Tekel Bayileri, Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) artışının alkollü içkilerin fiyatlarına yansımasına tepki gösterdi.


Tekel Bayii Kadir Abacı, zamların vatandaşa yansımış durumda olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Alkollü içecekleri tüketen kesime büyük bir zam yansıdı. Hükümetin sigara, alkol gibi ürünlere tutumu yanlış. Bu zam aslında ÖTV’ye gelen bir zam, fakat sigara ve alkollü içeceklere yansıtıldı. Yasaklama politikası devamı gibi duruyor. Yaklaşık alkollü içeceklere 0,25 ile 0,60 arasında bir zam geldi. Vatandaşlar bize soruyorlar. Bazen bize sitem ediyorlar. Fakat bizim ile alakası yok. Alkol içenlere içki yetmeyince veya alamadıklarında farklı şeylere yönelebilirler.”


Alkollü içeceklere gelen zammın birçok vatandaş tarafından hâlâ bilinmediğinin altını çizen Tekel Bayii Berkay Selvi ise şöyle konuştu: “Bugün alış-verişe gelen birçok kişi zam yapıldığını fark ediyor ve bizim yaptığımızı zannediyor. Biz ise zammın alkollü içeceklere genel bir zam olduğunu belirtiyoruz. Keşan’da bu zam çok fazla hissedilir. Fakat satışlarda bir azalma olmaz diye düşünüyorum. Ramazan öncesi zammın yapılması da biraz manidar.”

Bir diğer Tekel Bayii Elame Köse, yapılan zammın sigarada kaçak satışları arttırabileceğini belirterek, sözlerini şöyle tamamladı: “Bizim kaçak satışımız olmadığından dolayı olumsuz etkileneceğiz. Alkollü içeceklere ise gelen zam satışlarımızı etkilemez. Bizi sadece 10 Ekim 2013 günü yürürlüğe girecek olan saat 22.00’den sonra alkol satışlarının başlayacak olması etkileyecek gibi gözüküyor. Ortalama yüzde 25 zam geldi. Alkol sektörünü zam etkilemiyor. Bu nedenden ötürü de zam yapılabiliyor. Saat 22.00 yasası yaklaşık 2 hafta tüketimi ve satışları etkiler.”