SONGÜL KONAR

1 Temmuz 2021 Tarihi itibariyle psikoteknik test raporu olmayan sürücülere 1,181 TL cezai işlem uygulanacak.

İnsani unsurlardan kaynaklı trafik kazalarını asgari orana düşürmek ve sürücülerin trafiğe çıktığı andan itibaren hafıza ve hız kontrolü gibi durumlarda davranış ve takiplerini ölçmek için uygulanan psikoteknik testi 30 Haziran 2021 tarihi itibariyle ticari araç sürücülerine mecburi hale gelecek.

İçişleri Bakanlığı tarafından getirilen bu yeni düzenlemeyle ilgili Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Uğurcan Urgan ve Trakya Mesleki Yeterlilik Eğitimi Dernek Başkanı ve aynı zamanda Keşan TSO Üyesi Caner Güneş değerlendirmelerde bulundu.

GÜNEŞ: “18 YILDA 11 DEFA ERTELENMİŞTİ’’

Dernek Başkanı ve Oda Üyesi Caner Güneş, psikoteknik değerlendirme raporunun zorunluluğunun 2003 yılından bu yana 11 defa ertelendiğinin altını çizerek, “Ticari araç sürücüleri için Psikoteknik değerlendirme raporu denetimleri 1 Temmuz 2021 itibariyle başlayacaktır. 2003 yılında ulaştırma ve alt yapı bakanlığı tarafından karayolu güvenliği kapsamında kazaların azaltılması ve taşımacılık sektörünün genişletilmesi aracıyla kanunlaşan Psikoteknik değerlendirme raporu şoförlüğü meslek olarak yapanlara zorunlu hale getirildi. Mecliste tüm partilerden onay alınarak uygulanan Psikoteknik değerlendirme raporunun zorunluluğu 2003 yılından bu yana denetlenmemiş ve 18 yılda 11 defa ertelenmişti. Son çıkarılan yönetmelikte de son kez ifadesi kullanılarak 30 Haziran 2021 tarihine ertelenmişti. Bu tarih itibariyle Psikoteknik Belgesi denetimleri başlayacaktır ve belgesi olmayan kişilere 1,181 TL idari para cezası uygulanacaktır. Ticari araç kullanıcılarının SRC ve Psikoteknik Belgesi almaları gerekmektedir’’ dedi.

İNSANİ UNSURLARDAN KAYNAKLANAN TRAFİK KAZALARI ASGARİ ORANA DÜŞECEK’’

Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Uğurcan Urgan da uygulamanın yerinde bir karar olduğunu söyleyerek şunları ifade etti: Psikoteknik raporları, refleks, algı ve muhakeme gibi testleri ölçmekte. Çarpışma tahmini, koordinasyon testi, görsel algı ve bellek testleri gibi aşamalardan oluşan 12 ayrı test 1 Saatlik bir sürede adaylara uygulanıyor. İnsani unsurlardan kaynaklı trafik kazalarını asgari orana düşürecek bu uygulama, sürücülerin trafiğe çıktığı andan itibaren hem kendi can güvenliklerini hem de diğer insanların can güvenliğini koruması açısından çok önemli. Getirilen bu uygulamanın trafik güvenliği açısından hayırlı olmasını dilerim.”