SONGÜL KONAR

Yeni yapılan trafik düzenlemelerinin yaşanan araç sıkışıklığını azaltacağını söyleyen Arda, sürücü adaylarına da hijyen konusunda tavsiyelerde bulundu. 

“YAPTIĞIMIZ EN BÜYÜK HATALARDAN BİRİ ACELECİ DAVRANMAK”

Diğer sürücülerin, kavşağa önce giren araç sürücüsünü beklemekle mükellef oldukalrını hatırlatan Arda, “Keşan’da son dönemde Sayın Belediye Başkanımız Mustafa Helvacıoğlu’ nun girişimleriyle trafikte düzenlemeler yapılıyor. Güzel olmuş. Yeter ki vatandaşlarımız sabırlı olsun ve buradaki olayın ne şekilde izlenmesi gerektiğine dikkat etsinler. Yaptığımız en büyük hatalardan biri aceleci davranmak. Özellikle emniyetin önünde dikkatimi çeken bir şey var. Döner kavşağa giren sürücülerin Çamlıkent veya sanayi istikametine ya da direk şehir merkezine giderken ben anayoldan geliyorum diyerek yol hakkı kendinde zannediyor. Araç sürücüleri döner kavşak kuralını bilmiyor. Kural çok açık aslında. Kavşağa önce giren araç sürücüsünü diğer sürücüler beklemekle mükelleftir. Dönüşe başlayan bir araç varsa onu beklemek zorundayız. Ana yol ya da bölünmüş yoldan gelmiş olmak hiçbir şeyi değiştirmez. Araç sürücülerimizin eksik bilgisinden kaynaklı çeşitli kaoslar yaşanıyor. Trafik sıkışıklıkları son yapılan düzenlemelerle herhâlde çözüme kavuşacaktır. Bir de dikkatimizi çeken son dönemlerde Yeni Mahalle tarafında belediyemizin asfaltlama çalışmaları var. Burası aynı zamanda sürücü kurslarımızın eğitim güzargahı. Biz direksiyon usta öğreticiler olarak bu durumdan çok memnunuz. Araçlarımız hırpalanıyordu. Kursiyerlerimiz zorlanıyordu. Bu yolların yapılmasıyla trafik rahat bir nefes alacak. Bu çalışmalar maliyetli işler, bildiğim kadarıyla bir metrekare asfalt bir çuval para. Hemen bitecek işler değil. Biraz daha sabırlı olursak buralar yapılacaktır. Bir de son dönemde dikkatimizi başka bir olay var. Okullarda öğrenci sayıları arttıkça okul önlerinde bir yığılma var. Okul önlerinde sabah saatlerinde ve çıkış saatlerinde aileler çocukların almak için okula geliyorlar. Diğer araç sürücüleri okul geçitlerinden geçmeye çalışan öğrenciler ve ebeveynlere biraz daha kibar davranmalılar. Aceleci davranmaya gerek yok. Bu çocuklar bizim geleceğimiz” dedi. 

“SINAVI YAPANLAR DA HES KODU UYGULAMASINA GÖRE SEÇİLİYOR”

Pandemi döneminde sürücü adaylarına verilen eğitimler için kursiyerlere tavsiyelerde bulunan Arda sözlerini şöyle sonlandırdı:“Diğer bir husus pandemi son dönemlerde Keşan’ da vakalar artış gösterdi. Kendimizi elimizden geldiği kadar korumaya çalışmalıyız. Sosyal mesafe, maske diyoruz ama özellikle direksiyon sınavlarında yaşadığımız bir olumsuzluk var.  Ufak bir aracın içine bir kursiyer, bir usta öğretici, iki tanede öğretmen bulunuyor. Bu dört kişi küçük bir alanda yaklaşık 35 dakika sınav yapıyor. Bu uzun süre risk teşkil ediyor. HES kodu uygulamasıyla birlikte bir nebze rahatladık. Milli Eğitim Bakanlığı risk grubundan olan kişileri sınavdan önce bize bildirdiği için kursiyerlerimizi seçme şansımız oluyor. Bizi direk bilgilendiriyor. Bizde kursiyerlerimizin durumunu gözlemiş oluyoruz, fakat öğretmen arkadaşlarımızı seçemiyoruz. Tabi ki sınavı yapanlar da HES kodu uygulamasına göre seçiliyor. Bizim kursiyer arkadaşlarımızdan rica ettiğimiz şey maskesiz kesinlikle direksiyon eğitimine gelmesinler. Özellikle sınavlarda da eldiven taksınlar. Biz de zaten bu eldivenleri kendilerine veriyoruz.”