13 Mart 2016 Perşembe günü Tekirdağ’dan Çanakkale’ye yürüyüşe başlayan 57. Alay Konvoyu 15 Mart 2016 Salı günü Keşan’a ulaştı.

 Tekirdağ’dan yürümeye başlayan grup, 15 Mart 2016 Salı günü saat 18.00 sıralarında Edirne İl sınırına ulaştı.

Keşan’da Mehmet Gemici Cennet Bahçesi önünde, DOÇEK Grubu üyelerinden oluşan Keşan’daki temsili 27. Alay ve Temsili Uzunköprü 15. Hava Bölüğü ile buluşan grup buradan kortej eşliğinde yürüyerek Cumhuriyet Meydanı’na hareket etti.

Korteje Keşanlılar gerek evlerinin balkonlarından gerekse yol boyunca büyük ilgi gösterdiler.

Cumhuriyet Meydanı’na gelen grup burada Keşan Kaymakamı Nuri Özder, Keşan Belediye Başkanı Opr. Dr. Mehmet Özcan ve Keşan Belediye Başkan Yardımcısı Cengizhan Aktan tarafından karşılandı.

Burada Keşan Kaymakamı Özder ve Belediye Başkanı Özcan tarafından Yürüyüş Koordinatörü Hikmet Sevim Yılmaz’a bir buket çiçek hediye edildi.

Burada konuşan Yılmaz, Keşan’a gelmekten mutluluk duyduklarını belirterek, “Bu yürüyüşümüzün 6.yılı ve Keşan’a gelişimizdeki mutluluğumuz hiç bitmiyor, sürekli artıyor. Çünkü Keşan’da bizim için ayrılmaz bir parça var. Keşan’da bizi biz yapan bir parça var. Keşan’da Çanakkale Muharebelerini Muharebe yapan ve onu vatan yapan bir parça var. Biz o parçamızı hiç unutmayacağız. Cephede ilk kurşunu sıkan, ilk şehidimizi veren, ilk savaşın nasıl yapılması gerektiğini öğreten ve İbradılı karşıdan bağırınca geliyorum İbradılı, diyen bir alayımız var bizim. O alay 12 bin Anzak ve İngiliz askerini kıyıya çivileyen bir alayımız. Yani 27.Alayımız, o gün onlara liyakat nişanlarını verememiştik. Çünkü 57.Alayı 57.Alay yapan, Mustafa Kemal’i Mustafa Kemal yapıp, arkasından bize cumhuriyeti kuran 27.Alayımızı hiçbir zaman unutmayacağız. Biz 27. Alay için bugün kendilerine liyakat nişanlarını madalyalarını vereceğiz. Çünkü bu bizim borcumuzdu. 100 yıllık bir borcumuzdu, o borcumuzu yerine getirmek için bugün sizlerin huzurunuzda bu madalyaları takacağız. Sayın Kaymakamım gerçekten çok huzurluyuz. Gerçekten Keşan’a gelmekten ve sizlerle olmaktan çok mutluyuz. Başkanım sen gerçekten bizim en büyük dostumuzsun, 57.Alayı, 27.Alayı ve Çanakkale Muharebelerinin sendeki inancı, sendeki kutsallığı bizim için bir başka. Siz bize hep kucağınızı açtınız. Biz senin evinde senin ocağında daha huzurlu buluyoruz kendimizi. Gerçekten çok teşekkür ediyorum Mehmet Özcan dostumuza belediye başkanımıza. Bizim için çok anlamı olan Hakan arkadaşımızı ve DOÇEK üyelerini de kutluyorum. Onlara da teşekkürlerimizi sunuyorum.”

