HÜSEYİN ÜNSAL YÜCEL

Saat 15.00'te, Şapçı Ağadayı Hotel'de başlayan toplantıya, Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, KOSGEB Edirne İl Müdürü Veysel Vural, Keşan İlçe Milli Eğitim Müdürü İlhan Saz, Keşan Yusuf Çapraz Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Ahmet Atakişi, Mali Müşavir Muhasebeciler Birliği Derneği (MMMBD) Keşan Şubesi Başkanı Üzeyir Eralp Batman, Keşan TSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kadir Mutaf ve Murat Arıkan, Keşan TSO Meclis Başkan Yardımcısı Cahit Mercan ile işadamları katıldı. 

KENDİMİZİ VE İŞLETMELERİMİZİ SÜREKLİ YENİ VE DİRİ TUTMALIYIZ

Toplantının açılış konuşmasını yapan Keşan TSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kadir Mutaf, yeni iş dünyasında düzene ayak uydurabilmek adına sürekli gelişen ve yenilenen ticaret hayatında var olabilmek için sürekli aktif olmaları gerektiğini belirterek, "Bir nevi bu dünyada var olabilmek için kendimizi ve işletmelerimizi sürekli yeni ve diri tutmalıyız. Kendimizi sürekli güncellemeliyiz. Keşan Ticaret ve Sanayi Odası olarak en önemli misyonlarımızdan biri olan üyelerimizin gelişimine katkı sağlamak için eğitime oldukça önem veriyoruz. Mesleki eğitimler açısından bakıldığında odalar bazında Keşan Ticaret ve Sanayi Odası olarak Trakya'da birinci odayız. Üyelerimize katkı sağlayacak bu tür eğitimleri pandemi döneminde interaktif ortamda da olsa sürekli hız kesmeden devam edeceğiz. Günümüzde iş dünyasında en büyük sorunlardan biri de kalifiye eleman bulamama sorunu. Bu nedenle Keşan, İpsala ve Enez bölgesinde bulunan üyelerimizin istekleri doğrultusunda odamız bünyesinde bu platformu hayata geçiriyoruz" dedi. 

PLATFORM HAKKINDA SUNUM YAPILDI 

Daha sonra Keşan TSO Akreditasyon Sorumlusu Kadir Can Tunç tarafından platformla ilgili bilgilendirme sunum yapıldı. Tunç, projenin Keşan TSO olarak, sadece oda üyesi firmalara yönelik olarak geliştirilen, işverenlerin iş duyurusu yapması ve ilave personel istihdamında tüm kamu destekleri hakkında bilgilendirme yapmak amacıyla oluşturulmuş, online işveren duyuru platformu olduğunu söyledi. 

Kadir Can Tunç, sözlerine şöyle devam etti: "Amacımız, Keşan, İpsala ve Enez ilçelerimizde yer alan toplam 2 bin 700’den fazla odamız üyesi firmalarımızdan herhangi bir gelir veya ücret talep etmeksizin sadece üyelerimize hizmet etmek ve personel alımlarında tüm kamu destekleri hakkında bilgilendirme yaparak, işveren yükünü azaltıp ilave personel istihdamında arttırıp, bölgemizdeki işsizliği azaltmak ve ülkemizde istihdamına olumlu katkı sağlamaktır. Hedefimiz, sadece odamız üyesi firmalarımızın 'işveren işçi arama duyurusu' ve 'ilave personel istihdamında tüm kamu desteklerinin bilgilendirilmesi' hedeflenmektedir. İçerik olarak Sadece Keşan TSO Üyelerine yönelik olarak geliştirilen bu sistemde Üyelerin firma bilgileri ve işverenlerin iş duyurusu bilgileri online olarak giriş yapılmaktadır. Bu bilgilerin ardından oluşturduğumuz sisteminde en önemli farkı olarak işverenin iş duyurusunda ki bilgilerine göre gerekli bilgileri doldurarak tüm kamu destekleri hakkında yönlendirme ve bilgilendirme yapılmaktadır. Geliştirdiğimiz sistemin en önemli farkından birisi de sisteme sadece Keşan TSO Üyesi Firmalarının kayıt oluşturup, duyuru yapabilmesidir. İşçi tarafından özgeçmiş, CV benzeri gibi bireysel kayıt ve iş arama duyurusu yapılmamaktadır"

FİRMALAR ARTIK İŞ ARAYANLA ONLİNE TOPLANTILAR DÜZELİYOR

Toplantının devamında katılımcılara söz verildi. Keşan Yusuf Çapraz Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Ahmet Atakişi, platformun istihdamı arttırmak, işverenle iş arayan bireyleri buluşturma amacında olduğunu dile getirerek, "Pandemi sürecinde artık e-ticaretin, e-görüşmelerin daha önce de yabancı firmalarda uygulandığını biliyoruz. Firmalar artık iş arayanla online toplantılar düzeliyor. Bu sayede firma iş arayanı kendisine yarar sağlayıp, sağlayamayacağını ölçüp, tartabiliyor. Halkla ilişkiler, pazarlama ve reklamcılık gibi sektörler hep online şekilde iş yapıyor. Ufuk genişliyor. Bu bağlamda tüm dünyayı hedeflemek gerekiyor. Bunu hep birlikte daha ileri nerelere götürebiliriz bunu incelemeliyiz. Bu platforma staj linkleri de eklenerek geliştirilebilir. Staj yapmak isteyen öğrenciler bu sayede firmalara ulaşabilirler" diye konuştu. 

