18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi nedeniyle Tekirdağ’dan Çanakkale’ye yürümeye başlayan temsili 57. Alay ve Keşan’daki 27.Alayı temsil eden Keşan Doğa Çevre Kültür Derneği (DOÇEK) yetkilileri, dün, Keşan Belediye Başkanı Opr. Dr. Mehmet Özcan’ı makamında ziyaret etti.

Saat 14.00 sıralarında belediyeye gelen 57. Alay Komutanı Temsilcisi Hikmet Selim Yılmaz, 27. Alay’ı temsilen DOÇEK Başkanı Hakan Eşme, 27. Alay’ın Çanakkale Savaşı’ndaki Komutanı Binbaşı Halis Bey’in torunu Serdar Halis Ataksor ve 57 ve 27. Alay grubu yürüyüş temsilcileri; Başkan Özcan tarafından makam odasında ağırlandı.

Ziyarette ilk olarak söz alan Yılmaz, bu yıl yürüyüşe 27. Alay’ın Komutanı Binbaşı Halis Ataksor’u torunu Serdar Halis Ataksor’un da katıldığını belirterek “Kendisiyle 1 yıldır çalışmalar yürütüyoruz. O’nun elinde savaşla ve yaşananlarla ilgili dedesi tarafından tutulmuş bir günlük var. Binbaşı Halis Bey’in savaşın kazanılmasında büyük emekleri var. Bu büyük komutan emrindeki 4 bin askerle 4,5 saat boyunca, 57. Alay gelene kadar Anzakları yerinde durdurmuştur. 27. Alay, 57. Alay için bir kardeştir. Film yapımcıları ve akademisyenler de kendisinden faydalanıyor.” dedi. 

Hikmet Selim Yılmaz konuşmasında bu yıl Başkan Özcan’ın önemini ısrarlı şekilde anlattığı Çimpe Kalesi ile ilgili de belgesel ve çalışma yapacaklarını anlattı.

Hikmet Selim Yılmaz, konuşmasından sonra Keşan Belediye Başkanı Opr. Dr. Mehmet Özcan’a, yürüyüşlerine 5 yıldan bu yana destek vermesi nedeniyle plaket ve hazırladıkları dosyayı takdim etti.

Plaket nedeniyle teşekkür eden Özcan, “Çanakkale Savaşları’nın vuku bulduğu coğrafyaya çok yakın bir yerde yaşıyoruz. Eskiler top seslerini duyduklarını söylerlerdi. Yaptığınız çalışmaları takdir ediyorum. Keşan adına bir nebze katkımız olduysa ne mutlu bize. Bu yaşananları gelecek nesillere aktarma zorunluluğumuz var. Katkı veren herkese teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.

Özcan, Çimpe Kalesi ile ilgili de bilgiler paylaştı. Özcan, Çanakkale Savaşları’nın başlangıç noktasının Çimpe Kalesi olarak görüldüğünü, Osmanlı’nın Avrupa’ya ilk çıkış noktasının burası olduğunu, sonrasında Balkanlar ve Avrupa’ya hükmettiğini dile getirdi.

Mehmet Özcan, Çanakkale Savaşları’na gereken hassasiyetin gösterildiğini ancak Çimpe Kalesi’nin kötü durumda olduğunu dile getirdi ve durum nedeniyle içinin acıdığını söyledi.

Özcan’ın konuşmasından sonra 27. Alay’ın komutanı Binbaşı Halis Ataksor’u torunu Serdar Halis Ataksor söz aldı.

Halis Bey’in torunu olarak bu yılki yürüyüşte yer almaktan dolayı büyük onur duyduğunu belirten Serdar Halis Ataksor, “Çanakkale Savaşları’nda 27. Alay’ın önemi çok büyüktür. 27. Alay, Balkan Harbi’nden edindiği tecrübelerini Çanakkale’de göstermiştir. Halis Bey, düşmanla ilk sıcak teması sağlayan komutanlardan biridir.  Yaralandığı zamanlarda bile düşmanla mücadelesine devam etmiş, askerine yaralandığını duyurmamıştır. Halis Bey, askerine cesaret vermek için savaş zamanı çok az vaktini siper içinde geçirmiştir. O yüzden Balkan Harbi’nde ve Çanakkale Savaşları’nda en çok yaralanan komutanlardan biridir.” dedi.

27. Alay’ın Çanakkale’de düşmanın karaya ayak bastığı 04.30’dan, Mustafa Kemal’in emrindeki 57. Alay’ın cepheye intikal ettiği 10.00’a kadarki çok değerli zamanı vatanı adına kazandığını, aktaran Serdar Halis Ataksor, “4 bin kişilik 27. Alay, 12 bin kişilik güce karşı 4,5 saat direnmiştir. O gün 27. Alay 900 askerini toprağa vermiştir. Aynı gün 57. Alay 400 şehit vermiştir. 27. Alay’ın bu destanı Çanakkale destanı içinde ayrı bir destandır. Eğer 27. Alay’ın yerinde ve zamanında müdahalesi olmasa düşman askerinin karadaki manevra kabiliyeti çok daha fazla olacaktı. Belki de savaş bizim zaferimizle sonuçlanmayacak noktaya gelebilecekti.” şeklinde konuştu.

Serdar Halis Ataksor, dedesi Halis Bey’in vatana hizmet sevgisinin emeklilik yıllarında da sürdüğünü, Uşak Belediyesi’nde mühendis olarak hizmetlerine devam ettiğini, 8 Ağustos 1933’de hayata gözlerini yumduğunu aktardı. Serdar Halis Ataksor, dedesinin mezarının Uşakta olduğunu Ankara’dan önce Cumhuriyet’in ilk asfaltının yine dedesi tarafından Uşak’ta döktürüldüğünü dile getirdi.

Serdar Halis Ataksor’un ardından 27. Alay temsil eden DOÇEK’in Başkanı Hakan Eşme konuştu.

Eşme, bu yıl 57. Alay’ın 15 Mart 2016 günü akşamüstü Keşan’a geleceğini ve 16 Mart 2016 sabahı Keşan’dan Çanakkale’ye yola çıkılacağını aktararak başladığı konuşmasında şunları söyledi: “DOÇEK olarak 27. Alay’ı temsilen 57. Alay’la birlikte yürüyoruz. 27. Alay’ın o dönemki ruhunu yeniden yaşatmak için yürüyüşlerimize devam ediyoruz. Yürüyüşümüze Keşan Belediyesi her zaman destek veriyor ve bizi motive ediyor. Kendisi başkan olarak komutanımızdır. Bugün 27. Alay’ın gerçek komutanının torunu ile beraberiz. Bu yıl ki yürüyüş çok daha anlamlı bir yürüyüş olacak. Gençlerimize bu yaşananları aktarabilirsek, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş temellerinin harcını anlatabilirsek ne mutlu bize. Gençlerimize ülkemizin nasıl ve ne şartlarda kurulduğunu anlatmak ve bu bilinci aşılamak istiyoruz. 27. Alay’ı temsilen 27 kişi bu yürüyüşe başladık ve devam edeceğiz.”  

Ziyaret, yürüyüş hakkında görüş alışverişi ile sürdü.