Bülent Saylam

KEYİAD’ın (Keşanlı Yönetici ve İş Adamları Derneği) hava kirliliğini konu alan kahvaltılı toplantısı geçtiğimiz Pazar günü Bahçeşehir Üniversitesi Beşiktaş Kampüsü’nde gerçekleştirildi. Toplantıya KEYİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Eler ve Yönetim Kurulu, Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan ile eşi Şengül Özcan, CHP (Cumhuriyet Halk Partisi) Edirne Milletvekilleri Okan Gaytancıoğlu ile Erdin Bircan, CHP 24. Dönem Milletvekili Kemal Değirmendereli, İstanbul Kâğıthane Eski İl Genel Meclisi Üyesi Orhan Çakır, Prof. Dr. Doğan Kantarcı ve Keşan TSO (Ticaret ve Sanayi Odası)’nun “10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü” nedeniyle düzenlediği geziye katılan Keşan’daki yerel gazete çalışanları ile aileleri katıldı.

Toplantının moderatörlüğünü yapan Bahçeşehir ve Uğur Okulları Koordinatörü Sevtap Engin, açış konuşmasında 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle Keşan’daki yerel gazete çalışanlarının günlerini ve toplantıya katılanların yeni yıllarını kutladı. Engin, toplantıda sözü ilk olarak Klarnet Virtüözü Keşanlı Serkan Çağrı’ya verdi.

SERKAN ÇAĞRI: “SOSYAL SORUMLULUK PROJESİ YAPMAYA HAZIRIZ”

Çağrı, kendisinin sesinin, nefesinin Keşan ve Trakya olduğunu, daha yakın olmak için evini Çatalca’ya taşıdığını söyledi. Keşan ve Trakya söz konusu olduğunda yapabileceği ne varsa yürekten yapmaya hazır olduğunun altını çizen Çağrı, “Yıllardır duygularımı Keşan’dan aldım ve Keşan’ın ekmeğini yiyorum aslında, dünyanın birçok yerine gidiyorum ama o insanların en çok beğendiği şey nefesimde Keşan’ın toprağının kokusu diye düşünüyorum. Hayatımı Keşan’a borçluyum, insanına, suyuna ve havasına. Havası denilince bugünlerde Türkiye’nin en çok konuştuğu ilçe olduk. Bunu nasıl çözebiliriz diye düşündük. Sosyal sorumluluk projesi yapabiliriz. Sesimizi daha fazla duyurabiliriz. Klarnet koromuz var, 250 kişilikten 1000 kişiye kadar. Biz Keşan’ın havasının temizlenmesi için sosyal sorumluluk projesi yapmaya hazırız.” dedi.

ELER: “ÇÖZÜM BİLDİRGESİYLE KARŞINIZA ÇIKMAK VE BUNU BASINA DUYURMAK İSTEDİK”

Serkan Çağrı’nın konuşmasından sonra KEYİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Eler, konuklara iyi dileklerini sunduktan sonra konuşmasına başladı. Toplantının tarihiyle “Çalışan Gazeteciler Günü”nün aynı tarihte olmasının doğru bir bütünleşme olduğunu söyleyen Eler, konuyla ilgili şunları söyledi: “Dernek olarak elimizden geldiğimizce bir şeyler yapalım ama önemli olan işin merkezine elimizi taşın altına sokabilmek. Biz bir gayret içerisindeyiz. Her ne görüşte olursa olsun, kendi fikir özgürlüğü içerisinde, politik görüşü içerisinde ne olursa olsun dedik ki KEYİAD her siyasi görüşe eşit uzaklıkta. Keşan’ın bölge sorunu için ortaya çıkan hava kirliliği nedeniyle farkındalık adına yaptığımız bu etkinlikte karşılıklı ama asla çatışmadan, çözüm önerileri ortaya koyarak, çözüm bildirgesiyle karşınıza çıkmak ve bunu basına duyurmak istedik.”

