BÜLENT SAYLAM

4 Haziran 2021 Cuma günü kanaldaki greyderin çalışmasını gören kayık sahipleri düzenlemenin neden ve kim tarafından yapıldığını öğrenmek için telefonlarına sarıldı. Erikli sahilinde ikamet eden kayık sahipleri, ayrıca SİT alanı kapsamında bulunan kanalda yapılan düzenlemenin nizami olarak yapılmadığını iddia ettiler.

Kanalda düzenleme sırasında kayık sahipleri, Erikli’nin doğasına sahip çıkılmasını isterken çıkar uğruna yapılanların doğayı mahvettiğini söylediler.

TELEFONLARA SARILDIK

Erikli Sahilinden tekne sahipleri olayı ilk duyduklarında kimin neden yaptığı konusunda araştırma yaptıklarını belirterek şunları söylediler: “Kimsenin haberi yok. Sadece bizi burada işte birkaç kişi bu iskele yıkılacak, kayıklarınızı alın diye bir söylenti dolaştı. Hiçbir tebligat yok. Kimden geldiği belli değil bu haberin. Bu arada telefonlara sarıldık işte belediyeyi arıyoruz. Cevap yok. Bu arada sırayla gittik, valiliği aradık. Çevre şehircilik bakanlığı aradım. Tarım ilçeyi aradım. Tarım edirne merkezi aradık. DSİ’yi aradık Edirne merkezi. Hiçbirinden doğru dürüst cevap alamıyoruz. Jandarma yardımı da kolluk kuvveti var diye zabıta arıyoruz. Hiç kimsenin bilgisi yok. En sonunda Edirne Merkezi aradım, ‘o da bilmiyorum’ dedim. 'İpsala’ya soralım' dediler. DSİ İpsala'yı aradım, oradan bir bayan çıktı. ‘Ben 1 saat sonra arayayım mı?’ dedi. ‘Olur’ dedim. 1 saat sonra bayan döndü bana dediki: ‘Bütün kullanım hakkını, tasarrufunu bakımını, onarımını Keşan Belediyesi'ne devrettik’. Oradan bana bu bilgi geldi. Dün hemen hemen öğleden sonra saat 3-4 civarında. Ondan sonra durum bu. Biz de bekliyoruz yani kim neyin nesi daha hâlâ bir tebligat yok, bildirim yok,” dedi.

BURASI BİR SİT ALANIDIR

50’ye yakın kayığın olduğunu söyleyen kayık sahipleri, açıklamalarına şöyle devam etti: “Aşağı yukarı hemen hemen 50 tane var. Şimdi tam burası güzel bir şeyler yapılsın edilsin ama burası bir SİT alanıdır. Yani burada 1 yaşam var. Bunlar gelip gidiyor. Hayvan önemli şeyler var da burada bir kanal var suyla denizle temas halinde. Burada güzel bir şeyler yapılsın da. Kanalın ağzını kapatmışlar sirkülasyon diye bir şey yok.”

GREYDER KANALA ZARAR VERİYOR

Çalışmalar sırasında kayık sahipleri greyderin yaptığı düzenlemede kanala zarar verileceğini ve büyük bir zarar açacağını söylediler ve yapılan çalışmanın sezona girilirken yapılmaması gerektiğini hatırlattılar. Marmara’daki deniz salyasının denizleri mahvettiğini dile getiren Erikli sakinleri bu çalışmanın Mart ayında yapılması gerektiğini de söylediler.

Uzun yıllardır Eriklide ikamet ettiğini kaydeden bir kayık sahibi de, “Buraya sevdalıyım. Ama maalesef o günden bugüne kadar hep böyle şeyler oldu, yaşadık. Doğayı koruyamadık her şeyi bitirdik. Şimdi burası kaldı. Burasını da bitirelim, birileri para kazansın. Yazık oluyor” dedi