İŞ VEREN VE İŞ ARAYANLARI BİR ARAYA GETİREN BİR SİSTEM

KOSGEB Edirne İl Müdürü Veysel Vural ise kurumun en büyük sıkıntılarından birinin de destekleri geniş bir kitleye duyuramamak olduğunu kaydederek, şunları söyledi: "İlk bana geldiğinde bunun çok güzel bir proje olduğunu söyledim. Bu iş veren ve iş arayanları bir araya getiren bir sistem. Ücretsiz bir sistem. Bizim işletme geliştirme destek programında bulunan nitelikli eleman desteğine uygun yönlendirmeler olacağını düşünüyorum. Burada biz kalifiye elemana yüzde 60 ücret desteğinde bulunuyoruz. Bu platformdaki işletmelerin bizlere de destek için başvuracağını zannediyorum"

SONUÇ ODAKLI NOKTA ATIŞI DİYEBİLİRİZ

MMMBD Keşan Şubesi Başkanı Üzeyir Eralp Batman, platforma destek vereceklerini belirterek, "Çok güzel bulduk. Sonuç odaklı nokta atışı diyebiliriz. İşverenlerimizi zorlamayacak bir platform olacak. Projeye katkı sağlayanları tebrik etmek istiyorum. Mutlaka bir katkısı olacaktır" dedi. 

İŞ ARAYAN DA DOĞRU İŞİ BULAMAMASINDAN ŞİKAYET EDİYOR

Keşan TSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Murat Arıkan, işletmelerin en büyük sıkıntısının doğru personeli bulamama olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu: "İş arayan da doğru işi bulamamasından şikayet ediyor. Burada amaç doğru işe doğru personeli yerleştirmek. Hepimiz işletmelerimizde bir şekilde personel istihdam ediyoruz ama personel gerçek mesleğinde değil, mutsuz yada biz onu mecburiyetten istihdam etmişiz. Sistem çok kolay ve basit. İşadamları bu platformu sosyal medya hesaplarından paylaşarak bize yardımcı olurlarsa, istenilen hedefe daha çabuk ulaşabiliriz" 

PLATFORM ÇOK PROFESYONELCE OLMUŞ

Keşan İlçe Milli Eğitim Müdürü İlhan Saz, istihdam anlamında mesleki eğitim merkezi olarak toplantıda bulunduklarını kaydederek, "Mesleki eğitim merkezinde yönlendirme çalışmalarını biz kurum olarak yapıyoruz. Bu platform çok profesyonelce olmuş. Online bir platform üzerinden gereken kişiler tüm bilgileri buraya aktarıyor. İhtiyacı olanlar da buradan şirketle iletişime geçebiliyor. Emeği geçen herkese teşekkür ederim" ifadelerini kullandı.

BİZİM DERDİMİZ MESLEKSİZLİK

Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu da, Keşan TSO'nun platformu hayata geçirerek istihdam anlamında bir farkındalık oluşturduğunu belirterek, "Bizim derdimiz mesleksizlik. Mesleksizliği bu tür organizasyonlarla ve eğitim temelli uygulamalarla çözmemiz aşikar. Bölge olarak çok iyi bir konumdayız. Potansiyelimizi daha yukarılara taşımamız için bu tür projelerin uygulama alanına çok ihtiyacımız var. Keşan, İpsala ve Enez'e baktığımızda oda, borsa ve meslek odalarıyla birlikte ciddi bir potansiyele sahibiz. Bu bölgede 10 bine yakın işletme ve mükellef grubumuz var. Bu platformla da Keşan TSO büyük bir yol almış. Bence doğru bir yol. Taşlar yerine oturmuş. Pandemi nedeniyle dünya genelinde ciddi bir işsizlik ve kalifiye eleman bulamama sorunu var. Eğitim anlamında dünya çapında bir sorun yaşıyoruz. Ara eleman ihtiyacı var. Mühendis 3 bin liraya iş bulamazken, 5 bin lira maaşla kaportacı arayan biri eleman bulamıyor. Bu sistemle iş verenle, işçimizi buluşturacağız. KOSGEB, İŞKUR, üniversite ve milli eğitim, mali müşavirler derneği bu işin temelinde var. Odalarımız bu işin dinamik yapısında var. O zaman iş kalıyor bunları birlikte desteklemeye. Hep beraber sosyal medyamızla bu platformu duyurabildiğimiz kadar duyuracağız. Hayırlı olmasını diliyorum" dedi.