SONGÜL KONAR

Saat 11.00 sıralarında makam odasında düzenlenen toplantıya; Keşan’da yerel gazetelerde çalışan basın mensupları, TV ve İnternet medyasında görev yapan personel ve Keşan FM programcıları katıldı. Mazbatayı alıp göreve başladıktan sonra, bir haftalık süre zarfında karşılaştıkları belediye tablosuyla ilgili kamuoyu bilgilendirmesi yapmak için basın mensuplarıyla bir arada olduklarını ifade eden Başkan Helvacıoğlu, bundan sonra haftada en az 1 gün olmak koşuluyla bu toplantıların devamının geleceğini bildirdi.

 “BAŞKAN YARDIMCILARINI AÇIKLADI”

Göreve başladıklarından itibaren 1 haftalık sürenin geçtiğini belirten Başkan Helvacıoğlu, “31 Mart 2019’da yapılan yerel seçimler sonucu 10 Nisan 2019’da mazbatamızı alarak göreve başladık. Meclis üyelerimiz de aynı gün aynı bizim gibi heyecanlı şekilde görevlerine başladılar. Başkan Yardımcılarımızı atadık ve Beyendik Belediyesi Eski Başkanımız Nuran Uslu ve İş Adamı Yakup Balcı ivedilikle görevlerine başladı. Su ve Kanalizasyon İşleri Müdürümüz Erhan Başaran da başkan yardımcısı olarak görev yürütecek. Daha iyi kararlar vermek adına personelimizden başkan yardımcıları sayısını artırma çabası içinde olacağız.” dedi.

“Beklentilerinin çok üstünde bir belediye zaafiyeti ile karşılaştık”

Beklentilerinin çok üstünde bir belediye zafiyeti ile karşılaştıklarına vurgu yapan Mustafa Helvacıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Durumu biliyorduk ama beklentilerimizin de çok üstünde bir tablo karşımıza çıktı. Bu tablo olumsuz bir tablo. Bu tabloyu 25 Meclis üyemiz ve kamuoyunun önünde paylaşacağız. Belediyenin son durumu, mali tablosu, personel durumu, kısacası Mr’ını ve çektiğimiz bilgileri paylaşacağız. Mayıs Ayı başında olağanüstü Meclis toplantımızda kamuoyunu bilgilendireceğiz. Halk Ekmek Şirketi, GÜNEKAB, ESTAB’a kadar ne durumda olduğumuz konusunda bilgilendirmelerimiz olacak. Seçim kampanyalarımızda da belirttiğimiz gibi şeffaf ve dürüst olacağız. Bu ilke ile belediyeyi yöneteceğiz. Vatandaşın hep merak ettiği; personel durumu, borç ve alacak durumu, iştiraklerin durumlarını anlatacağız. Her birimde ciddi sorunlarımız var. Belediyemiz her vatandaşın üzerinde emeği ve hakkı olduğu bir kurum. Her vatandaşımızın da belediyenin durumunu bilmesi hakkıdır.”

“BİZİMLE ÇALIŞMAK İSTEMEDİKLERİNİN MESAJINI VERDİLER”

