Keşan Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı İhsan Ulusoy, havaların ısınmasıyla birlikte araçlardaki kış lastiklerinin yerini yaz lastiklerine bırakmaya başladığı bugünlerde, sürücülere, kış lastiklerinin seneye aynı performansla kullanılabilmesi için nasıl saklanması gerektiği konusunda bilgi verdi.

LASTİKLER 10 YILDAN FAZLA KULLANILMAMALI

 Uzun ömürlü lastiklerin ilk kilometresinden son kilometresine kadar aynı performans dengesini sağlaması için uygun koşullarda saklanması gerektiğini kaydeden Ulusoy, şu bilgileri verdi: “Lastiklerin içeriğindeki maddelerin zaman içinde değişim göstermesi nedeniyle, 5 yıllık kullanımdan sonra belirli sıklıklarla uzman kontrolünden geçmesi gerekiyor. Lastikten maksimum performansı elde etmek için 10 yaş ve üstü lastiklerin, kullanıma elverişli görünseler ve yasal kullanım sürelerini doldurmamış olsalar dahi değiştirilmesi gerekir.

ZEMİNDEN EN AZ 10 SANTİM YÜKSEKTE OLMALI

Lastikler her zaman serin, kuru ve doğal havalandırmalı yerlerde saklanmalı. Açık alanda muhafaza ediliyorsa, brandayla örtülerek, yağmur ve diğer dış etkenlere karşı da korunması gerekiyor. Lastiklerin güneş ışığından, ultraviyole ve diğer yapay ışıklardan korunması da önemli. Ortam sıcaklığının ise 35 derecenin altında olması gerekiyor. Sıcak su boruları veya radyatörlerle direkt temastan korunması da şart. Lastikler, zeminden en az 10 santimetre yükseklikteki raflara, dikey konumda yerleştirilmeli ve biçim bozukluğunun önlenmesi amacıyla, ayda bir kere yerleri dönüşümlü olarak değiştirilmelidir. Lastikler janta monte edilmiş ve şişirilmiş halde olmadığı sürece, uzun süre üst üste istiflenmiş olarak saklanmamalı ve başka nesneler altında ezilmesinden kaçınılmalı.”