SONGÜL KONAR

“SEVGİ EVLİLİKLERİNE DİYECEK BİR SÖZÜMÜZ YOK”

Erken yaşta evlilik hakkında değerlendirmelerde bulunarak, sözlerine başlayan Kantar, şunları söyledi: “Trakya Bölgesi’nde ve başka bölgelerde yapılan erken evlilikler arasında farklılıklar bulunmaktadır. Trakya Bölgesi’nde, şehirde ya da köyde yaşayan 15 yaş ve üzerinde olan gençler, birbirini sevmişse evlenebiliyorlar. Çocuk sahibi oluyorlar ve ilerleyen süreç içerisinde boşanma gibi bir durum olmaz. Sevgi evliliklerine diyecek bir sözümüz yok. Fakat, Trakya Bölgesi dışındaki yerlerde, küçük yaştaki kız çocuğu babası hatta dedesi yaşındaki kişilerle para karşılığında evlenmek zorunda kalıyorlar. Biz, bu tür evliliklere karşıyız.”

“SORUN KANAYAN YARA HALİNE GELDİ”

Fikret Kantar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yakın çevremizde erken yaşta evlilik nedeniyle, cezaevine girip çıkan gençlerimiz olduğu gibi halen cezasını çeken gençlerimiz bulunuyor. Gençlerimiz, 8,5 yıl ceza aldıklarını görüyoruz. Hatta, çocukların babalarına da, 5 yıl hapis cezası veriliyor. Bu gençlerimiz cezaevinde iken, çocukları dünyaya geliyor ve okula gitmeye başladıklarını görüyoruz. Bu sorun kanayan yara haline gelmiştir. Halen de çözüm anlamında atılan bir adım yok.”

“MADDİ VE MANEVİ SIKINTILAR YAŞANIYOR”

“Eş ve baba cezaevine girdiğinde, geride kalanlar ne gibi sıkıntılar yaşıyor?” şeklindeki soruya cevap veren Kantar, sözlerini şöyle tamamladı: “Geride kalanlar hem maddi hem de manevi anlamda ciddi sıkıntılarla karşı karşıya kalıyor. Doğan çocuklarda, baba sevgisinden mahrum kalıyorlar. Sevgi çerçevesinde yapılan evliliklerle, zorla ve para karşılığında yapılan evliliklerin birbirinde ayrılması gerekiyor. Devlet yetkililerinin sorununa biran önce çözüm bularak, parçalanan ailelerin yeniden bir araya getirilmesi gerekiyor.”