Hafta başında yeni dönemin ilk belediye meclis toplantısını gerçekleştirdiklerini, 2. Oturumunda bugün yapılacağını ifade eden Başkan Helvacıoğlu şunları anlattı: “Yoğun bir gündemimiz vardı ve kalan maddelerimizi Perşembe günü görüşeceğiz. 1. Meclis toplantısında komisyon ve kurul seçimlerimiz oldu. Tüm kurullara zorunluluğun dışında Millet İttifakı seçildi. Gocunacağımız bir şey yok. Beraber çalışma ve yönetme mesajları vermemize rağmen bize hiçbir üye verilmediğini gördük. Biz bu belediyeyi kimden aldık! Herhalde belediyenin durumunu düzeltecekler ki tüm kurulların hepsinde görev aldılar. Çalışacaklarsa bugünden kendilerine teşekkür ediyorum. Ama eğer gol atma düşünceleri varsa halkımız bunu bilmeli. GÜNEKAB’a 12 üye seçilecek, ‘12 kişi de bizden olsun.’ dediler. Doğal ve demokratik hakları ama etik değil. 1 tane üye verseler gönlümüzü alacaklar. Şikâyet için gelmedik, durumu biliyoruz, nasıl yöneteceğimizi de biliyoruz. ‘Her şey benden olsun.’ derlerse birlik mesajları doğru olmaz. Bizimle çalışmak istemediklerinin mesajını verdiler. Nasıl geçineceğimizin mesajı verildi bize. Kamuoyu ve vatandaş bizden hizmet bekliyor. Halk seçimde kararını verdi. Halk ‘Başkan Cumhur İttifakı’ndan olacak, Meclis çoğunluğu da Millet İttifakı’ndan olsun.” dedi,  Saygı duyuyoruz. Meclis toplantısından önce 2’şer kez CHP Keşan İlçe Başkanı Özgür Heves Yıldız’ı, İyi Parti Keşan İlçe Başkanı Zafer Sarıkeçe’yi aradım. Meclis toplantısına kadar yapabileceğimiz işbirliği varsa değerlendireceğimizi söyledim. Onlar ‘Keşan için beraber çalışıp, yürüyeceğiz.’ demelerine rağmen tablo bu. Ama bu durum önümüzdeki günlerde anlaşmayacağımız anlamına gelmiyor. Paylaşım yapamadığımız için onlar demek zorunda kalıyorum. Biz aile olamadık daha.”

“PERSONEL DURUMUMUZ EPEY BİR ŞİŞKİN”

Keşan için verilecek her kararda ortak karar almak istediklerini belirten Mustafa Helvacıoğlu, “Enkaz adı kadar ciddi bir sorun yaşıyoruz. Bu sorunu hep beraber çözmek zorundayız. 24 saat boyunca Meclis’te birlikte çalışacağız.  Personel durumumuz epey bir şişkin. Ben mazbatayı alırken bile personel alınmış. Akraba toplulukları var. Tek tek, kim ne kadar maaş alıyor, ne zaman işe girmiş, kimin akrabasıymış kamuoyunu bilgilendireceğiz. Bir ailenin 6 ferdi belediyede çalışıyor. CHP’li dostlarım Keşan’da partisine güvenmişler ve Keşan Belediyesi’ni yönetmesini istemişler. Ancak yönetin derken her mahalleden personel alsalar eyvallah. Bütün görev yapanlar akrabalarını almışlar. Meclis üyeleri, ilçe teşkilatı kendi akrabalarını işe almış. Başkan yardımcıları kendi akrabalarını işe almış. Böyle bir şey olamaz. Belediyeyi otobüs olarak farz edersek bırakın oturacak yer olmasını ayakta yer yok. Santralde bir kişi telefonlara bakıyor arkasında dört kişi var. Böyle bir belediyecilik, sosyal demokratlık olur mu? Ama bunu CHP’liler bilse oy vermezlermiş. Bu işin siyaseti yok, idareciliği ve adaleti var. Burası herkesin belediyesi ama şirket modeliyle eşe dosta iş verilmiş. Bir belediye meclis üyesinin avukat eşi 6 yerden maaş alıyor. Belediyenin battığının sinyallerini alıyoruz.  Bunlara önlem alacağız.” dedi.

“Sihirli değneğimiz olmadığını herkes bilmeli”

Bahane üretmeden çok çalışacaklarının altını çizen Başkan Mustafa Helvacıoğlu, “Sihirli değneğimiz olmadığını herkes bilmeli. Önce belediyeyi toparlayacağız. İşçi sayısını gözden geçireceğiz. Lüleburgaz Belediyesi’nde 350 çalışan var. Ancak 150 bin nüfusa hizmet ediyorlar. Keşan’ın merkezinin 60 bin nüfusu var ancak 700’e yakın çalışanı var. Böyle bir dengesizlik olmaz. Fazlalık olan personelimizin maaşıyla her yıl yollar ve kaldırımlar yapılır Keşan’da. Biz evelallah bu işi yapacağız. Moralimizi bozmadan çalışacağız.  Sorunları bilerek göreve geldik ve sorunları çözeceğiz. Önce hastamızı yoğun bakımdan çıkarıp normal odaya alacağız, sonra da taburcu edeceğiz. Zaman alacak ama yapacağız. Bunların hesabını da Valimize, Kaymakamımıza ve vatandaşımıza kuruş kuruş vereceğiz.” şeklinde konuştu.

