Gaytancıoğlu, “Bir mühendis ve mimarın meslek icra edebilmesi için akademik ve mesleki yeterliliğinin bulunması önkoşuldur. Bundan ülke mühendis ve mimarı muaf değildir. Ancak AKP’nin getirdiği tasarının 21, 28, 17/1-c bendi, 10/4, 5, 6 fıkraları yabancı ülke vatandaşlarını bu zorunluluktan muaf tutuyor. Bu düzenlemelerle, ülkemiz vatandaşına akademik ve mesleki yeterliliği tanınmadan mesleğini icra etme izni verilmezken yabancıya bu hak verilmesi doğru değildir.”  ifadelerini kullandı.

Gaytancıoğlu, ülkemizde yaşayan 500.000’e yakın TMMOB üyesi ile şu an öğrenim gören 435.000 mühendislik, mimarlık ve şehir planlamacısı öğrencisinin geleceği için bu yasaya CHP olarak karşı çıktıklarını söyleyerek “Bu tasarı ile ülkemiz vatandaşı meslek mensupları kendi ülkesinde anlaşılmaz bir biçimde mağdur olacak. Ülkemiz mühendis ve mimarları kendi ülkesinde haksız rekabetin mağduru olacaktır.” dedi.

Tasarının hazırlık aşamasında TMMOB’dan görüş alınmamasının yanlış olduğunu belirten Gaytancıoğlu, tasarıyla yabancıların Türkiye’deki çalışmasında hiçbir denetim veya kuralın olmayacağını da ifade etti.
Gaytancıoğlu, “Vatandaşlarımızın kendi ülkelerinde mülteci olmasına göz yummayacağız. Bu tasarı yasalaşır ise kendi vatandaşı aleyhine bir düzenleme yapan ilk ülke olarak tarihe geçeceğiz.” dedi.