BÜLENT SAYLAM

Edirne İl Genel Meclisi olağan Temmuz ayı toplantılarını 5. oturumuyla sona erdirdi. 5 Temmuz 2018 Perşembe günü gerçekleştirilen toplantıda Plan ve Bütçe Komisyonu, İdari ve Mali İşler Komisyonu, Çevre ve Sağlık Komisyonu, Eğitim, Kültür ve Sosyal Hizmetler Komisyonu ve son olarak Turizm Komisyonu hazırladıkları önerge ve raporlarla yapılacak çalışmalar hakkında oylamalarda ve kararlarda bulundular. Komisyonların hazırladığı raporlardan en dikkat çekeniyse Çevre ve Sağlık Komisyonunun hazırladığı rapordu. Rapor konusu Keşan’a bağlı Sazlıdere Köyü kanalizasyonu hakkındaydı. Raporda Sazlıdere Köyünün modern bir kanalizasyon sistemine sahip olmadığı ve bu işlemlerin gerçekleştirilmesine yönelik yapılacak çalışmaların maliyetli olacağı yönünde İl Genel Meclis Üyeleri karar aldı. 2018 yılının içerisindeyken kanalizasyonu olmayan köylerin bulunması da ayrı bir tartışma konusu. 2006 yılında Saros Körfezi ve civarındaki çalışmaların yapılması için hazırlanacak olan planların hangi kurum veya bakanlık tarafından gerçekleştirileceği tartışması da oluşan mağduriyetlerin artmasına neden olduğu ortaya çıkıyor. Konu hakkında hazırlanan raporun sunumu sonrası İl Genel Meclis Üyeleri soru ve düşüncelerini aktarırken, İl Genel Meclis Başkanı Mehmet Geçmiş bir takım açıklamalarda bulundu.

Saros Sahiline hangi bakanlık bakacak?

İŞTE O RAPOR

İl Genel Meclisinde Çevre ve Sağlık Komisyonuna havale edilen raporda; “Keşan’a bağlı Sazlıdere Köyü kanalizasyonu yapılmayan köylerimiz arasındadır. Bu köyümüzün kanalizasyonu yapılan birçok köyden büyük olması ve Saros Körfezine yakın olması köy halkı tarafından beklentileri oldukça arttırmıştır. Bu köyümüze kanalizasyon yapılıp yapılamayacağı hususu hakkında komisyonumuzca yapılan araştırma ve incelemeler neticesinde; Sazlıdere Köyü 241 nüfus sahip bir köydür. Keşan' da kanalizasyonu bulunmayan 3 köyün en büyüğüdür. Köyde kanalizasyon yapılması isteği gün geçtikçe artmaktadır. Kazılması gereken alan yaklaşık 5 bin m olup biyolojik arıtma yapılması durumunda tahmini maliyet 3 Milyon TL’dir. Ayrıca bu tip arıtmanın işletilmesi de bütçe imkânları dar olan bu köyümüzce yapılması çok zordur. Bu köyümüzün kanalizasyonunun imkânlar el verdiğinde daha az maliyetli basit arıtmalı şekilde yapılması uygun olacaktır. İş bu komisyon çalışma raporumuz, İl Genel Meclis Çalışma yönetmeliğinin 20. maddesi uyarınca; İl Genel Meclisinin 2018 Temmuz ayı toplantılarında gündeme alınmasını Meclis Başkanlığına arz ederiz” ifadeleri yer alıyordu.

12 YILLIK TARTIŞMA

Geçmiş, Saros Körfezi ve civarında yaşayan insanların pek çok sorunla karşı karşıya olduğunu bazı sorunların çözülmesinin geç kalınmasınınsa Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığının bölgedeki sorumluluk tartışmaları nedeniyle geciktiğini ifade etti. Geçmiş konu hakkında yaptığı konuşmada; “Sazlıdere köyü muhtarı konu hakkında çıkıp çıkıp bağırıyor ama o da ne istediğini bilmiyor. Oradaki en büyük sıkıntı benim bildiğim kadar sahildeki nüfus yoğunluğu. Bizim oraya sahile bir şey yapma şansımız yok. Yatırım programımızda yok. Teknik ekiple görüşmelerimde aldığım bilgi çalışma yapılacak yerin işlemler için uygun olmadığı, sert bir yüzeye sahip olduğu yönünde ancak şunu da bilgisini vermek isterim size; Doğal sit alanlarında Çevre ve Şehircilik ile Kültür ve Turizm, çalışmalarını bitirdi. 12 yıldan bu yana süren Saros Körfezi’nin planlanma işlemleri bitti ve Ankara’ya gitti. Şimdi Ankara’da bir sıkıntı daha var. Yeni sistemde umarım bu sıkıntı kalkar ve bir an önce sorunlar hallolur. Çünkü Saros sahiline Kültür ve Turizm Bakanlığı mı bakacak yoksa Çevre ve Şehircilik Bakanlığı mı bakacak? İkisinin arasındaki tartışmalar devam ediyor. Biri diyor ‘senin alanında’ diğeri ‘benim alanımda’ diyor. Tartışmalar sonrası Edirne’deki kurumların anlaşması sonucu 12 yıl sonra planlan hazırlandı ve nihayet Ankara’ya gönderdiler. Umarım iki Bakanlığın anlaşması da 12 yıl sürmez ve bir an önce yapılır. Saros Körfezi de ciddi bir planlamaya alınır. Orada yaşayan pek çok vatandaşın mağduriyeti de giderilmiş olur. Neler yapılır veya yapılamaz konularını görüşeyim çünkü doğal arıtmanın maliyeti 40 ile 50 bin TL arası. Bizim bütçelerimizde buna imkân veriyor. Bütçe dışı Tarımsal Hizmetler de buna ödenek olduğunu veriyor. Sayın Valimiz ile de görüşüp, olabilirliği varsa teknik açıdan bilgi alıp, meclise bilgi vermiş olurum” ifadelerini kullandı.