2.Keşan Tarım Hayvancılık Gıda Sanayi Otomotiv ve İş Makinaları Fuarı başladı.

Fuarda ilk etkinlik, dün 10.00-16.00 arası Ticaret Borsası Canlı Hayvan Borsası’nda çeşitli yarışmalarla başladı.

Whatsapp Görsel 2025 05 27 Saat 15.37.52 62C27106

Fuara Keşan Kaymakamı Cemalettin Yılmaz, Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan, Beğendik Belediye Başkanı  Ferat Gülver, Keşan İlçe Emniyet Müdürü Serkan Aprak, Keşan İlçe Jandaerma Komutanı J.Yüzbaşı Gökhan Çam, Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail Şapçı, Keşan Ticaret Borsası Meclis Başkanı Kemalettin Uslu, Keşan Ziraat Odası Başkanı  Hasan Şen, Keşan İlçe Milli Eğitim Müdürü  İlhan Saz, birlik başkanları, siyasi parti temsilcileri, çevre İlçe Ziraat Odasi başkanları, esnaf oda başkanları, muhtarlar, üreticiler ve vatandaşlar katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından Keşan Ticaret Borsası Meclis Başkanı Kemalettin Uslu konuştu.

492487646 1106041514900466 2605968493306134986 N

Uslu, katılımcılara hoşgeldiniz dedikten sonra, şunları söyledi.
Kıymetli üreticiler, değerli misafirler, basınımızı güzide temsilcileri.
Bu yılın ikincisini düzenlediğimiz Tarım ve Ayvancılık Fuarı'na hepiniz hoşgeldiniz. Bu fuarın amacı üreticileri onurlandırmak, gururlandırmak, bunları daha güzel üretimlere teşvik etmek. Üretim yapan insanlar bu memleketin eli öpülesi insanlardır. Üretim olmadan hiç bir şey olmaz. Üretim, zenginliktır başarı da hayırdır. Hepinize teşekkür ederim, fuarımızın hayırlı uğurlu olmasını diliyorum
.”

Saros'a bugün hurda tank batırılacak Saros'a bugün hurda tank batırılacak

Uslu’dan sonra söz alan Kaymaz’da tüm katılımcılare hoşgeldiniz dedikten sonra şunları söyledi.

Necmi

Keşan'ımızın çok kıymetli esnaf odaları başkanları, bizim en kıymetlilerimiz, en değerlilerimiz, bizim birliğimiz, beraberliğimiz, ziraat odası başkanımız, benim çok kıymetli Keşan Ticaret Borsası Meclis üyesi arkadaşlarım, eli öpülesi üretim yapan değerli üreticilerimiz hepinizi Keçen Ticaret Borsası Meclisi adına saygıyla, sevgiyle selamlıyorum. Hepiniz hoş geldiniz. Yine basınımızın güzide temsilcileri değerli misafirler sizleri de saygıyla selamlıyorum.
Evet, ikincisini düzenlemekte olduğumuz Keşan Tarım, Hayvancılık, Gıda Fuarı neden yapıyoruz?
Önemi nedir?
Üretimin önemini anlatmak için tarım ve hayvancılığın kıymetini gençlerimize aktarmak için Keşan'daki Başta belediyemiz, ticaret sanayi odamız, esnaf odalarımız, ziraat odamızla birlikte birlik beraberlik içerisinde fuarımızı planladık.
Her yıl üzerine farklı etkinlikleri koyarak yolumuza devam ediyoruz. Tabii eksiklerimiz olacak. Hızlı bir değişim var. Değişimin içerisinde yeniliklere bizler de ayak uydurmamız gerekiyor. Değerli üreticiler, sevgili gençler hiçbir şeyi dedemizin yaptığı gibi babamızın yaptığı gibi, biz de onlar gibi yapmaya devam edersek komşularımızla kimseyle rekabet edemeyiz. Kendimizi güncellememiz gerekiyor. Teknolojinin çağın gereklerine ayak uydurmamız gerekiyor. Dünyada sekiz milyar insan var. Bu sekiz milyar insanın hiçbirisi benim tarımla alakam yok diyemez.
Koltuğu, mevkisi, makamı, teknoloji, üretimi ne olursa olsun akşam olunca veya yirmi dört saat içerisinde en az üç kez gıdaya ihtiyacı var.
Ama gıdayı üretirken de tarladan sofraya kadar müthiş bir israfımız var.
Özellikle dünya iklim kriziyle beraber, küresel iklim ve sıcaklıkla beraber son zamanlarda hepimiz şahit oluyoruz.
Bir ürün ekiyoruz, on ay gözüne bakıyoruz. Ama bir dolu, bir don, bir sıcak esinti bizim on aylık emeklerimizi hepsini alıp götürüyor.
Açık alandan üretim yapıyoruz. Çatısı yok, bacası yok, kapısı yok. Ama biz büyükler olarak çocuklarımızın geleceği için torunlarımız için yarın ele güne muhtaç olmamak için üretmeye mecburuz. Üretim bu kadar kıymetli. Biz gençlerimizi ve çocuklarımızı teşvik ederek kendimizi güncelleyerek, yenileyerek onları üretimin içine çekmemiz gerekiyor.
Bugün yalnız olduğumuz planlar içerisinde, etkinliklerde kadınlarımız için kadın girişimcilerimiz var.
Onların üretmiş olduğu peynirlerin tadım yarışması var. Yine kadın girişimcilerimiz var.
Büyük baş ve küçük başla ilgili üretim, mücadele ruhuna şahit olacaksınız.
Kendileri birazdan söz alacaklar, hikayelerini anlatacaklar. Onlar da çok kıymetli.
Onun için biz yarınları gıda güvenliği anlamında garantiye almak için hep birlikte birlik beraberlik ile çalışmamız gerekiyor.
Ben fuarın hazırlanmasında başta kaymakamımız olmak üzerebelediye başkanımız, ticaret sanayi odası başkanımız, esnaf odalarımız, ziraat odamız, yürüyemeyiz.
Evet, biz bu seçimleri yaparken Keşan Ticaret Borsası, Keşan Ticaret Sanayi Odası'ndan bağımsız olarak Tarım Orman Bakanlığımızın personel tarafından sahada iki ırk üzerine seçimler yapıldı.
Hayvanlarımız şu anda gelmeye devam ediyoruz. Yine koç teke yarışmalarında, güzellik yarışmalarında jürimiz onları burada yerinde seçecekler. Ben katkı veren herkese üreticiler adına saygıyla, sevgiyle selamlıyorum.
Fuarımızın katılımcılara ve üreticilere bolluk kazançlarına bereket getirmesini temenni ediyorum. Hepinizi saygıyla selamlıyorum
.”
Kaymaz’ın ardından söz alan Şapçı’da konuşmasında şunları söyledi.

