Sonay CAN

“18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi ve Şehitler Günü” dün çeşitli etkinliklerle değerlendirildi. Törenler ve anma programı, Hastane Caddesi’ndeki Şehitlik Anıtı’nda, Asri Mezarlık yanındaki Şehitlik’te ve Ahmet Yenice Ortaokulu Sevim Yenice Kültür Salonu’nda gerçekleştirildi.



ŞEHİTLİK ANITI’NDAKİ TÖREN

Hastane Caddesi’ndeki Şehitlik Anıtı’nda gerçekleştirilen tören saat 09.00’da başladı. Buradaki törene; Keşan Kaymakamı Bekir Dınkırcı, Keşan 4. Mknz. P. Tug. K. Tuğg. Yıldırım Alel, Keşan Belediye Başkan Vekili Nurettin Soysal, resmi ve askeri erkan ile vatandaşlar katıldı. Sunuculuğunu P. Yarbay Özkan Yılmaz’ın yaptığı program, saygı duruşunda bulunulması, Keşan Anadolu Lisesi Müzik Öğretmeni Seray Gürses yönetiminde İstiklal Marşı’nın söylenmesi ve askeri manga tarafından saygı atışının yapılmasıyla başladı. Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı ise P. Yüzbaşı Fatih Durgun yaptı.

SÜNEY KAYIN: ATEŞ DÜŞTÜ YÜREĞİMİZE

Daha sonra söz alan şehit yakını Süney Kayın, kardeşi şehit Mustafa Kayın’ın anısına kaleme aldığı yazısını okudu. Kayın, şöyle dedi: “Aramızdan ayrılışının dördüncü yılında, yine bir şehitler gününde seni, arkadaşlarını ve atalarımızı anmak için burada toplandık. Dikkat ettiysen, diye bir cümle kurdum, ölümünün değil. Çünkü sen ölmedin. Tezkerene yedi ay kalmıştı. Ortalık karışıktı. Ne zaman televizyonu açsak, kalbim yerinden çıkacakmış gibi oluyordu. Gecem gündüzüm birbirine karışıyor, sen olmayınca günler çok uzun geçiyordu. Anam, babam geleceksin diye senin için hazırlık yapıyordu. Tarihlerden 19 Haziran 2010. Akşam 21.00 civarı, ateş düştü yüreğimize. Annem, nohut pilav pişirmiş, geçtik televizyonun karşısına. Haber spikeri, adını ve soyadını okudu. Döndüm babama, dedim. Dağ gibi yıkılmaz babam, artık sandalyede değildi. Anam ise evde çığlıklar atıyordu. Nefesim kesildi. Ne yapacağımı bilemedim. Sonra kapının zili çalındı. Üç komutan geldi kapımıza, dediler. Sen gittikten beri hep bir yanımız eksik, kanadı kırık kuşlar gibi, yetim kalmış çocuklar gibi. Ne yapsak, dolduramıyoruz yerini.”      

DINKIRCI: VATANIMIZ, MİLLETİMİZİN KANI İLE SULAYARAK YOĞURDUĞU COĞRAFYANIN ADIDIR

Programın devamında Şehitlik Anıtı’ndaki defteri imzalayan Bekir Dınkırcı yaptığı konuşmada, “Vatanımız, milletimizin kanı ile sulayarak yoğurduğu coğrafyanın adıdır. Bayrağımız rengini şehitlerimizin kanından almıştır.   Mısraları vatanımızı bu topraklar için canlarını ve kanlarını veren şehitlerimize borçlu olduğumuzu ne güzel anlatmaktadır. Bugün özgür vatandaşlar olarak geleceğe güvenle bakabiliyorsak, bunu vatanı için üstlendikleri görevleri uğruna canını ortaya koymaktan kaçınmayan, ülkesi ve milletine yüce hizmetler vermiş şehitlerimize ve gazilerimize borçluyuz.

Şehitlerimize olan borcumuzu ödemenin tek yolu Türkiye Cumhuriyetini yaşatarak, bölünmez bütünlüğümüzü korumak, milli değerlerimize sahip çıkmak, ülkemize birlik ve beraberliğimize yönelen tehditlere kararlılıkla karşı koymaktır. Bugüne gelmek için ödediğimiz bedelleri hatırladığımız, üzüntü ve gururu bir arada yaşadığımız şehitler gününde Yüce Önder Atatürk’ü, silah arkadaşlarını, ülkesi ve milleti için canını veren tüm şehitlerimizi rahmet ve gönül borcuyla anıyor, saygılar sunuyorum.” dedi.

ASRİ MEZARLIK’TAKİ ŞEHİTLİK ZİYARET EDİLDİ

Şehitlik Anıtı’ndaki törenden sonra Asri Mezarlıktaki Şehitlik’e geçildi. Şehit mezarları ziyaret edildi ve dualar okundu.

AHMET YENİCE’DEKİ TÖREN

Törene 10.00 sıralarında Sevim Yenice Kültür Salonu’nda devam edildi. Sunuculuğunu Keşan Anadolu Lisesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Yasemin Kocabaş’ın yaptığı program, saygı duruşunda bulunulması ve Keşan Anadolu Lisesi Müzik Öğretmeni Seray Gürses yönetiminde istiklal Marşı’nın söylenmesiyle başladı. Daha sonra Keşan Anadolu Lisesi Tarih Öğretmeni Hatice Işıklar tarafından günün anlam ve önemini belirten konuşma yapıldı.

