SONGÜL KONAR

Açıklamasında, Helvacıoğlu’nun kendisine, bandonun maliyetinin belediyeye fazla geldiğini belirttiğini, fakat plaket töreninde masraftan bahsetmeyerek, markalaşmış ve yeni bir ekiple yola devam edileceğinin söylenmesinin kafa karışıklığına sebep olduğunu söyledi.

“AMACIMIZ, YERİMİZİ DOLDURACAK GENÇ ELEMAN YETİŞTİRDİKTEN SONRA BU GURURLA SÜRDÜRDÜĞÜMÜZ GÖREVİMİZİ BIRAKMAKTI”

Belediye Başkanının bandoyu gençleştirmek istediğini söylediğini dile getiren Akalın, “Bizim de amacımız buydu” diyerek açıklamasına şöyle başladı: “Keşan Belediye bandosu 1955 yılında kuruldu. Ben 60 yılında çırak olarak bandoya girdim. 1986 yılında Alaattin Önen’in başkanlık yaptığı dönemlerde şef olarak başladım. 1986 yılından beri bando şefi benim. Bandoyu elimizden geldiği kadar Keşan’ın gururu olarak yürütmeye çalıştık. Bu süreçte fazla ücret istemedik, ne verilirse onu aldık. Hiçbir sorunumuz olmadı. Başkanımız ‘bandoyu gençleştireceğiz’ dedi, biz de gençleştirmek istiyorduk. İki üç genç yetiştirdik, yetiştirmeye devam edecektik. Yaşımız kaç, 20 yıl daha bandoda olacak halimiz yoktu. En fazla birkaç yılımız vardı. Amacımız, yerimizi dolduracak genç eleman yetiştirdikten sonra bu gururla sürdürdüğümüz görevimizi bırakmaktı. Fakat Belediye Başkanımız Mustafa Helvacıoğlu tarafından bizlere teşekkür edildi, kalan hayatımızda başarılar dilendi.”

“HİÇ OLMAZSA ‘ŞEFİM BİZ BU BANDOYU NASIL GENÇLEŞTİRELİM?’ DENİLSEYDİ”

Bandonun kapatılma kararının, kendisine hiç danışılmadan verilmesine üzüldüğünü belirten Şef Akalın, “Hiç olmazsa ‘şefim biz bu bandoyu nasıl gençleştirelim?’ denilseydi, “şöyle yapalım” diye görüş bildirirdim. Benim bir bilgim olmadan bandonun iptal edileceği söylenildi. Bandonun iptal edilişi kendilerinin bileceği bir iş. Yapılan konuşmaları biz de çözemedik, gençlerden oluşan geniş bir bando ekibi olacakmış. Nasıl bir şey olacak biz de bilmiyoruz. Dünden sonra Keşan’ın bir bando takımı yok, önümüzde 30 Ağustos Zafer Bayramı var, bando yok. Birebir konuştuğumuzda ‘29 Ekim’e doğru bir şey yapacağız’ denildi. Açıklamada da belirtildiği gibi geniş kadrolu bir ekip olacak. Şu anda bando dağınık durumda. Herkese plaket verdiğine göre yeni bir oluşum yapılacak. Planladıklarını biz de bilmiyoruz.” dedi.

“BANDO TASARRUF İÇİN KAPATILIYORSA, DAHA BÜYÜK BİR EKİP PLANI TUTARSIZ GELİYOR”

Belediye başkanı Mustafa Helvacıoğlu’nun, kendisine bandonun belediyeye yük olduğunu söyledikten sonra, daha büyük bir ekibin nasıl kurulacağı sorusuna da cevap aradığını belirterek açıklamasına devam eden Ahmet Akalın, şunları söyledi: “Kapanıp kapanmayacağını yeni duyduk, daha bir ay olmadı. Başkana gidip konuştuğumda bandoyu iptal edeceğini, maddi sorunlar yüzünden kapatacağını söyledi. ‘Belediye, bando parasına mı kaldı?’ dedim. ‘Ona teğet, buna teğet hangi birine yapacağım’ dediğinde ‘siz bilirsiniz’ dedim. Kesin kapatıyoruz dedi ama şimdi başka konuşuyor. Toplamda 16 bin TL, 19 bandocuya fazla geliyorsa, daha büyük bir ekip nasıl kurulacak bilemiyoruz. Yeni ekip bu paraya da çalışmaz. Bando tasarruf için kapatılıyorsa, daha büyük bir ekip planı bana tutarsız geliyor. ‘Bando belediyeye yük oluyor’ demesinden sonra daha büyük bir ekip kuracağız demesini anlamadık.”

“İHTİYAR DENİLENLER DE BANDONUN DİREKLERİ”

Bandoya siyaset girmemesi gerektiğini, bandonun liyakat işi olduğunu belirten Akalın, bu tutumun kendilerini kırdığını belirterek, Keşan halkına veda etti ve son olarak şunları ekledi: “Bando ekipmanlarımız uzun zamandır var, geçmiş yıllardan beri duruyorlar, bir iki tanesini yeniledik. Zaten belediyenin masrafı olmasın diye biz sorun çıkarmıyoruz. Eski sazlarla devam ediyor, tamir ettiriyorduk. 34 yıldır şefim, ondan önce de bando ekibindeydim, bandonun 59 yıldır içindeyim. Bando için bir ömür harcadım, Keşan’ın gururunu devam ettirdik. Bizi bir açılışa davet ettiler ve ardından törenle plaket vereceklerini söylediler. Plakette hayatımızın geri kalanını için temenni vardı. Hizmetlerimiz için de teşekkür vardı. Bundan bir şey çıkaramadık. Tamam, bandoyu gençleştirelim, biz de istiyoruz bando ekibi gençleşsin. Bize gençleştirilsin talebi de gelmedi. Beni çağırıp deselerdi ‘daha genç bir bando takımı kuralım, gençleştirelim’ itiraz etmezdik. İhtiyar denilenler de bandonun direkleri.” Seçim zamanında 10 kişiye söz vermişler, klarnet çalan vatandaşa, ‘seni bandoya alacağız alacağız’ demişler. Bandoya siyaset girmez, bando liyakat işidir. Onu yapabilen bandoya alınır. Bu tutum bizi kırdı. Bize sürpriz oldu, böyle olacağını ummadık. Ne yapılacak biz de bilmiyoruz, bugüne kadar şeref ve gururla götürdük mesleğimizi. Buyursunlar nasıl isterlerse öyle yapsınlar. Herkese hayırlı olsun. Keşan’ın emektar bandocuları Keşan’a veda etti.”