Şapçı-2
Kıymetli başkanlarım bahsetti. En önemli şey aslında millet olabilmek, devlet olabilmek için üretmek. Biz burada Keşan olarak İpsala, Enez  olarak olarak üretmeyi teşvik etmemiz.
Bu fuarlarımızın da asıl amacı dünden bugüne gelişim  geleceğe daha rekabetli halde daha çok verimli üretimle kendi üretimimizi, tarımımızı geliştirmek.
Sayın Necmi Başkanımızın da dile getirdiği üzere artık tarımda da hayvancılıkta da birçok faaliyette kadınlarımızla işin üstüne ellerine soktular ve daha çok giriyorlar.
Bu da bize ne yapıyor? Aslında daha çok gelişmeyi sağlıyor.
Üniversitelerimiz, eğitim kurumlarımız, birçok kurumumuzla bu tarz gelişmeler öncelik sağlıyor.
Biz Keşan Ticaret ve Sanayi Odası olarak.  Öncelikle düşüncemiz, bölgemizin ekonomik şartlarıyla ki bölgemiz sadece Keşan değil, Keşar, İpsala, Enez, biz hep beraber bunu söylüyoruz, dile getiriyoruz.  Bölgemizi ekonomik şartları geliştirerek üreticimize esnafımıza her bir bireyimize daha fazla kazak sağlamak daha çok geliştirmek.
Bunu da sağlayacak olan bu değerli fuarlığa, etkinliklerle beraber bizimle de olduğunuz için biz mutluluk duyuyoruz. Konuşmanın başında da dediğim üzere üretim olmazsa hiçbir şey olmaz. Üretim destekleyecek her şey yanında bugüne kadar baktık bundan sonra da olacak.
Tekrar bütün buraya katılan, emeği geçen herkese Teşekkür ediyorum. Hayırlı bir fuar, hayırlı bir etkinlik olması istiyorum
.”
Şapçı’dan sonra konuşan  Edirne Koyun Keçi Yetiştirici Birliği Başkanı Arif Hikmet Akbay  da konuşmasında şunlara vurgu yaptı.