ÖZCAN: “2005 EPDK’YA DOĞAL GAZ TALEBİMİZ OLDU”

Eler’den sonra sözü Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan aldı. Bu toplantıda bulunduğu için mutlu olduğunu ifade eden Özcan, sözlerine şöyle devam etti: “Keşan’da ciddi bir hava kirliliği var. Bugün mü aklınıza geldi, bugün mü öğrendiniz hayır. Yıllardır bu sorun var. 2005 yılında daha bu sorunun olacağını biz düşünüyorduk. Alt yapı çalışmalarına başlamadan önce EPDK’ya doğal gaz talebimiz oldu. Maalesef yatırıma değer bulunmadı. O aralar Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli’yi kapsayan doğal gaz yatırım planı uygulandı. Daha sonra 2013’ün Nisan ayında Bakanlar Kurulu bir kararname yayınladı. Nüfusu 20 binin üzerinde olan yerleşim alanları eğer doğal gaz gelsin istiyorlarsa elektrik abone sayılarının % 60’ı kadarının 335 TL gibi ön abonmanlık bedeli yatırdığı takdirde doğal gaz getireceğiz dediler. 2013’ün 2. Yarısında 6 ay süreyle denedik 32 kişi katıldı. Bir 6 ay daha uzatıldı 60 kişiye çıktı. 2012’ten itibaren ölçüm cihazları konmaya başlandı Keşan’a. Hava kirliliği sonuçlarını aldıkça sürekli valilikle irtibatımız oldu. Sağlık Bakanı’nın girişimiyle % 60’lık abone sayısı % 15’lere çekildi. ‘5 bin kişi yatırsın sorun yok’ dendi. Kahve kahve gezdik. 1800 kişide kaldık. Belediye Meclisi’nde karar aldık abonelik bedelini tamamlayacağız diye, 2015 yılbaşı itibari ile Valilikten ‘EPDK ile doğal gaz işini bağladık’ diye müjde geldi. Yani 5 bin kişilik abone sayısı aranmadan doğal gaz gelecek dendi.”

2017-2018 KIŞINDA DOĞALGAZI KULLANACAĞIZ

Keşan’ın hava kirliliğinin bitmesi için alınacak ilk çözümün doğalgaz olduğunu söyleyen Özcan, Keşan’a doğalgazı getirecek olan Zorlu Grubu’nun Siğilli Köyü yakınlarda ana borudan alınacak gazın bulunduğu Take Off vanasının olduğu yeri istimlâk ettiğini iddia etti. Özcan, “Türkiye-Yunanistan doğal gaz hattının içinden geçen gaz ham gazdır. En azından 70-80 atmosfer basınçla geçer ama şehir şebekesinden geçen gazın basıncı en fazla 4 atmosfer basıncıdır. Basınç kırma ünitesine ihtiyaç var. Doğal gaz kokusuz olduğu için muhtemel kaçaklarda fark edilmesi için sarımsak kokusu katılması gerekiyor. Aynı firma belediyemizden imar planlarını istediler. Şehir içerisinden geçecek olan doğal gaz şebekesinin planları hazırlanıyor. Planlar bitiminde de kazılar başlayacak. Muhtemelen 2017-2018 kışında doğal gazı kullanacağız.” dedi.

