk için bir kişiye Anonim Şirket Kurdurulmuş ve İpsala Belediyesine hibe edilmiştir.
TEK ADAMLI BİR ŞİRKETÇESİNE YÖNETİLMEYE ÇALIŞILMAKTADIR

Öncelikle İpsala Belediye Başkanlığının İpsala Halkının hayatına ve geleceğine etki edecek riskli atılımlar ve faaliyetler yapma çabasını, belediye meclisinin ve encümeninin denetiminden ve bilgisinden uzak bir şekilde, ‘gölge kabine’ yaratırcasına şirketler nezdinde gerçekleştirmeye çalışmasını doğru bulmuyoruz. Bugün İpsala Belediyesi, İpsala Halkının oylarıyla seçilmiş belediye meclis üyelerinin denetiminden ve kontrolünden çıkmış bir biçimde tek adamlı bir şirketçesine yönetilmeye çalışılmaktadır ve kamuoyu farkındadır ki ne bu şirketlerin hangi amaçla kurulduğu ne de gelecekte ne tip fayda sağlayacakları konusunda belediye başkanlığınca hiçbir açıklama yapılmamaktadır. Bu nedenledir ki hem kamuoyunu bilgilendirmek hem de belediye başkanınca kamuoyunda oluşan şüphelerin cevaplandırılması amacıyla bu açıklamayı yapma zorunluluğumuz Cumhuriyet Halk Partisi İlçe Başkanlığınca ve Belediye Meclis Üyelerimizce doğmuştur.
İPSALA HALKININ CEBİNDEN ÇIKACAK

Lisanslı depoculuk konusunda yapmış olduğumuz araştırmalar neticesinde öncelikle kurulacak şirketin 1 milyon liradan az olmamak üzere depolama kapasitesine göre yönetmelikte belirlenen tutarda ödenmiş sermayeye sahip olması gerekmektedir. Bu yüksek bedel pek tabi ki İpsala Halkının cebinden çıkacak bir bedeldir. Başlangıç için kullanılacak bu bedelin İpsala’mızın daha çözülmesi gereken pek çok sorunu dururken, lisanslı depoculuğa ayrılacak olması endişe vericidir. Bahsettiğimiz konu sadece şirketin sermayesine ayrılacak olan bedeldir. Bununla birlikte bahsedilen Lisanslı Depoculuk için kurulacak depoların, siloların maliyeti de örneğin 30.000 ton olarak düşünüldüğünde tahminen 15 milyon TL'lik bir maliyet daha oluşacaktır. İpsala Belediyesi'nin bu maliyeti kaldıracak gücü bulunmamaktadır ve bu nedenledir ki; edindiğimiz bilgilere göre İpsala Belediye Başkanlığı İpsala’mıza ait olan pek çok değerli gayrimenkulü şirket sermayesinde kullanma amacıyla İpsala Belediyesinden, yani İpsala Halkından alacak ve kurulacak yeni şirkete bedelsiz olarak hibe edecektir. Bu da İpsala Belediyesinin geleceğinin ipotek altına alınması demektir. 
RİSKLİ BİR YATIRIM

Kaldı ki yaptığımız araştırma neticesinde Lisanslı Depoculuğun geçmişte verdiği örnekler Lisanslı Depoculuk işletmesinin çok riskli bir yatırım olduğunu kanıtlamaktadır ve bu konuya ilişkin bir belediye bünyesinde lisanslı depoculuğun yapıldığına ilişkin bir örnek de bulunmaktadır. Çok büyük bütçeli belediyelerin dahi risk olarak görüp yapmaktan kaçındığı lisanslı depoculuk faaliyetini sınırlı bütçeye sahip bir belediye ile yapmaya çalışmak çok riskli bir yatırım olacaktır. Geçmiş dönemlerde çeşitli bölgelerde yapılmaya çalışılan lisanslı depoculuk işletmelerinin de neden battığının çok iyi tespit edilmesi ve değerlendirilmesi gerekmektedir. 
DEPOCULUK İŞİNE İPSALA BELEDİYESİNİN ATILMASI NE KADAR DOĞRU

Bununla birlikte Toprak Mahsulleri Ofisi önümüzdeki dönemde 5 milyon tonluk deponun özel sektöre devredileceğini bildirmiştir. Yani böylelikle devletin tüm kurumları depoculuk işinden el çekmiş olacaktır. Tamamen özel sektöre bırakılan depoculuk işine İpsala Belediyesinin atılmasının ne kadar doğru olduğu tartışmaya açıktır. 
Hiçbir ön araştırma yapmaksızın oldu bittiye getirilmeye çalışılan ve kamuoyunu aydınlatmadan, meclis denetiminin dışına çıkarılacak olan Lisanslı Depoculuk konusunda, bir banka müdürünün gelip, ‘Biz geçmişte yapmıştık oldu’ demesi ne kadar doyurucudur? Şirketler kurulmadan, hibeler yapılmadan ve İpsala Belediyesi'nin tarlaları, arsaları, yani malvarlığı, geleceği İpotek edilmeden önce, meclis bünyesinde doğru kurumlarca hazırlanan fizibilite raporlarına dayalı yatırımlar yapmak daha doğru olmayacak mıdır? İpsala Belediyesinin yangından mal kaçırır gibi şirketler kurup, işletmeler açmaya çalışmasının bilmediğimiz başka bir amacı mı bulunmaktadır
?
15 MİLYON TL GİBİ BİR BORCA SOKMAK NE KADAR DOĞRUDUR?
Anlattığımız gibi Lisanslı Depoculuk faaliyeti çok maliyetli ve çok riskli bir faaliyet alanıdır. İpsala Halkının geleceğini ipotek verip İpsala'yı hiç borcu ve yapacağı başka bir yatırım yokmuş gibi 15 milyon TL gibi bir borca sokmak ne kadar doğrudur? Daha çok yakın bir zamanda belediyeye bağlı büro ve iş yerlerinde bulunan belediye kiracılarını Yirmi Bin Türk Lirası tutarındaki toplam aidat ve kira borçları nedeniyle toplayıp, bedelin ödenmemesi halinde kaloriferlerin yakılmayacağı tehtidiyle ikaz eden ve İpsala Belediyesinin İller Bankası payının tamamının kesildiğini bu nedenle de Yirmi Bin Liraya kaloriferlerin yakılması için İhtiyaç olduğunu belirten bir belediye başkanı nasıl olur da İpsala Halkını 15 Milyon Liralık bir borç altına sokacaktır?
Bu endişelerimizi ve bilgilerimizi İpsala Halkıyla paylaşma gereğini duyduğumuzu belirtir, saygılar sunarız.”