Keşan Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Şen, soğuk ve yağışlı geçen bir kış mevsimi sonunda ilkbaharın geldiğini ve artık havaların ısınmaya başladığını hatırlatarak, bu yılın ekim dönemini gazetemize değerlendirdi.

Aşırı yağışların, buğday bitkisinin gelişmesini etkilediğinin altını çizen Şen, şunları söyledi: “Halk arasında diye bir söz vardır. Bu yıl böyle olmadı. Yağışlar kış mevsimi boyunca devam etti ve nisan ayının ilk haftası da yağışlı geçti. Bu yağışlar buğday için iyi oldu. Şu anda buğday için gübreleme ve yabancı otlarla mücadele zamanı. Gübreleme İlaçlamasını yapmayanlar bu güzel günleri fırsat bilip işlerini tamamlamalı. Artık günler uzadı, hava sıcaklığının artmasıyla birlikte, bitki kendini geliştirmeye başladı. Ancak aşırı yağışlar, gelişmeyi engelledi diyebiliriz. Gelişim normal seviyede seyredemediği için şimdi gübre ile müdahale zamanı. Pas ilaçlaması da yapılmalı. Şimdi ekim-dikim işleri bitene kadar çiftçi araziden dönmeyecek. Kış yağışlı ve yumuşak geçtiği için süne zararlısı da çok fazla olacak. Ormanlık bölgelerdeki tarlalarda daha şimdiden süne zararlısı buğdaylarda açıkça görülüyor. Keşan İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün daha şimdiden süne zararlısı konusunda önlemleri alması ve mücadeleye başlaması gerekiyor. Bundan sonraki süreçte yani 15 Nisan - 15 Mayıs tarihleri arasında ayçiçeği ekimi başlayacak. Çiftçi de bunun hazırlığında.”

“YEMLİK BUĞDAYLA, KALİTELİ BUĞDAYA AYNI FİYAT VERİLİYOR”

Hasan Şen daha sonra kaliteli buğday üretiminden yeterince para kazanamadıklarına dikkat çekerek sözlerini şöyle sürdürdü: “Ülkemizde bir söz vardır. <Çiftçi kalpazandır çalışmaz. 3 ay çalışır 1 yıllık yetecek kadar para kazanmak ister. Kendini geliştirmez, babadan kalma usullerle tarım yapmaya devam eder> derler. Bu söz bizim çok gücümüze gidiyor. Yıllarca çalıştık, verimliliği ve kaliteyi artırdık ama 2. kalite buğdaya verilen fiyatla, yemlik buğdaya verilen fiyat aynı! Arasında çok az fark var. O zaman biz neden kaliteli buğday üretelim? Ancak, ürettik ama zarar ettik! Çiftçinin bu durumuna bir çözüm bulunmalı. Bizden kaliteli ürün yetiştirmemizi isteyenler, aradaki fiyat farkını da vermeli.”