Kılıçköylü vatandaşların hayvancılık faaliyetini yürütmek için gözü gibi baktığı köy merasına, DSİ’nin göz diktiği ve Hamzadere Barajı'nın sulama kanal projeleri çalışmalarını yürütmek amacıyla buraya şantiye kurmak için çalışma başlattığı öğrenildi.

Bu soruna dikkat çekmek için geçen cumartesi günü köy meydanındaki kahvehanede toplanan CHP'li İl

Genel Meclisi Üyesi Fetih Dayan ve Köy Muhtarı Mehmet Gürkan ile birlikte köydeki vatandaşlar, konuya tepki göstererek hep birlikte Meramızın kimseye yedirmeyiz.” dediler.

MUHTAR GÜRKAN: 100 YILLIK KILIÇKÖY’ÜN CAN DAMARI KESİLECEK

Kılıçköy merasının toplam bin 200 dönüm olduğunu ve DSİ'nin şantiye için 70 dönümünü istediğini belirten Muhtar Gürkan, şöyle konuştu: Merayı bin 200 dönüm arazinin içerisinde 70 dönüm olarak değerlendirirsek aldatıcı olur. Tabii ki meramızın bir dönümü bile bizim için çok değerli. Ancak istenilen 70 dönümlük alanda hayvanların merada su içmeleri için zor şartlara rağmen köylülerimizin kendi imkanları ile yapılan iki ufak göletimiz var. Şantiye de bu iki göleti de kapsayan araziye yapılmak isteniyor. Bunu yaptıkları zaman hayvanların göletlerden su içme imkanı kalmıyor. Yani bütün köyün can damarları yok edilmek isteniyor. 70 dönüm denince akıllara 'Koca merada ne olur ki 70 dönüm gitse' düşüncesi geliyor. Ama sıkıntı o değil. 100 yıllık Kılıçköy'ün can damarları kesilmiş oluyor.”

Göletlerin yağmur sularıyla dolduğunu ancak sıkıntının sadece göletlerle bitmediğini de kaydeden Gürkan, şantiye kurulmak istenen yerin köyün hemen yanında olduğuna ve burada yapılacak çalışmalar sırasında evlerin toz ve çamura boğulacağına dikkat çekti.

DAYAN: İLK İSLAH ÇALIŞMALARINDAN BİRİ KILIÇKÖY MERASINDA YAPILDI

Konu hakkındaki görüşlerini ifade eden CHP'li İl Genel Meclisi Üyesi Fetih Dayan da 2000'li yıllarda İl Genel Meclisi'ne seçildikten sonra bölgedeki mera ıslah çalışması yapılan ilk köylerden birinin Kılıçköy olduğunu hatırlattı.

MERA VASFINDAN ÇIKARILIP HAZİNEYE DEVREDİLMEK İSTENİYOR

Meranın karaçalılardan arındırılıp, her yıl gübrelenerek birinci sınıf mera haline getirilen ıslah çalışmalarının sıklaştırılmasından sonra köydeki hayvancılığın hızla geliştiğini ifade eden Dayan, İstenilen 70 dönümlük yerin sadece kullanım amaçlı olmadığını gördüm. Asıl can alıcı nokta; meradan bir dönüm bile almak mümkün olmadığı için yer üzerinde vasıf değişikliği yapılarak hazine arazisine dönüştürülmek istenmesi. Normal şartlarda gelip bu yere şantiye kurulması mümkün değil, mera kanununa aykırıdır. Burada işin tamamlanmasının ardından şantiyenin kaldırılmasından sonra kim ne amaçla kullanacak burasını?” dedi.

HAYVANLARIN SU İÇTİĞİ GÖLETLERDEN BAŞKA YERDE SU YOK

Konuşmasının devamında İl Genel Meclisi Tarım Komisyonu olarak köylünün topladığı imzaları Edirne İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'ne teslim ettiklerini de kaydeden Dayan, şöyle konuştu: “Komisyondaki arkadaşlar da konuyu incelediklerinde ve merayı bildikleri için olumlu bakmadı. Bizlere söylenen ise 'Bize alternatif yer gösterin.' dediler. Ancak, kanal projesiyle 15 köye hizmet edilecek. Sadece Kılıçköy değil. Ben de o köyleri araştırın belki diğer köylerde uygun yerler çıkacak diye söyledim. Şantiye için su gerekli, Kılıçköy merasında hayvanların su içtiği göletlerden başka su yok. Bu su şantiyeye yetmez. Coğrafi konum gereği artezyen vurulabilecek bir yer yok. Başka da su yok. Daha uygun yer bulmaları istedik. Bizlere ‘Merayı talep eden kurum Devlet Su İşleri, siz orayla da görüşün’ dediler. Tarım Komisyonu olarak DSİ'yle de görüşeceğiz.”

KAMYONLAR MERAYA, HAYVANLAR ASFALTA  

Fethi Dayan, son olarak, DSİ'nin şantiyeyi meraya kurması halinde yakın zaman içerisinde Enez yolu yapımı için yol yapım firmasının da meraya şantiyesini kurabileceğine işaret ederek şöyle seslendi: Merayı elimizde alırlarsa, kamyonlar merada otlar, hayvanlarımız da asfaltta.”