Daha sonra ilk olarak konuşan Keşan Belediye Başkanı Opr. Dr. Mehmet Özcan da Çanakkale Savaşları’nın 101. yılının yaşandığını belirterek “Geçen yıl 100.Yılı daha bir coşkuyla kutladık. Bakıyorum ki bu coşku artarak devam ediyor. 57.Alay Komitesi’ni Keşan’da karşılamaktan büyük onur ve gurur duyuyorum. Keşan’a hoş geldiniz. Çanakkale ruhunu gelecek nesillere aktardığınız ölçüde dualar alacaksınız. Hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Önce siz katılanlara, organizasyonu yapan başta Hikmet Hocama, DOÇEK ekibine, bu olaya destek veren bütün belediyelerimize, katkısı bulunan her bir kuruma, organizasyona ev sahipliği yapan Keşan Kaymakamımıza, gönül veren herkese çok teşekkür ediyorum. Hoş geldiniz. Umarım seneler boyu bu geleneği devam ettirirsiniz. Ulusal bir bilinçtir bu. Önemini sizler iyi kavramışsınız. Bunu gelecek nesillere aktarmak işte işin püf noktası bu olur.” dedi.

Özcan’dan sonra söz alan Keşan Kaymakamı Özder de şunları söyledi “Başta 57. Ve 27.Alayı temsil eden bu Çanakkale ruhunu yaşatan herkese teşekkür ediyorum. Sizleri Keşan’da ağırlamaktan mutluluk ve onur duyuyoruz.”

Konuşmaların ardından Temsili 27. Alay Yürüyüşçüsü 27 DOÇEK Üyesine protokol tarafından temsili liyakat madalyaları teslim edildi.

Cumhuriyet Meydanı’ndaki törenin ardından konuklara Keşanspor Düğün Salonu’nda Keşan Belediyesi tarafından akşam yemeği verildi.

Heyet geceyi Keşan’da geçirdikten sonra dün sabah saat 09.00’da Tekel Meydanı’ndan Gelibolu’ya hareket etti.

Saat 09.00’da başlayan törenden önce bir grup Şehitlik Anıtı’na giderek burada saygı duruşunda bulunarak Şehitliğe çiçek bıraktılar.

Tekel Meydanı’ndaki törende ilk olarak konuşan Hikmet Sevim Yılmaz, “Keşan’ımızda bu geceyi geçirdik. Bize bu rahatlığı ve huzuru sağlayan, cepheye giderken bu huzurla cepheye yollayan 6 yıldır bizi misafir eden Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan’a çok teşekkür ediyoruz. Bizi cephede de yalnız bırakmayan, cephede huzurlu bir şekilde savaşmamızı sağlayan 27.Alayımıza ve onun komutanı Hakan Eşme’ye çok teşekkür ederim. Keşan Belediyemiz gerçekten bu anlamıyla, cephede bu yürüyüş esnasında bundan sonraki zorluğu bizden bedenimizden alıp, yüreğimize o serinliği veren belediyemiz, gerçekten çok teşekkür ediyoruz. Keşan’da bizleri yol boyunca alkışlayan, sokağa çıkıp bayrak sallayan, balkonlardan el sallayan Keşanlılara gerçekten çok çok teşekkür ediyoruz. Çok saygılar sunuyoruz. Bizlere destek veren tüm belediyelerimize ve kurumlarımıza teşekkürlerimizi iletiyoruz.”

Daha sonra söz alan Özcan da şunları söyledi “Tarihe gönül vermiş, ülkesini milletini sevenler, 6 yıldır gelenek haline getirdiniz. Çanakkale Savaşlarını geçmişten bugüne bugünden geleceğe aktarmaya çalışıyorsunuz. Hepinizin emeğine sağlık, yüreğinize sağlık, bu bilinci kaybetmeyelim. Nesillerden nesillere aktaralım ki geleceğimiz garanti olsun. Sizlere ne kadar teşekkür etsek azdır. Evet, sembolik de olsa ne kadar zormuş yürümek görüyorsunuz, ama bir de o günlerdeki şartları, gerçek olduğunu hissettiği zaman kışın ortasında donuyor insan. Bu bağlamda sizin yaptığınız görev çok büyük bir görev. Sizlere bir kere daha teşekkür ediyorum. Yolunuz açık olsun, geleneğiniz daim olsun. Hepinize saygılar sunuyorum.”

Konuşmaların ardından grup Gelibolu’ya gitmek üzere Keşan’dan kortej halinde ayrıldı.

Kortejde yürüyenlere Keşan Belediyesi tarafından kumanya,  Dalından Manav tarafından, elma ve portakal ikram edildi.