ERDOĞAN DEMİR
Keşan TSO (Ticaret ve Sanayi Odası)’nun, Avrupa Birliği Projesi kapsamında TOBB Proje Okulu Keşan MTAL'de yürütülen “Gençlerle Birlikte Güvenli Geleceğe Yürüyoruz Projesi” Proje Çalışma Kurulu Toplantısı dün gerçekleştirildi.
Saat 10.30’da Ağadayı Hotel’de gerçekleşen toplantıya Keşan TSO Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Anbarcı, Aylin Alabak, Keşan TSO Meclis Üyesi Cahit Mercan, Keşan İŞKUR Şube Müdürü Mehmet Yazıcı, Keşan Ticaret Borsası yetkilileri, İpsala Ticaret Borsası yetkilileri, iş insanları, muhtarlar, oda başkanları, daire amirleriyle projenin paydaşları katıldı.
Toplantıda ilk olarak konuşan Keşan TSO Genel Sekreter Yardımcısı Kadir Can Tunç, toplantıya katılanlara ‘hoş geldiniz’ diyerek ilk sözü Keşan TSO Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Anbarcı’ya verdi.
Anbarcı, toplantıyla ilgili olarak şöyle konuştu: “Çok Paydaşlı İşbirliği: Hamzadere Bölgesi İşgücü Stratejileri Çalıştayı’na hoş geldiniz. Bu önemli etkinlikte sizlerle birlikte, bölgemizin iş gücü potansiyelini daha etkin bir şekilde değerlendirecek, ekonomik kalkınma ve istihdam alanlarını birlikte ele alacağız. Aynı zamanda bu çalıştay ile özel kurumlar, kamu kurumları ve iş arayan gençler arasında iş birliği ve dayanışma oluşturmayı da hedefliyoruz. Keşan TSO olarak bölgemizin ekonomik potansiyelini üst düzeye çıkarmak, işgücü kalitesini arttırmak ve iş arayan gençlerimize fırsat sunmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Katılımlarınız ve değerli katkılarınız için şimdiden teşekkür ederim.”
Daha sonra söz alan Keşan TSO Genel Sekreter Yardımcısı Kadir Can Tunç da Keşan TSO Akademi olarak yapılan çalışmalar hakkında katılıcıları bilgilendirerek şunları söyledi: “Keşan TSO olarak tek çatı altında; Mesleki, Kişisel Gelişim ve Uzmanlık alanlarında eğitimler düzenliyoruz. Mesleki olarak; hijyen, ilkyardım, galericilik, emlakçılık, inşaat, asansör, tekstil, profesyonel aşçılık, Kişisel eğitim olarak; Yunanca, İngilizce, Bulgarca, Girişimcilik, Amatör Denizcilik, Kısa Mesafe Telsiz, İletişim, Hitabet ve Diksiyon, Uzmanlık olarak da Dış Ticaret, Ön Muhasebe, Satış Danışmanlığı, Pazarlama, İnovasyon, Proje Hazırlama, İş Sağlığı ve Güvenliği, Web Tasarımı dallarında kurslar açtık.”
Tunç, kurslara 2021 yılında 7 bin 696, 2022 yılında 10 bin 358 ve 2023 yılında da 11 bin 12 olmak üzere toplam 29 bin 66 kursiyerin katıldığını belirtti.
Açılan bu kurslarla gençlere iş istihdam yaratılmasının hedeflendiğini belirten Tunç, projenin devam ettiğini 18-29 yaşları arasında mezun olan ve iş arama sürecindeki gençlere verildiğini ve Edirne de ilk ve tek olarak “İş Danışma ve Kariyer Merkezi”ni kazandırmayı hedeflediklerini de söyledi.
Tunç’tan sonra söz alan Keşan TSO AB Proje Koordinatörü Mehtap Pelin Konar da yürütülmekte olan proje hakkında şu bilgileri verdi: “Bu projenin faydalanıcısı Keşan Ticaret ve Sanayi Odası olup, 1 Ağustos 2023 tarihinde başlayan proje 1 Ağustos 2024 yılında sona erecektir. Projenin hibe bütçesi 285.990.09 Euro’dur. Projenin genel hedefi, kapsayıcı ve entegre aktif işgücü piyasası önlemlerinin uygulanması yoluyla Edirne'de istihdam, eğitim veya öğretimde (NEET) olmayan gençlerin istihdam edilebilirliğini ve iş gücüne katılımını arttırmaktır. Mesleki eğitim, girişimcilik eğitimi, verimlilik ve sosyal beceri eğitimleri ile NEET'leri çok yönlü bir şekilde istihdama hazırlamak ve istihdam edilebilirliklerini artırmak
Projenin özel hedefleri ise; Gençlerin mesleklerini belirlemelerine ve kariyer planlarını bilinçli yapmalarına katkıda bulunmak, İl, bölge ve ülke genelinde genç işsizliği sorununun çözümünün ilgili taraflar arasında sürdürülebilir bir işbirliği modeli ile desteklenmesi ilgili gruplar için saha araştırması ile mevcut durumu ortaya koyarak gelecek planlarına ışık tutmak ve bu kesimleri kapsayacak bilgilendirme faaliyetleri (işverenler, eğitimciler, öğrenciler, gençler, aile vb.) aracılığıyla genç işsizliği konusunda farkındalık yaratmaktır.”
Konar’ın konuşmasının ardından toplantı katılımcıların sorularının cevaplandırılması ve görüşlerin bildirilmesi ile devam etti.
Öğle yemeğinin ardından toplantı sona erdi.