KTSO’nun “Saros Körfezi Turizm” anketini değerlendirdi

Belediye Başkanı Mehmet Özcan, dün yaptığı açıklamada, Keşan Ticaret ve Sanayi Odası tarafından yaptırılan “Saros Körfezi Turizm Anketi”nde tatilcilerin yaklaşık %80’inin kamusal altyapı hizmetlerini yetersiz bulmasıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

SEÇİM ZAMANI SANKİ BELEDİYELER SUÇLUYMUŞ GİBİ HAVA ESTİRİLİYOR

Gelişmiş iki sahil bölgemiz olan Erikli ve Yayla’nın Keşan Belediyesi’nin mücavir alanları içerisinde yer aldığını belirten Özcan, şöyle konuştu: “Zamanında belediyeler alt yapı işini değişik sebeplerden dolayı üstlenmedikleri için, içme suyu, kanalizasyon, arıtma tesisleri gibi hizmetleri buralarda yaşayan vatandaşlar kendileri yapmış. Erikli’deki kooperatifin tek sorumlu olduğu şey kendi yaptıkları altyapının bakımını, işleyişini takip etmek. İmar ve diğer işler belediyenin sorumluluğunda. Kooperatifin orada imar ile ilgili işlem yapması mümkün değil.

HOPA’DAN HATAY’A KADAR MÜCAVİR ALAN SIKINTISI VAR

Bu sorun sadece Saros Körfezi’ne ait değil. Seçim zamanı sanki belediyeler suçluymuş gibi hava estiriliyor. Hopa’dan Hatay’a kadar mücavir alan sıkıntısı var. Keşan’ın 60 bine yakın nüfusu var ve yazın Erikli ve Yayla’da bir 60 bin daha nüfus oluyor. %90’ından fazlası belediye sınırları dışından geliyor. Sahillerde bu sıkıntımız var. Gelen insanların vergisi, İlbank paylarını belediyeler almadığı için ortak bir sorun bu.

BU YIL ERİKLİ’YE 650 BİN LİRA HARCADIM

Bu yıl sadece 650 bin TL değerinde Erikli’de taş kaplama yaptık ama oradan 5 kuruş aldığımız yok. Keşan’ın nafakasından sıkıp oraya veriyoruz. Her yıl üstüne bir şey koyacağız ama bütçe işi. Temmuz ayında İlbank’ın kişi başına bize düşen payı 30 TL civarında. Sahillerde 40 bin nüfus olsa 1 milyon 200 bin TL yapar. 1974 yılından beri süren bir Erikli Mahkemesi var, 7 yıldır Turizm Bakanlığı, 1/25 binlik planları bitiremedi. Bizim mi suçumuz? Hep birlikte bir şeyleri çözmemiz gerek.”

İMAR PLANINDA SIKINTI VAR

Ülke ekonomisine turizmden büyük paylar beklendiğini ancak mücavir alan sorununu halletmeden bunun mümkün olamayacağını kaydeden Özcan, “Turistik teknelerin yanaşacağı iskelelerimiz yok. 1985 imar planları duruyor. Bu garip belediye çıktı, Kalkınma Ajansı’ndan hibe fon aldı ve bu yaz sezonu inşaatına başlayacağız. Kaymakamlık yolu yapabilir. Yol Özel İdareye ait. Bunlar belediyenin görevleri mi? Bu sorunu ülke olarak belli bir kanuni disiplin içerisine almadan bu lafları çok konuşuruz. 2004’ten 2013’e kadar Erikli’ye bakın. Yollar toz topraktı. Her sene bir şeyler konuyor üstüne ama bütçemiz kadar. İmar planında sıkıntı var. Bir sürü plansız yapılaşma var.  1/25 binlikler bitmeden plan tadilatı yapamıyoruz. Geçen sene seçilen kooperatif yönetimi ile ortak çalışma protokolümüz var. 2012’nin Aralık ayında su getirilmesi için başvurumuz var. Mecidiye Göleti’nden su getirilecek. İki başlılığın ortadan kalkmasını, iki günde her tarafın taş kaplanmasını, yolların tamamen sıcak asfalt olmasını beklemek hayalcilik olur” dedi.

KANIŞKAN’A CEVAP

 Açıklamasının sonunda CHP Keşan eski İlçe Başkanı Ufuk Kanışkan’ın yerel basında yer alan “Belediye başkanımız da göreve geldiğinde, memurluğu bırakıp geldi” şeklindeki sözlerine yanıt veren Mehmet Özcan, konuşmasını şöyle tamamladı: “Ben başkan olduktan sonra ikinci yılımda  bir yerlere gitmedim. 10 yıldır başkanlığımı yapıyorum. İki tane yerel seçim iki tane de genel ve bir referandum atlattık. Tabii ki memurluktan geldim. 16 ay ilçe başkanlığı yaptı ama seçim geçirmedi. Önceki yönetimlerin bir yerel seçim bir de genel seçim yüzdesi var. Bunları seçim geçirip de yükseldi mi azaldı mı test ettin mi,  görüldü mü bunlar? Sadece 16 ay ilçe başkanı olarak kaldın. Başka hiç bir şey yok. Benim memuriyetten gelmeme benzer bir tarafı var mı? İlgisi ne? Recep Gürkan da memurluktan geldi. 1. senesinde ayrıldı mı? Kişi olarak hakkıdır. Biz ona neden aday oldun diyecek halimiz yok. Daha güçlü aday olması için bazı şeyler geçirmesi lazım. Bizim düğün dediğimizden kastımız buydu. 2007’de bana meclis üyesi arkadaşlarımız milletvekili adayı ol dediler hayır dedim.”