Arif
Saygıdeğer Kaymakam'ın belediye başkanları, değerli devlet erkanı  bütün oda ve birlik başkanları ve siz değerli üreticiler, fuarımıza hoş geldiniz.
Ayağınıza sağlık. Hepinize hoş geldiniz. Burada bu fuarı yapmamızdaki en büyü amaç biz yaklaşık iki milyon  üyesi olan bir birlik olarak ürünlerimizi ürettiğimiz ürünleri baktığımız hayvanları tanıtarak rekabetçi bir koşul oluşturup üyelerin bu işi geliştirmesini sağlamaktır.
Bunun için bu fuarı ikinci kez yapıyoruz. Ve ikinci kez aldığımız sonuç ortadadır.
Pek çok üreticimiz buradadır. Daha fazla katkı vermeye devam etmekteyiz. Biz sahada elinde sopayla çalışan bir sektörüz. Iş gücüyle. Bir sektörümüz. Küçükbaş üretcileri olarak devamlı dışarıdayız. Devamlı emek sarf ediyoruz.
Ve bunun karşılığını bunun karşılığı olarak da ülkemiz hayvancılığına et üretiminde yüzde otuz beş süt üretiminde yüzde on beş katkı sağlıyoruz. Ve şüphe gerçek ki ülkemizin doğası küçük baş hayvan yetiştirebildiğine uygun bir doğa. Özellikle keçi ve koyun gibi ırklar daha düşük meralarda faydalanma kapasitesi yüksek olduğu için ülkemizde daha rahat ve maliyetsiz şekilde bakılabilir.
Ülkemizin et açığını, süt açığını kapatmak için bizim bu sektörde üretimimizi geliştirmemiz, devletin bu sektörü daha fazla desteklemesi ivedi şekilde gerekmektedir.
Çünkü köylerimizdeki nüfus gitgide azalmakta, köydeki yaşayan nüfusun ortalama yaşı gitgide artmakta, yani yaşlanmakta ve iş gücünden mahrum kalmaktayız.
Başta dediğim gibi emek yoğun bir üretim yaptığımız için iş gücü olmayan yerde maalesef üretimde yapamamaktayız.
Bununla ilgili olarak söyleyebileceğimiz köylerimizin altyapısının geliştirilmesi, sosyal imkanlarının arttırılması, gençlerimizin bu işe heveslendirilmesi, özellikle küçükbaş üretimine yönlenmeleri konusunda fuar etkinlikleri, tanıtım etkileri, Teşvik etmekte üreticiler daha fazla işlerine sıkı sıkıya sarılmakta. Şimdi burada yarışmalarımızı yapacağız. Ürettiğimiz ürünleri sizlere takdim edeceğiz. daha neler yapabileceğimizle ilgili kendimizi geliştireceğiz.
Hepinize geldiğiniz için teşekkür ediyoruz. Ayağınıza sağlık. Teşekkürler, sağ olun
.”
Akbay’dan sonra da Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan konuştu.

Başkan

Özcan konuşmasında şunları söyledi.
Değerli ticaret odası, ticaret borsası, bütün meslek odaları, üreticiler ve civardan gelen katılımcılar, hepiniz hoş geldiniz. Etkinliğimiz hayırlı olsun. Biz geçen yıl birincisini düzenlediğimiz tarım fuarında, beklenenin üzerinde bu yılda devam edilim denildi.
Düzenlediğimiz tarım varlığında beklenilenin üzerinde bir ilgi olduğu şeklinde değerlendirildi başkanlarımız. Bu yılda devam edelim diye geldiler, konuştuk, birlikte karar aldık. Elimizdeki olanakları biz hep birlikte paylaştık. Umarım Bu sene geçen seneden çok daha güzel olacak. Ama bundan sonraki yıllara herhalde çok daha ayrı bir beraber paylaştığımız bir projem var. Bu projemizi keşke bütün olarak beraber geçirirsek. Bölgenize sadece Keşan’ımıza, bölgenin de çok faydalı olacağına inanıyorum. Buraya emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Her bir sonraki yapılacak etkinlikte bir önceki hataları birbirimize iletip daha düzgün, daha ortalıklı etkinlikler ortaya çıkar. Yolun başındayız, oradan yolun başında. Hep birlikte bundan sonraki yıllarda çok çok daha güzel etkinlikler yapmaya kadar geliriz.
Hepinize hayırlı olsun diyorum. Saygılarımı sunuyorum
.”
Konuşmaların ardından küçükbaş ve büyükbaş hayvan yarışmalarında jüti olarak görev  yapacaklar tanıtıldı.

499928742 1106044874900130 6444320743464824303 N

Jüri üyelerimiz Çanakkale Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Müdürü Doktor Bekir Sıtkı Aya Tekirdağ Koyun Keçi Yetiştiricileri Başkanı Ziraat Mühendisi Kerim Heycan Tarım ve Orman Bakanlığı Keşan İlçe Tarım Müdürü ve Veteriner Hekim İsmail Çelebi Tekirdağ Koyun Keçi Yetiştiricili Birliği Proje Teknik Elemanı Ziraat Mühendisi Proje sorumlusu Erdem Baş,

Büyükbaşlar da jüri heyeti olarak Ersin Aktaş, Tolga Sural, Sinem Karataş, onlara da emeği geçenlere teşekkür ederim.

500857416 18130188985425071 882602078318439500 N501885434 18130188931425071 1288782085458666742 N500716286 18130188958425071 5351285882830270716 N

Yarışmalarla etkinlik saat 16.00’ya kadar burada  devam etti.

Fuarın Özgün Yapı arkasındaki eski festival alanındaki açılışı ise saat 17.30’da gerçekleşti.



 

Muhabir: ERDOĞAN DEMİR