HABER MERKEZİ

“BORSAMIZDA BİTKİ ANALİZİ VE SULAMA SUYU ANALİZLERİ YER ALMAKTADIR”

Keşan Ticaret Borsası olarak en doğru ve kaliteli hizmeti sunmak amacıyla Araç ile numune alımının 2019 yılında da son sürat ile hizmete devam edeceklerini belirten Aktaş, şunları söyledi:

“Yüksek verim ve kaliteli ürün için doğru gübreleme, doğru gübreleme için doğru toprak numunesi örneği alınmalıdır. Toprak analizi yaptırılması fazla gübre kullanımından kaçınılarak çiftçinin maliyetini düşürmesine ve toprak yapısının bozulmamasına yardımcı olmaktadır. Bu amaç doğrultusunda Borsamız olarak toprak tahlil laboratuarı bu düşünceden yola çıkarak doğru toprak numunesi almak için araç ve kendi tasarladığımız cihaz ile bölge halkına hizmet vermeye 2019 yılında da devam edecektir. Cihaz kullanımı yetkili Personelimiz tarafından yapılmaktadır. Personelimiz doğru yer ve doğru derinlikten toprak numunesi almak sureti ile numune alımlarını gerçekleştirmektedir. Laboratuara gelen toprak numunelerinin analizleri teknolojik anlamda gelişmiş alet ve ekipman ile yapılmaktadır. Hazırlanan raporlarda çiftçinin hangi gübreyi ne zaman ne kadar ve ne şekilde bitkiye vereceği yazmaktadır. 2018 yılında Toprak Tahlil Laboratuarımıza Keşan bölgesi dışında Edirne, Tekirdağ, Çanakkale, Balıkesir, Kırklareli, Sakarya, Gaziantep ve Kastamonu dan gelen numunelerin analizleri  laboratuarımız da analizleri yapılmaktadır. Ayrıca Borsamız Toprak Tahlil Laboratuarı hizmetleri arasında Bitki analizi ve sulama suyu analizleri yer almaktadır.  Bitki analizlerinde bitkide eksik olan element belirlenir ve yaprak gübresi tavsiyesi ile eksiklik giderilir. Sulama suyu analizinde ise sulama suyu sınıfları belirlenerek tarımda kullanılır/kullanılmaz ibaresi raporda yazılmak sureti ile çiftçimize raporlar verilmektedir. Bu yüzden toprak, bitki ve sulama suyu analizlerine çiftçilerimiz tarafından önem verilmesi tarım için yüksek verim ve kaliteli ürün elde edilmesi ve çiftçi maliyetlerindeki düşüş ile analizin önemi ortaya çıkmaktadır.”

Bunların yanı sıra Borsanın Ürün Laboratuarı ile tüm üreticilerin ürünlerinin de analizini yapmakta olduğunu belirten Aktaş, konuşmasını şöyle sonlandırdı: “Ayçiçeği, Ceviz ve Badem’in kalite parametrelerinin Borsamız ürün laboratuarında Ayçiçeğinde; rutubet, Hektolitre Ağırlığı, yağ oranı, Badem içi ve Ceviz için de rutubet ve hektolitre analizi Kanola (Kolza)  da Nem, Hektolitre Ağırlığı ve Yağ oranı Arpada Nem, Hektolitre Ağırlığı, Protein, Nişasta ve Selüloz Buğdayda Nem, Hektolitre Ağırlığı, Gluten, İndeks, Sedim, Geçikmeli Sedim, Protein, Nişasta ve Selüloz Çeltikte de Nem, Hektolitre Ağırlığı, Randıman ve Kırık tane analizleri yapılarak ürünlerin kalite parametrelerini belirleyerek üreticilerin ürünlerini doğru zamanda hasat etmesi ve ürünlerinin kalite tespiti yapılarak ürünlerini gerçek fiyatında satmalarına yardımcı olmaktadır.”

NOT: Ayrıntılı bilgi almak isteyen değerli üreticilerimiz konuyla ilgili hafta içi 08.30 - 17.30 arası (0284) 714 10 87 numarayı arayabilirler.