TAVSİYE KARARI İÇİN VEKİLLERİMDEN DE DESTEK İSTEYECEĞİM

4 yıldır ellerinde ciddi bir portföy oluştuğunu söyleyen Özcan, yaklaşık olarak 850 apartmanın yönetici yakıcısının iletişim bilgilerini aldıklarını ifade etti. Denetimlere devam ettiklerini hatırlatan Özcan, “Keşan’a gelecek olan kömürlerin kalitesi ile ilgili toplantılara katıldık. Edirne İli’nde Keşan’a girecek kömürlerde aranan özellikler var. Biz kontrollerde buna bakıyoruz. Samimiyetle söylüyorum buradan istenen değerleri bir şekilde laboratuarlarda geçirip, belge olarak verdiklerinde izin alıyorlar ama münferiden il çevre müdürlüğünün aldığı gerekse bizim aldığımız numunelerde gerçek böyle değil. Bir şekilde biz belgesine bakıyoruz. Birçok yer de yazdan kömür bağlantısını yazdan bağlantısını yapıyor. Bu kışta iptal etmeye başlasak stoklarında var. Geçen son meclis toplantımızda yüksek kalorili ve düşük kükürt oranlı kömürün girmesi yönünden tavsiye kararı aldık. Belediyemiz yasa yapma yetkisine sahip değil, bu talep doğrultusunda ölçüm cihazlarının değerleri var. Buna rağmen hala Valilik’ten Trakya Kömürü girer şeklinde karar gelirse belki biz zoraki olarak Keşan’a sokmamaya çalışacağız. Bu sene geçti Valilik’ten tavsiye kararı için Vekillerimden de destek isteyeceğim.” şeklinde konuştu.

SOSYAL YARDIMLARLA GELEN KÖMÜRLERDEN ŞÜPHELİYİZ

Keşan Belediye Başkanı Özcan son olarak şunları söyledi: “Birinciliği paylaştığımız Afyon Karahisar var. Bakan Veysel Eroğlu’nun memleketi ve doğal gaz da var aynı zamanda. Bizdeki hava kirliliğini tek doğal gaza bağlamak yanlıştır. Trakya’da 100 milyar Dolara yakın bir kömür rezervi var ama ne edeyim onun parasını biz zehirlenip de nesillerimizi öldürdükten sonra. Sosyal yardımlarla gelen kömürlerden şüpheliyiz. Ben Keşan Kaymakamlığının Edirne Valiliğinin verdiği kömürleri onlara inanmadan analiz ettirip basında tartışırsam etik olmaz. Bu sorumluluğu da sosyal yardımlaşmaya kömürün ihale aşamasında dağıtımına kadar isteyeceğiz. Keşan’da biz gerekli denetimleri yapıyoruz. Yapmaya da devam edeceğiz. CNN Türk’ün yaptığı röportaja değinmeden edemeyeceğim. Bu şehrin bir kaymakamı var bir belediye başkanı var. Böyle bir habercilik olmaz. Röportaj yapan ki makine mühendisleri odası temsilcisi arkadaşımız, tarafsız olduğumuzu göstermek için onu da alıyorum, hala orada denetim yetersizliğinden bahsediyorsa sen de içindesin 1 saat sonra ‘Ya

Abi sen de gelseydin’ geçmiş olsun gelmem ben. Ben 60 bin kişinin belediye başkanıyım orada kendiniz oynayın kendiniz çalın”

HELVACIOĞLU: “KEŞAN’DA HERKES SİGARA İÇİYOR”

Özcan’dan sonra konuşmasına başlayan Helvacıoğlu, Başkan Özcan’ın konuyu güzel bir şekilde aktardığının altını çizdi ve konuşmasına şöyle devam etti: “Keşan’da 1 saat yürüdüğünüzde 2 paket sigara içmiş kadar oluyorsunuz. Keşan’da herkes sigara içiyor. Kaymakamımız, Belediye Başkanımız ve STK’larla beraber doğalgazın gelmesiyle ilgili çalışmalarımız oldu. Fakat duyarsızlığı da anlatmak isterim. Biz konuşuyorken arka taraflarda okey oynayanlar oldu. Üzüldük ama kırılmadık. Bunu yaşamak gerekiyordu. Bu sorun hepimizin sorunu ben Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı isem bu sorun benim sorunum da aynı zamanda. İnsan olan herkesin sorunu bu. Bu siyaset burada güdülmemeli.”

