Kaza ve hasar durumlarında devreye giren Zorunlu Trafik Sigortası, 1992 senesinden bu yana uygulanmaktadır. Söz konusu uygulamanın benzerlerine Avrupa’nın pek çok ülkesinde rastlamak mümkündür. Tıpkı deprem sigortası gibi trafik sigortasının da zorunlu tutulması, bu konuya verilen önemin bir göstergesidir.

Kaza sonrasında Trafik Sigortası sayesinde “3. kişilerde” ya da onların araçlarında oluşacak hasar, teminatlar ve limitler ölçüsünde karşılanır. Araç Sigortası ismiyle de bilinen bu sigortanın Kasko’dan en kritik farkı budur. Peki trafik sigortalarında yurt dışındaki prosedür nasıl işlemektedir? Tam da bu noktada özel işleri ya da çalışma koşulları nedeniyle sık sık yurt dışına çıkmak zorunda kalan kişiler, “Yurt dışında trafik sigortası geçerli mi?” sorusuna yanıt aramaktadır.

Trafik Sigortası Yurt Dışında Geçerli mi?

Zorunlu Trafik Sigortası ya da tam olarak “Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası” şeklinde bilinen bu sigorta türü, araç sahiplerine kaza durumlarında belli bir limit ölçüsünde güvence sağlar. Standart olarak sunulan teminatlar, genel olarak 3. kişilerin uğradığı maddi zararı karşılamaya dayanır. Fakat oluşturulacak ek teminatlarla beraber Zorunlu Trafik Sigortası’nın kapsamı artırılabilir. Bu nedenle araç sigorta teklif aşamalarında beklentilerinize ve bütçenize uygun olan teklifleri değerlendirebilirsiniz.

Normal koşullarda, sanılanın aksine Trafik Sigortası yalnızca yurt içi sınırlarında geçerlidir. Yani Zorunlu Trafik Sigortası priminizi ödemiş olmanıza rağmen yurt dışında bir kaza yaptığınızda, buradaki masraflar bu sigorta türünün sorumluluğunda olmaz. Ancak Yeşil Kart Sigortası, bu noktada tam anlamıyla bir kurtarıcı olarak rol alır. Avrupa seyahatiniz öncesinde sigorta firmanızla iletişime geçerek Yeşil Kart Sigortası’nı aktif hale getirmelisiniz.

Yurt Dışında Yeşil Kart Sigortası

Yukarıda da ifade ettiğimiz üzere Zorunlu Trafik Sigortası; yalnızca Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde karşılık bulan bir sigorta türüdür. Fakat sigortanızın uluslararası düzeyde karşılık bulması adına bazı çözüm yolları bulunmaktadır. Bu çözümler arasında Yeşil Kart Sigortası, sunduğu konfor ve sağladığı teminatlarla fark yaratmaktadır.

Yeşil Kart Sigortası’nı aktif hale getiren sigortalılar, poliçelerinin ülke dışında da geçerli hale gelmesini sağlar. Tabii bu sigorta türünün geçerli olduğu ülkelerin de önceden araştırılması gerekir. Evrensel bir niteliği bulunan ve standart bir formatla düzenlenen Yeşil Kart Sigortası, büyük ölçüde Avrupa ülkelerinde geçerlidir. Şu anda İsviçre’den Çekya’ya, Fransa’dan Almanya’ya, Danimarka’dan Macaristan’a toplamda 47 ülkede geçerliliği mevcuttur. Kaza durumlarında ilgili ülkenin Yeşil Kart bürosu ile irtibata geçerek çözüm sürecine dahil olabilirsiniz.

Keşanlı mimar Gülce Su Lodos, Yaşam Alan Tasarımı ödülü aldı Keşanlı mimar Gülce Su Lodos, Yaşam Alan Tasarımı ödülü aldı

Yurt dışındaki kaza ve benzer olumsuzluklarda müthiş bir güvence sağlayan Yeşil Kart Sigortası; oluşturulan limit ve poliçeye bağlı olarak yolcu tedavi ücretleri, hastane masraflarını, araçta oluşan hasarları vs. karşılamaktadır. Türkiye Motorlu Taşıt Bürosu, günümüzde Yeşil Kart Sigortası fiyatlarını belirleme süreçlerinde rol alır. Otomobilin modeli, yılı ve türü, Yeşil Kart Sigortası primlerini etkileyen en önemli unsurlar arasında kabul edilir.

Editör: Mehmet Aytaç