BÜLENT SAYLAM-AYGÜL KONAR

İntegral Çevre İnşaat San. Ve Tic. A.Ş. tarafından 2548,1844 ve 1845 parseller toplam 44,900 m2, G16-d1 paftası mevkiindeki yapılması planlanan Depolama Tesisi (90 ton/gün) projesi ile ilgili olarak Edirne Valiliğine sunulan dosyayı P.T.D. Dosyası ÇED Yönetmeliği’nin 17. Maddesi doğrultusunda dosya incelendi ve projeye ilişkin ÇED süreci başladı.

12 Şubat 2019 Salı (dün) Edirne Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün resmi internet sitesinden duyurulan ÇED sürecinin başladığı proje ile ilgili şu bilgilere yer verildi.

GÜNDE 90 TON DEPOLAMA ALANI

1 Şubat 2019 tarihinde proje tanıtım dosyasının sunum yapılan ÇED Uygulanacak projede inşaat yıkıntı ve hafriyat atıkları hariç olmak üzere günlük kapasitesi 100 tonun altında olan düzenli depolanma ve/veya nihai bertarafı bu tesiste yapılacak.

YILDA 20 BİN TON ATIK DEPOLANACAK

Depolanması planlanan atıklar arasında Amcol Mineral Mad. San. ve Tic. A.Ş.’nin bentonit kilinden kedi kumu, nem tutucu kil (dessicant clay), döküm bentoniti, sondaj bentoniti, yem katkısı ve ağarma toprağı üretimi sonucunda oluşan atıklar yer alırken; fabrika alanında, geçici depolama alanında 60 bin ton atık bulunuyor ve ÇED sürecinin başladığı tesiste yılda 20 bin ton atık depolanacak.

ÇEVREYE OLUMSUZLUKLARI

ÇED süreci başlayan projenin dosyasında “Düzenli depolama alanlarının çevreye muhtemel olumsuzlukları; sızıntı suyu, dolayısıyla su kaynaklarının kirlenme olasılığı ve gaz hareketleridir.”  şeklinde ifade edilen çevre olumsuzlukları ile ilgili ise şu önlemlerin alınacağı belirtilmiş.“Düzenli Depolama Tesisi inşa çalışmalarına; tesis etrafının tel çit ve tesis kapısı güvenlik ünitesinin inşa edilmesi ile başlanacaktır. Alanda yapılacak çalışmalar lot tabanı ve yan şevlerin teşkili ve izalasyonu, yüzey suyu drenajı, sızıntı duyu drenajı ve bertarafı, gözlem kuyularının teşkili ile başlanacak ve tehlikesiz atığın çevreye muhtemel olumsuzlukları engellenmiş olunacaktır”

DEPOLAMA ALANIN YERİ

ÇED izin alanı ile ilgili olarak hazırlanan dosyada depolama tesisinin yeri hakkında şu bilgilere yer verildi: “Edirne İlinin kuş uçuşu 120 km Güneybatısında, Enez İlçesinin 7,5 km güneyinde bulunmaktadır. ÇED izin alanına en yakın yerleşim yeri sahanın güneybatısında yer alan 3,3 km kuş uçumu mesafede yer alan Gaziömerbey Mahallesi merkezidir. Seçilen proje alanı 26.03.2010 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 27533 sayılı “Atıkların Düzenli Depolanmasına Dair Yönetmelik” II. sınıf düzenli depolama tesisi kriterlerine uygun olarak en yakın yerleşim birimine 250 metre kriterini sağlamaktadır”

TESİSİN MALİYETİ

5.307.002,84 TL’ye mal olacak tesisin ayrıntılı maliyet kalemleri ise şöyle: “Tesis Himaye Çiti Teşkili (Tesis ve Sızıntı Suyu Havuzu Giriş Kapısı) 23.625,00 TL, Saha Düzenlemesi 232.700,00 TL Alt Örtü (Geçirimsizlik Tabakası ) 3.719.200,00 TL Sızıntı Suyu Drenajı 147.841,17 TL Kuşaklama Kanalları Teşkili 146.740,10 TL Yol İnşaatı 185.897,42 TL Sızıntı Suyu Havuzu 778.945,45 TL Gözlem Kuyusu Teşkili (3 Adet) 72.053,70 TL toplam 5.307.002,84 TL”

PROJE ÜNİTELERİ

Proje üniteleri hakkında da şu bilgiler verildi:

· Tesis Girişi

· Tesis Himaye Çiti ve Ağaçlandırma

· Yollar (Tesis içi yol, Lot içi Yollar ve Servis İçi Yol )

· Yüzey Suları Drenaj Sistemi · Sızıntı Suyu Drenaj Sistemi

· Gözlem Kuyuları

· Depo gazı drenaj sistemi Projeye konu alanlara ait koordinatlar aşağıdaki tablolarda verilmiştir.

ÇALIŞACAK PERSONEL SAYISI

Enez’in Sultaniçe Köyü’nde, yapılması planlanan Amcol II. Sınıf (Tehlikesiz Atık) Düzenli Depolama Tesisi Proje kapsamında tesisin inşaat aşamasında 15 kişinin, işletme aşamasında ise 5 kişinin çalıştırılması planlandığı dosyada yerini aldı.

PROJE İŞLETME AŞAMASI

Projenin işletme aşaması ile ilgili verilen bilgide ise Taban izolasyonu gibi nihai üst örtü tabakasında da geçirimsizliğe dikkat edileceği, depolama alanında oluşacak sızıntı suları Lot içinde inşa edilecek drenaj sistemi ile toplanacak ve sızıntı sularının toplanması amacıyla projelendirilecek olan sızıntı suyu havuzuna iletileceği kaydedildi. Toplama havuzunda toplanacak sızıntı suları, buradan arıtma sistemine gönderileceği depo sahası çevresine sızıntı suyu izlemeleri için gözlem kuyularının açılması, bu kuyularda işletme planı çerçevesinde belirli aralıklarla, olası sızıntı suyu kaçaklarına karşı depo tesisi işleten kişi ve kuruluşlar tarafından ölçümler ve kontroller yapılması ve ölçüm işlemlerine depo sahası kapatıldıktan ilgili yasa yönetmeliklerinin ön gördüğü süreler için yapılacağı aktarıldı.

Projeden kaynaklı trafik yükünde herhangi bir değişim olmayacağı da dosyada yerini aldı.

İL MAHALLİ ÇEVRE KURULUNDAN YER ONAYI

15 Ocak 2019 tarihinde gerçekleştirilen Edirne İl Mahalli Çevre Kurulu toplantısında Edirne Valisi Ekrem Canalp başkanlığında gündemde bulunan 2 maddeden biri olan Edirne İli, Enez İlçesi Sultaniçe Köyünde bulunan, 2548,1844 ve 1845 parseller üzerindeki 44,900 m2’lik alanda İntegral Çevre İnşaat San. Ve Tic. A.Ş. tarafından yapılması planlanan 2. sınıf (Tehlikesiz Atık) Düzenli Depolama Tesisine ilişkin yer seçiminin uygun olduğuna karar verildi. Enez Kaymakamı Elif Canan Tuncer’in toplantıya katılmadığı kararda İl Mahalli Çevre Kurulu üyeleri ve üyeler arasında bulunan Keşan TSO (Ticaret ve Sanayi Odası) adına Cüneyt Yüksekdağ imzaladı.