Mali Müşavirler Muhasebeciler Birliği Derneği (MMMBD) Keşan Şubesi Tanıtım ve Medya Sorumlusu Ahmet Oğuz, dün yaptığı açıklamada, Kira Beyanname Sistemi’nin kapsamının genişletileceğini belirtti. Oğuz, “Kira Beyanname Sisteminin kapsamı genişletiliyor. Keşan’da binlerce vatandaşımızı ilgilendiren, Hazır Beyan Sistemi mart ayı itibarıyla uygulamaya konulacak.” dedi. 4 yıldır uygulanan “Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemi”nin kapsamının genişletildiğini söyleyen Ahmet Oğuz, “Mükellefler, artık sadece kira geliri için değil, ücret, menkul sermaye iradı ile diğer kazanç ve iratları için de hiçbir zahmete katlanmadan, internet üzerinden kendileri için hazırlanan beyannameyi onaylayarak, işlemlerini tamamlayabilecek.” dedi.

Uygulamayla her gün gelişen teknolojinin imkânlarını kullanarak mükelleflerin işlerini kolaylaştırmayı, aynı zamanda kayıt dışılıkla etkin olarak mücadele etmenin hedeflendiğini ifade eden Oğuz, “Söz konusu hedef doğrultusunda bugüne kadar çok sayıda uygulama hayata geçirildi. Bunlardan birisi de Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemi.” şeklinde konuştu. Söz edilen sistemle kira geliri elde eden vatandaşlara büyük kolaylıklar sağlandığını vurgulayan Ahmet Oğuz, şunları söyledi: “Vatandaşlarımız 2012 yılından önce, kiraya verdikleri gayrimenkullerinden elde ettikleri kira geliri nedeniyle dolduracakları beyanname için çoğu zaman muhasebeci veya mali müşavirlerimiz gibi işin uzmanlarına ihtiyaç duyuyordu. Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemi ile bu ihtiyacı ortadan kaldırdık. Mükelleflerimizin beyannamesini 4 yıldır biz dolduruyoruz. Onlara sadece internete girerek, onay vermek kalıyor. Bu sayede daha önce vergilendirilmeyen büyük bir meblağı da sistemin içine dâhil etmiş olduk.”

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞININ İNTERNET SİTESİNDEN ULAŞILABİLECEK

Ahmet Oğuz, Hazır Beyan Sistemi’ne Gelir İdaresi Başkanlığının internet sitesinden ulaşılabileceğini kaydetti. Mükelleflerin, internet vergi dairesi şifresi veya güvenlik sorularını cevaplayarak sisteme giriş yapabileceğine işaret eden Oğuz, “Mükelleflerimiz burada kendi adlarına hazırlanan beyannamesini görüntüleyerek, onaylayabilecek veya gerekli değişiklikleri yapabilecek. Vatandaşlarımız kira, ücret, menkul sermaye iradı ile diğer kazanç ve iratları için beyannamelerini sistem üzerinden 1-25 Mart 2016 tarihleri arasında hızlı, kolay ve güvenilir şekilde verebilecek.” dedi.

İNTERNETTEN KREDİ KARTI İLE ÖDEYEBİLECEK

Söz konusu sistemle artık ilgili alanlardaki vergi hesaplamalarının otomatik olarak yapılacağını belirten Ahmet Oğuz, sistemden yurtdışında yaşayan vatandaşların da yararlanabileceğini ifade ederek,“Bu sayede vatandaşlarımız, vergi dairesine veya mali müşavir, muhasebeci gibi bir uzmana ihtiyaç duymadan, internete girerek, beyannamelerini kolayca verebilecek, vergilerini de yine internetten kredi kartı ile ödeyebilecek. Sistemden kira, ücret, menkul sermaye iradı ile diğer kazanç ve iratları ayrı ayrı veya birlikte elde eden mükelleflerin yararlanabilecek. İsteyenlerin beyannamelerini yine kağıt ortamında verebilecek. Biz bu sistemi vatandaşlara kolaylık olsun diye sunuldu. Ancak ‘Ben eski usulde devam ederim, beyannamemi gider vergi dairesine veririm’ diyenler olursa da onlara da en iyi şekilde hizmet vermeye devam edilecek.” şeklinde konuştu.

HAZIR BEYANNAME SİSTEMİ 1 MART'TA BAŞLAYACAK

Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemi’nin kapsamını genişletildiğini ifade eden Oğuz, “Mükelleflerimiz, artık sadece kira geliri için değil, ücret, menkul sermaye iradı ile diğer kazanç ve iratları için de hiç bir zahmete katlanmadan, kendileri için hazırladığımız beyannameyi onaylayarak, işlemlerini tamamlayabilecek. Birçok kişiyi yakından ilgilendiren Hazır Beyan Sistemi 1 Mart itibarıyla uygulamaya konulacak.” dedi.