IŞIKLAR: ÇANAKKALE SAVAŞI, ASIRLARDIR YORGUN DÜŞMÜŞ BİR MİLLETİN, BAĞIMSIZLIĞINI DEVAM ETTİRME SAVAŞIDIR

Işıklar konuşmasında, “Çanakkale dünya genelinde tarih boyunca hiçbir millete nasip olmayan ve yüce bir Türk Milleti’nin kahraman evlatlarına verilen bir büyük mücadelenin adıdır.” dedi.

Daha sonra, Piyade Kurmay Yzb. Hasan Fidan tarafından Çanakkale Savaşları ve Şehitler Günü ile ilgili sunumu gerçekleştirildi. Bunu, 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi ve Şehitler Günü’yle ilgili düzenlenen yarışmada, derece alan şiirlerin sahipleri tarafından okunması izledi. Özel Aden Koleji İlkokulu’ndan Sena Avcu, Ali Kale ve Kardeşleri Ortaokulu’ndan Melis Diker ve Keşan Yusuf Çapraz Anadolu Lisesi’nden İldem Kirazoğlu tarafından şiirlerin okunması ve   Keşan Anadolu Lisesi tarafından hazırlanan “Unutmayalım Unutturmayalım” adlı canlı tablonun sunulmasıyla tören sona erdi.

Programdan sonra 4. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı’nca Keşan Orduevi’nde şehit ve gazi ailelerine öğle yemeği verildi. 

 

 

AHMET YENİCE’DEKİ TÖREN

Ahmet Yenice Ortaokulu Sevim Yenice Kültür Salonu’nda gerçekleştirilecek ve saat 10.00’da başlayacak olan törende ise konuşmaların ardından “18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi ve Şehitler Günü”yle ilgili düzenlenen yarışmada derece alan şiirler, sahipleri tarafından okunacak. Keşan Anadolu Lisesi tarafından hazırlanan “Unutmayalım Unutturmayalım” adlı canlı tablonun sunulmasıyla tören sona erecek.

18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi’nin 99.  yıldönümü ve Şehitleri Anma Günü nedeniyle İ bir dizi program düzenlendi.

Saat 09.00’da Şehitlik Parkında başlayan törene; Keşan Kaymakamı Bekir Dınkırcı, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Yıldırım Alel,  Keşan Belediye Başkan Vekili Nurettin Soysal, Kamu, özel, sivil, sosyal kurum ve kuruluş temsilleri, şehit yakınları,  gaziler ve vatandaşlar katıldı.

Şehitlik Anıtı’nda gerçekleşen törende, ilk önce kaymakamlık, garnizon komutanlığı ve belediye başkanlığı çelenkleri sunuldu, saygı duruşunda bulunulması ve saygı atışının ardından Keşan Belediye Bandosu eşliğinde ve Keşan Anadolu Lisesi Müzik Öğretmeni Seray Gürses yönetiminde İstiklal Marşı söylendi.  Daha sonra İstihkâm Yzb. Fatih Durgun ve Şehit yakını Süney Kayın tarafından birer konuşma yapıldı.

Programında devamında Şehitlik Anıtı’ndaki defteri imzalayan Sayın Kaymakamımız Bekir Dınkırcı yaptığı konuşmasında,” Vatanımız, Milletimizin kanı ile sulayarak yoğurduğu coğrafyanın adıdır. Bayrağımız rengini şehitlerimizin kanından almıştır.“ Bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır. Toprak eğer uğrunda ölen varsa vatandır.” Mısraları vatanımızı bu topraklar için canlarını ve kanlarını veren şehitlerimize borçlu olduğumuzu ne güzel anlatmaktadır.

Bugün özgür vatandaşlar olarak geleceğe güvenle bakabiliyorsak, bunu vatanı için üstlendikleri görevleri uğruna canını ortaya koymaktan kaçınmayan, ülkesi ve milletine yüce hizmetler vermiş şehitlerimize ve gazilerimize borçluyuz.

Şehitlerimize olan borcumuzu ödemenin tek yolu Türkiye Cumhuriyetini yaşatarak, bölünmez bütünlüğümüzü korumak, milli değerlerimize sahip çıkmak, ülkemize birlik ve beraberliğimize yönelen tehditlere kararlılıkla karşı koymaktır.

Bugüne gelmek için ödediğimiz bedelleri hatırladığımız, üzüntü ve gururu bir arada yaşadığımız şehitler gününde Yüce Önder Atatürk’ü, silah arkadaşlarını, ülkesi ve milleti için canını veren tüm şehitlerimizi rahmet ve gönül borcuyla anıyor. Saygılar Sunuyorum.” Dedi.

Şehitlik Anıtı’ndaki törenden sonra Asri Mezarlıktaki Şehitlik ziyaret edildi.

Daha sonra saat 10.00 sıralarında Sevim Yenice Kültür Salonu’na geçildi. Buradaki program, saygı duruşu ve ardından İstiklal Marşı’nın söylenmesi ile başladı. Keşan Anadolu Lisesi Tarih Öğretmeni Hatice Işıklar’ın günün anlam ve önemini belirten konuşma yapması, Piyade Kurmay Yzb. Hasan Fidan tarafından Çanakkale Savaşları ve Şehitler Günü ile ilgili sunumun yapılması, “18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi ve Şehitler Günü”yle ilgili düzenlenen yarışmada, derece alan şiirlerin sahipleri tarafından okunması, Keşan Anadolu Lisesi tarafından hazırlanan “Unutmayalım Unutturmayalım” adlı canlı tablonun sunulmasıyla tören sona erdi.

Programdan sonra Tugay Komutanlığı’nca Keşan Orduevi’nde şehit ve gazi ailelerine öğle yemeği ikramında bulunuldu.