BÜLENT SAYLAM

Mercan Şirketler Topluluğu Yönetim Kurulu Başkanı Tolga Mercan’ın ev sahipliğinde düzenlenen toplantıya; Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, Edirne Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Yönetim Kurulu Başkanı H.Sezai Irmak, Keşanlı İşadamları ve Yöneticileri Derneği (KEYİAD) Başkanı Ahmet Eler, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı ve DEİK Başkan Yardımcısı İsmail Gülle, Keşan Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Şapçı, Keşan Ticaret Borsası (TB) Yönetim Kurulu Başkanı Necmi Kaymaz, Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Ramazan Kaya Türk Tarih Kurumu Şeref Üyesi, Uluslararası Osmanlı Etütleri Komitesi Yönetim Kurulu Üyesi Ve Avrupa İranoloji Cemiyeti Ve Avusturya-Türk Bilimler Forumu Üyesi, Türk Tarihçi, Akademisyen Ve Yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Mercan Şirketler Topluluğu Yönetim Kurulu Başkanı Tolga Mercan, konukları “Hoşgeldiniz” diyerek selamlayarak sözü İsmail Şapçı’ya verdi. Şapçı’nın da teşekkürlerini dile getirmesinin ardından KEYİAD Başkanı Ahmet Eler konuştu. Bir süredir Selanik ziyaretinin düşünüldüğünün kaydeden Eler, “Başkonsolosumuzun da davetiyle giderken Keşan’da hocamızla birlikte duraklayıp, sizlerin misafiri olduk. Burada olduğunuz için çok teşekkür ediyorum.” dedi. 

Daha sonra konuşan Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu ise, 19 Kasım Keşan’ın 100. kurtuluş yıldönümü vurgusu yaparak, “İlber Hocamızı davet edecektik, yetişmedi; ama yine geldi. Bizim Menzil hastanemiz var. Tarihinde Çanakkale Savaşlarında cephe gerisi hastanesi olmuş. Onun hikayesini başrole alarak bir belgesel hazırladık. Asıl aktör ve bilgi sahibi olarak İlber Hocamızın büyük katkısı oldu. Keşan’da da hocamızın bir eseri var.” diyerek İlber Ortaylı’ya teşekkür etti. 

Daha sonra sözü Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı ve DEİK Başkan Yardımcısı İsmail Gülle aldı. Cumhuriyetin kuruluşunun 100. yıldönümüne gönderme yapan Gülle, Selanik ziyaretleri için “Cumhuriyetimizin kurucusu Atatürk’ün ölümünün 84. yıldönümünü andık. BU vesile ile de Selanik’e hocamla beraber giderek, o anı yaşamak ve Türkiye’nin kuruluşuna imza atan bu büyük insana saygımızı sunmak istedik.” ifadelerini kullandı. 

Konuşmasına “Birlik, beraberlik ve dayanışma her şeyin temelini oluşturuyor.” diyerek devam eden İsmail Gülle, “Bunu sağlarsanız başarıya gidiyorsunuz. Dünya önemli bir süreçten geçiyor. Hiç alışık olmadığımız şeyler duyuyoruz. Pandemi yaşadık ve sonrasında ekonomik sorunlar oldu. Tarım, lojistik ve enerjide sorunlar oldu; çip krizi yaşandı, Ukrayna’daki savaş ile devam ediyor ve edecek gibi de duruyor. Dünya bundan sonrasında geçmişten daha ayrı bir döneme giriyor. Her şeyin daha anlamlı olduğunu ve en büyük değerin de tarımda olduğunu görüyoruz. Tarım sektöründe 10-20 yılda anlatarak yapamayacağı işleri 1 senede pandemi süreci halletti. Pandemi sürecinde insanlar her şeyin olabileceğini; ama karnı tok değilse bunun bir şey ifade etmeyeceğini gördü. Bu da bütün ülkelerin kendilerine yetecek kadar tarım ürününün olmasının ne kadar önemli olduğunu gösterdi. Bu süreç çevre bilinci, sürdürülebilirlik ve dönüşüm gibi pek çok başlık açtı. Dijitalize etti. İnsanların yaşam şekillerinin değiştiğini gördük. Bu nedenle bizim de değişimi çok iyi okumamız gerekiyor.” dedi. 

Sözlerine ihracatın, ülke ekonomisi ve bağımsızlığı konusundaki önemine değinerek devam eden Gülle, “İhracat bilincinin ve üretimin her yere yayıldığını görmek son derece önemli. İlçelerin ve illerin birbirleriyle yarıştığı bu yarışmanın benimsenmesi çok önemli. Atatürk’ün ‘Ekonomik olarak bağımsız olmadığınız sürece, tam bağımsız olmazsınız’ sözü üzerinden 100 yıl geçti. Bizim bu süreçte yapmamız gereken aldığımızdan daha fazlasını satmak. Bu bir bağımsızlıktır. Yoksa açık veriyor ve başkasının parasına bağlı kalıyoruz. Başkasının parasıyla yapılan işler de bedelli oluyor.” sözlerini kaydetti.