“Cumhurbaşkanımıza durumumuzu rapor edeceğim”

26-27-28 Nisan 2019’da Ankara’da Kızılcahamam’da belediye başkanlarının katılacağı bir toplantı gerçekleştirileceğini ifade eden Başkan Helvacıoğlu, şunları aktardı: “Bu toplantıyla ilgili dosyalarımızı hazırlıyoruz. Cumhurbaşkanımıza durumumuzu rapor edeceğim. Usulsüzlük anlamında değil bilgi paylaşımı anlamında müfettişlerimizi çağırıp, denetim konusunda süratle hareket edeceğiz. Sabah 06.00’da kalkıp, 07.00’de işe başlayıp akşam 24.00’te işten ayrılıyoruz. Uyumamaya razıyız, yeter ki Keşan’a, Saros Körfezi’ne ve bölgeye daha iyi hizmet götürebilelim. Bahanemiz yok, durmak yok yola devam.”

“MAYIS’TA SAROS KÖRFEZİNDE ÇALIŞTAY YAPILACAK”

16 Nisan 2019’da Edirne Valisi Ekrem Canalp ile görüştüklerini bildiren Mustafa Helvacıoğlu, Mayıs ayı başında Saros Körfezi’nde Çalıştay yapma kararı aldıklarını belirterek, şunları dile getirdi: “Erikli ve Yayla’nın, Saros Körfezi’nin tamamını ilgilendiren konular üzerinde görüşeceğiz. Keşan Belediyesi, Keşan Ticaret ve Sanayi Odası ve Keşan Küçük Sanayi Sitesi ile birlikte bu Cuma yine çalıştay şeklinde sanayi sitemizin sorunlarını masaya yatırıp, birlikte ele alacağız.”

“‘Çukurları doldurmaya paramız yok’ diyordum, espri yapıyordum ama çukurları doldurmaya paramız yokmuş, bırakın asfalt yapmayı”

Personel konusunda yer değişiklikleri yapabileceklerini belirten Mustafa Helvacıoğlu, “102 işçimiz var. İşçi adı üstünde sahada çalışır ama bizim işçilerimiz makam odalarında en güzel masalarda oturuyorlar. Biz Keşan Belediyesi’ne işçi lazım olduğunda İzzetiye ve Siğilli’den işçi almışız. Kendi personelimiz işçi statüsündeyse işçi statüsünde memursa memur statüsünde çalışacak. Hızlı olacağız, tasarruflu ve şeffaf hareket edeceğiz, halkımız bize güvensin. Olağanüstü bir durum var, zamanla üstesinden geleceğiz. ‘Çukurları doldurmaya paramız yok’ diyordum, espri yapıyordum ama çukurları doldurmaya paramız yokmuş, bırakın asfalt yapmayı. Maddi durumumuz çok vahim, bu borçları yeniden yapılandırmaya gideceğiz. Keşan esnafından mal alamaz durumdayız. Bunların hepsini konuşacağız. Çok çalışıp düzelteceğiz. Bu belediye halkımızın. İlerleyen günlerde daha iyi bir yönetim anlayışla karşınızda olacağız.”

“Birim amirlerimizden istifalarını verip, ‘Görev vermek isterseniz hazırım’ demelerini beklerdim”

Başkan Helvacıoğlu son olarak basında yer alan “Başkan müdürlerin istifasını istedi, görevden alacak.” şeklindeki haberlerle ilgili de şunları söyledi: “Benim böyle bir yazılı talimatım yok. Ama birim amirlerimizden istifalarını verip, demelerini beklerdim. Bunu yapmadılar. Bu saatten sonra da olmaz. Bunu tartışırken konu bilgi kirliliğine dönüştü. Yer değişikliklerimiz olacak ama her biri de değişecek anlamında değil bu sözüm. Şeffaf olacağız, önümüzdeki toplantıda birim amirlerimiz ile birlikte karşınızda olacağız. Katılan tüm basın mensuplarına teşekkür ediyorum.”

Basın toplantısı Gazeteci Turgay Balcı’nın doğum gününün kutlanması ve çiçek takdimi ile sona erdi.