<span style="font-family: Helvetica, sans-serif; font-size: 10pt;">Edirne İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı </span><b style="font-family: Helvetica, sans-serif; font-size: 10pt;">Şenol Günday </b><span style="font-family: Helvetica, sans-serif; font-size: 10pt;">dün yaptığı açıklamada</span><b style="font-family: Helvetica, sans-serif; font-size: 10pt;">, </b><span style="font-family: Helvetica, sans-serif; font-size: 10pt;">geçtiğimiz dönemde et fiyatlarını düzenlemek için devreye giren Et ve Süt Kurumu (ESK)’nun yükselen maliyetlere dayanamayıp dana ve kuzu etine değişen oranlarda zam yaptığını ve Yüzde 4 ile 12 arasında zam yapılan dana etinde en yüksek fiyat artışının kıymada gerçekleştiğini hatırlatarak, Kuzuya yapılan zammın dana etini de geçtiğini belirtti.</span> <p class="MsoNormal" style="margin-bottom: 0.0001pt;"><b><span style="font-size:10.0pt; mso-bidi-font-size:11.0pt;font-family:"Helvetica","sans-serif"">Günday</span></b><span style="font-size:10.0pt;mso-bidi-font-size:11.0pt;font-family:"Helvetica","sans-serif"">, Kuzu etine yüzde 7 ile 23 arasında zam yapıldığını söyleyerek, bu fiyat dalgalanmalarının arz ve talep eğrisiyle ilgili olduğunu ve küçükbaş hayvancılıkta bu sene için bir sıkıntı beklemediklerini söyledi. <o:p></o:p></span></p> <p class="MsoNormal" style="margin-bottom: 0.0001pt;"><span style="font-size:10.0pt;mso-bidi-font-size:11.0pt;font-family: "Helvetica","sans-serif"">Üretim arttığı zaman fiyatlarda düşüş yaşandığını ifade eden <b>Günday</b>, <b><i>“Ama küçükbaşta çok büyük oynamalar olmayacak diye ön görüyoruz. Oğlak eti çıktığı zaman da kuzu eti ister istemez etkileniyor. Zam yapılması da maliyetlerden kaynaklanıyor. Yüzde 18’lik KDV’nin kaldırılması üreticiye hiç yansımadı. Maliyet düşmeden et fiyatları düşmez. İlk olarak maliyeti düzenlemek gerekiyor. Örneğin hayvan yeminde kaldırılan KDV bize hiç fayda sağlamadı.” </i></b>dedi.<o:p></o:p></span></p> <p class="MsoNormal" style="margin-bottom: 0.0001pt;"><b><span style="font-size:10.0pt; mso-bidi-font-size:11.0pt;font-family:"Helvetica","sans-serif"">BU FİYATLAR ÇOK KÖTÜ DEĞİL <o:p></o:p></span></b></p> <p class="MsoNormal" style="margin-bottom: 0.0001pt;"><span style="font-size:10.0pt;mso-bidi-font-size:11.0pt;font-family: "Helvetica","sans-serif"">Fiyatlardan üreticilerin memnun olmaları gerektiğini söyleyen <b>Günday </b>şunları söyledi: <b><i>“Bu fiyatlar çok kötü değil. Fiyatlar daha da artarsa tüketiciler etkilenir. Üretici şu anda etin fiyatını düşeceğini düşünmüyor. Bu sene bu aylarda fiyat düşüşü bekliyorduk ancak daha öyle bir durum yaşamadık. Küçükbaş kuzu baskülü fiyatlarından memnunuz.”</i><o:p></o:p></b></span></p> <p class="MsoNormal" style="margin-bottom: 0.0001pt;"><b><span style="font-size:10.0pt; mso-bidi-font-size:11.0pt;font-family:"Helvetica","sans-serif"">FİYATLARDA ARTIŞ OLABİLİR<o:p></o:p></span></b></p> <p class="MsoNormal" style="margin-bottom: 0.0001pt;"><span style="font-size:10.0pt;mso-bidi-font-size:11.0pt;font-family: "Helvetica","sans-serif"">Hayvancılık sektöründe sıkıntı yaşanmaması için planlı üretim olması gerektiğini savunan <b>Günday</b> sözlerini şöyle tamamladı: <b><i>“Şu an üreticilerinin çoğunun kuzusu yetişti. Ancak 8. ayda kuzu sayısı az olacak. Buna bağlı olarak fiyatlarda da artış olabilir. Maliyeti düşürmek için yem bitkilerinin yaygınlaştırılması gerekir. Yem bitkilerine verilen desteğin artması gerekiyor. Hayvancılık bilinçli yapılmalıdır. Hayvancılıkta yetiştirdiğimiz ırkların da önemi var. Örneğin bir simental cinsi inek Avrupa’da yetiştiği gibi burada yetişemiyor. Bunları bilmek gerekir. Bölgemiz için uygun ırklar seçilmelidir. Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı da yaptığı ıslah çalışmalarında yerli ırkların geliştirilmesi konusu üzerinde durmaktadır. En doğrusu da budur.”</i></b><o:p></o:p></span></p>