SONGÜL KONAR

Okan Gaytancıoğlu yaptığı paylaşımda, süt üreticilerinin perişan durumda olduğunu ve yanlış politikalardan ötürü 1 milyon süt ineğinin kesildiğini vurguladı. 

“İÇMEK İÇİN DEĞİL İLAÇ İÇİN BİLE SÜT BULAMAYIZ”

Gaytancıoğlu yaptığı paylaşımda şu cümlelere yer vermişti: “Yandaşları göreceğinize artık süt üreticisini görün. Gerçekten yazık bu kadar emek sarf eden üreticinin emeği görülmüyor. 5 yıl önce süt yemi 35 TL idi şimdi ise 105 TL. Süt o zaman 2 TL idi şimdi 2 TL 30 kuruş oldu. O zaman 1 litre süt satarak 1,5 kg yem alan üretici şimdi 1 kg yem alabiliyor. 2019 yılında 1 litre süte 25 kuruş teşvik primi vardı. Şimdi 10 kuruşa düşürüldü. 2019'un buzağı destekleri halen ödenmedi. Bu yanlış politikadan ötürü 1 milyon süt ineği kesildi. Buna biran önce çözüm bulunamazsa içmek için değil ilaç için bile süt bulamayız. Süt üreticisi perişan durumda.”

“SÜT HAYVANCILIĞININ GELECEĞİ KARANLIK”

Süt fiyatlarının artmamasıyla hayvancılığın yapılamaz hale geldiğini vurgulayan Gaytancıoğlu, Sütte Kasım 2019’dan beri bir artış yok. 2.30 TL olarak belirlendi, üreticinin eline 2.20 TL geçiyor. Bir yıldan beri süt fiyatlarının artmaması, buna karşılık yem fiyatlarının artması üreticiyi canından bezdirdi. Üretici yeme çalışıyor. Ancak süt fiyatları artmayınca hayvancılık yapılamaz hale geldi. Sağlıklı bir süt hayvancılığı yapabilmek için üretici 1 litre süt sattığında 2 kilogram yem alması lazım. Bu birebir oranında düştü. Böylelikle süt inekleri kesiliyor. Sütte ciddi anlamda sorunlar var. Dolayısıyla süt hayvancılığının geleceği karanlık. Bir an önce Ulusal Süt Konseyi’nin toplanması ve süt fiyatlarının yukarılara çıkması lazım. Beklentinin de 3 TL civarında olması lazım” dedi.

“ÜRETİCİ İÇİN EN ÖNEMLİ DESTEKLEMELERDEN BİRİ BUZAĞI DESTEKLEMELERİ”

2019 yılının buzağı desteklemelerinin hala ödenmediğini ve 2020 yılının bitmesine 3 ay kaldığını hatırlatan Okan Gaytancıoğlu, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Hükümet yem fiyatları ve süt fiyatlarının dengesini koruması lazım. Süt teşvik birimi 25 kuruştu, 10 kuruşa düşürüldü. Bunun yeniden gözden geçirilip, en azından 30-35 kuruşlara çıkarılması lazım. Yoksa Türkiye bütün varlığını kaybedecek. Bir milyon süt ineği kesildi. Bir milyon süt ineğinin kesilmesi demek, Türkiye’nin gelecekte buzağıların büyüyüp dana olması, düve olması ve inek olması bunların da 7-8 yıl süt vermesi anlamına geliyor. Bunları kestiğinizde bu sütü elde edemiyorsunuz. Hükümetin bu konudaki politikaları son derece yanlış. Üretici için en önemli desteklemelerden biri buzağı desteklemeleri. 2019 yılının buzağı desteklemeleri hala ödenmedi. 2021 yılına şu anda 3 ayımız kaldı. 2020 yılı geçti, 2019 yılının buzağı desteklemeleri ödenmedi. Üretici nasıl süt hayvancılığı yapacak?”