AYGÜL KONAR

Keşan’da son iki haftada birçok yetki belgesinin onaylandığını belirten Keşan Umum Emlak Müşavirler Derneği Başkan Yardımcısı İbrahim Öztürk, “Emlak işletmelerinde aranan şartların kontrolünün belediyelere devir edilmesi sonrasında, Ticaret İl Müdürlükleri tarafından yer kontrolleri artık yapılmıyor. Evrak üzerinden yapılan incelemeler ile yetki belgeleri hızlı bir şekilde onaylanıyor. Yetki belgesi için başvurular internetteki Taşınmaz Ticareti Bilgi Sistemi üzerinden yapılıyor. Henüz başvuru yapmamış olan işletmelere en kısa sürede başvuru yapmalarını tavsiye ediyoruz” dedi.

MUAFİYETLER ARTIK NET OLARAK BELİRLENDİ

Muafiyetleri lise, deneyim ve mesleki yeterlilik belgesi başlıklarında değerlendirmek gerektiğini belirten Keşan Umum Emlak Müşavirler Derneği Başkan Yardımcısı İbrahim Öztürk,  “Öncelikle 5 Haziran 2018 öncesinde vergi veya meslek odası kaydı bulunan, işletme sahibi veya yetkilisi değişmeyen kişiler tarafından yapılacak olan başvurularda lise mezuniyet şartı aranmıyor. Gene bu şartlara haiz olmakla beraber 5 Haziran 2018 öncesi MEB veya üniversite onaylı en az 100 saat eğitim almış belge sahipleri için de ayrıca Mesleki Yeterlilik Belgesi muafiyeti bulunuyor. Bu muafiyetler ise sadece 31.03.2020 tarihine kadar yapılacak yetki belgesi başvurularında geçerli kabul edilecek” ifadelerine yer verdi.

YENİ İŞLETME AÇACAKLARA MESLEKİ DENEYİM ŞARTI

Emlak sektörüne yeni bir emlak işletmesi açarak girecek olanlar için de artık mesleki deneyim şartı getirildiğini hatırlatan Öztürk,  “14 Ekim 2020 öncesinde vergi veya meslek odası kaydı bulunan, işletme sahibi veya yetkilisi değişmeyen kişilerin, 31 Mart 2021 tarihine kadar yapacakları yetki belgesi başvurularında mesleki deneyim şartı aranmayacak. Lakin vergi açılışı 14 Ekim 2020’den sonra olan yetki belgesi başvurularında, başvuru yapıldığı tarihten önceki son beş yıl içinde ortaöğretim mezunlarının en az on iki ay; ön lisans, lisans ve lisansüstü mezunlarının ise en az altı ay emlak danışmanlığı veya sorumlu emlak danışmanlığı yapmış olması aranacak. Ortaöğretim veya yükseköğretim kurumlarının taşınmaz ticareti ile ilgili alanlarından mezun olanlardan ise eğitim ve deneyim şartı aranmıyor” diye konuştu.

GEÇMİŞE YÖNELİK VERGİ KAYITLARI KABUL EDİLMEYECEK

Önemli bir konuya da değinen İbrahim Öztürk, “5 Haziran 2018 tarihi itibarıyla meslek odası ve vergi kaydı olmadığı halde geçmişe yönelik vergi kaydı yaptırarak 5 Haziran 2018 tarihinden beri taşınmaz ticareti faaliyetinde bulunuyormuş gibi gösteren işletme sahipleri ve temsilcileri ise gerek lise mezuniyet şartı gerekse de mesleki yeterlilik belgesi şartı muafiyetinden faydalanamayacak. Bu şart ayrıca deneyim şartından muaf olmak için geçmişe yönelik olarak 14 Ekim’den önce kayıt yaptıranlar için de geçerli” şeklinde konuştu.