ÇOCUKLARIMIZ İŞSİZ KALACAK

Hava kirliliğinin çeşitli nedenlerden dolayı var olduğunu söyleyen Helvacıoğlu, ileriki yıllarda toplu ölümlerin gerçekleşeceğini iddia etti. Helvacıoğlu şunlar söyledi: “Kahve kahve gezerken, başkanım kulağıma sesleniyordu. ‘Bu lafları söyleme’ diye. Torunlar elimizde ölecek 10 sene sonra 5 sene sonra. Çernobil neymiş arkadaşlar, bu kadar kirliyiz aslına bakarsanız. Biz bunun farkında olmalıyız. Hep birilerinden bekliyoruz. Başkana yükleniyoruz o da geriliyor. Hepimiz sorumluyuz. Ben önce sosyal yardımlaşmanın ithal kömür getirerek bunu başlatmasını istiyorum. Şu an otellerimizin doluluk oranı bu kış % 20. Eskiden % 100’dü ekonomik olarak da bizi etkiliyor bu hava kirliliği. Çocuklarımız işsiz kalacak.”

SONUÇ BİLDİRGESİ AÇIKLANDI

Helvacıoğlu’ndan sonra söz alan CHP Edirne Milletvekili Erdin Bircan, Enerji ve Sağlık Bakanlıklarına konu hakkında önerge verdiğini, Çevre Komisyonu’nda olduğunu hatırlatan Bircan, Keşan’daki hava kirliliğini önlemek için çalışmalarına devam edeceğini söyledi. CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu da Keşan’da yapılan icraatlar yerine hava kirliliğinin konuşulduğunu ve önlemlerin alınması konusunda kendisinin de destek vereceğinin altını çizdi. Prof. Dr. Doğan Kantarcı ise Trakya kömürünün yıkanması durumunda ithal kömürüne gidecek olan paranın yurt içinde kalacağını ve kükürt değerlerinin düşeceğini kalorinin artacağını söyledi. 24. Dönem CHP Edirne Milletvekili Kemal Değirmendereli de kirliliğini sadece kömürün yaratmadığını, önemli olan kömürün yakım tekniği olduğunu ve hava kirliliği konusunda hassasiyette bulunan Keşanlıllara teşekkür etti. Son olarak İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencisi Ahmet Selim Yılmaz da kendilerine düşen görevi gençler olarak yapmak istediklerini söyledi.

Toplantı sonunda Keşan TSO Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Helvacıoğlu sonuç bildirgesini okudu. Helvacıoğlu, sonuç bildirgesinde şu maddeleri açıkladı:

1. Doğal gazın gelmesinin hızlandırılması.

2.  İlçeye giren tüm kömürlerin denetiminin arttırılması. Kamunun dağıttığı kömürler dahil.

a) İthal kömürün kullanılması.

b) Kalitesiz kömürün şehirde kullanılmaması

3. Yakıcıların denetlenmesi, eğitilmesi ve bilinçlendirilmesi.

4. Kalorifer yakıcılarının en fazla 2 apartman yakıcı hizmeti vermesi ve SGK tarafından denetlenmesi.

5. Havanın durumuna göre kalorifer yakı saatleri belirlenerek kamuoyuna duyurulması.

6. okul saatlerinde yine hava durumuna göre önlem alınması. İlçe Milli Eğitim ve Kaymakamlığının görevi. (Tenefüs yasakları, maske kullanımı, gıda takviyesi, okul tatil günlerinin tatil edilmesi, sağlık kontrollerinin arttırılması)

7. Sağlık önlemlerinin alınması.

8. Kireç tozunun kullanılmasının arttırılması.

9. Belediyenin yapmış olduğu denetimleri destekleyerek, caydırıcı cezalar konulmasında kamuoyunun destek vermesi.

10. Apartmanların profesyonel yönetim anlayışına geçilmesi, bilincin arttırılması.

11. Başta kamu araçları olmak üzere tüm araçların egzoz emisyon hacim değerlerinin denetimlerinin arttırılması.

12. Yeşil alanların arttırılarak ağaç dikmeye özendirici kampanyaların yapılması.