8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle, dün, Cumhuriyet Halk Partisi Keşan Kadın Kolları Başkanlığı tarafından Atatürk Anıtı’na çelenk bırakıldı. Saat 09.00’da başlayan çelenk sunma törenine CHP Edirne Milletvekili Erdin Bircan, Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan, Başkan Yardımcısı Salim Şevik, CHP Keşan İlçe Başkanı Erdoğan Gümülcineli, CHP Keşan Kadın Kolları Başkanı Nedime Pangal, Mehmet Özcan’ın eşi Şengül Özcan ve CHP Keşan Kadın Kolları teşkilatı katıldı.

Tören saygı duruşunda bulunulmasının ardından CHP Keşan Kadın Kolları Başkanı Nedime Pangal’ın günün anlamını belirten konuşmasıyla devam etti. Pangal konuşmasında, “Bundan 153 yıl önce 8 Mart 1857 yılında Amerika’nın New York kentinde başlayan mücadelemiz, haklarımızı tam anlamıyla alana kadar devam edecektir. Unutulmaması gerekir ki; Kadın “haklarıyla” kadındır. Kadınlarımızın taleplerinin, isteklerinin özünde emek ve eşitlik vardır. Söz konusu eşitlik, hayata katılma, kendini geliştirme, üretme ve üretimin sonucunda hak ettiği payı alma anlamında eşitliktir.” ifadelerini kullandı.

Kadınların erkeklerin gölgesinde kalmaması gerektiğini belirten Pangal, şunları söyledi: “Her başarılı erkeğin arkasında bir kadın vardır düşüncesi ile değil her başarılı erkeğin yanında başarılı bir kadın vardır anlayışıyla ilerleyelim diyoruz. Kadının müdahil olmadığı, kafasında yer bulmadığı hiçbir sosyo-kültürel ve siyasal hareket başarıyı yakalayamaz. Anadolu kadını gerektiğinde cepheye koşup savaşmış, gerektiğinde kağnı ile silah taşımış, gerektiğinde askerleri sarıp sarmalamıştır. Mustafa Kemal Atatürk savaş boyunca Anadolu kadınının cesaret ve fedakârlığını görmüş, onların sosyal hayatta da erkeklerle yan yana yürümesini istemiştir. Peki, bugün hangi noktadayız? 1930’lu yıllardaki kazanımlarımız bizi olmamız gereken noktaya doğru taşıyabildi mi?”

ÜLKEYİ YÖNETENLERİN KADINA BAKIŞI DEĞİŞMEDİĞİ SÜRECE BU CİNAYETLER SON BULMAYACAKTIR

Konuşmasının devamında Nedime Pangal, ”Şiddetten en fazla payını alan kız çocukları okumak istediği için, açık giyindiği için, bir sözü veya davranışı yüzünden dövülmekten kurtulabildi mi? Genç kadınlar aynı nedenlerle fiziksel, cinsel, ekonomik ve psikolojik şiddete maruz kalmaktan kurtulabildi mi? Erken yaşta evlendirilen kız çocuklarının eğitim, sağlık haklarından mahrum bırakılmalarına ve bireysel özgürlüklerinin elinden alınmasına dur denilebildi mi? Uğradığı cinsel taciz yüzünden intihar eden Cansel’i kurtarabildik mi? Özgecanları, Nazlıları kurtarabildik mi? Ülkemizde kadına karşı şiddetin hız kesmeden devam etmesinin, her gün ortalama 5 kadının erkekler tarafından öldürülmesinin, kadın cinayetlerinin son yıllarda %1400 artış göstermesinin önüne geçebildik mi? Cezalar caydırıcı olmadığı sürece, katillerin mahkemede ceza indirimi almaları engellenemediği sürece, ülkeyi yönetenlerin kadına bakışı değişmediği sürece bu cinayetler son bulmayacaktır.” dedi.

Pangal, sözlerini şöyle tamamladı: “Elde ettiğimiz hakları sonuna kadar koruyup geliştireceğimiz inancıyla, tüm kadınlarımızın bu anlamlı gününü kutluyor, 153 yıl önce verdikleri emek mücadelesi ile bu günümüze ışık tutan kahraman kadınlarımızı şükranla anıyor, tüm kadınlarımızı kendi hak ve hakikatleri uğruna mücadeleye çağırıyoruz. Bizim kadınlarımız, bazen köy kokusudur, Edirne’de. Bazen başaktır tarlasında, berekettir sofralarda… Nasırlı elleriyle işçidir fabrikalarda emeğidir, ışığıdır obasının, kocasının…Ve sütüdür, ninnisidir bebesinin…Topudur, süngüsüdür, mermisidir Cumhuriyetinin. Tam 93 yıldır bu böyledir ve böyle kalacaktır. Cumhuriyet’in emektar kadınları, Mustafa Kemal’in aydınlık yüzlü kadınları, günümüz kutlu, yarınlarımız aydınlık olsun. Kadına baskı ve şiddet son bulsun. Hepinizin 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlu olsun”

Çelenk sunma töreninin ardından CHP Heyeti, Kadınlar Günü nedeniyle düzenlenen kahvaltıya katıldı.